Dulceata dulce de caise
PrinteazaDulceata dulce de caise din: caise, zahar, lamaie, bicarbonat.
- 1,5 kg caise
- 1 kg zahăr
- 1/2 lămâie
- 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
Mod de preparare:
Spălăm fructele şi le curăţăm de coajă. Alegem fructele sănătoase, nu prea coapte şi de mărime mijlocie. Scoatem sâmburii şi le punem astfel pregătite într-un vas cu 2 l apă, în care s-a desfăcut 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu.
Ţinem numai 2 minute, apoi scoatem, spălăm în doua ape reci şi le punem în siropul de zahăr bine legat. Facem siropul dintr-un kg de zahăr şi 2 pahare mari de apă.
Lăsăm fructele să stea în sirop pe marginea plitei 15 min, timp necesar ca să lase sucul din ele.
Fierbem dulceaţa la foc viu, spumuim de mai multe ori, iar când fierberea nu mai este liberă, ci poticnită, punem lămâia tăiată felii subţiri şi mai fierbem la foc mic doar 15 mm.
Lasam sa se răcorească până a doua zi, după care punem cu lingura dulceaţa în borcane şi legăm cu celofan. Păstrăm în cămara bine aerisită.