Diluarea si filtrarea, faze care completeaza procesul de productie a whisky-ului

Printeaza

Diluarea si filtrarea, faze care completeaza procesul de productie a whisky-ului: La finalul procesului de maturare, care este precedat de adaugarea de apa demineralizata – cu scopul de a scadea gradatia de alcool, dar si de a evita ca învechirea sa se produca mai încet tinând pline butoaiele mai mult decât e necesar – butoaiele sunt sondate pentru a controla stadiul lor si continutul.

Desi gradatia alcoolica initiala (62°-66°) cu trecerea timpului sufera o scadere, whisky-ul necesita o diluare ulterioara pentru a obtine gradatia dorita cu care produsul va fi comercializat (în mod regulat în jur de 400).

O alta faza indispensabila înainte de îmbuteliere este filtrarea, din cauza impuritatilor de reziduuri de lemn si a substantelor uleioase pline de arome.

Efectuata exclusiv prin folii de celuloza, se efectueaza la rece între 4° si 1o° C, pentru a solidifica substantele grase si a asigura reusita procedeului.

MAI MULTE METODE, UN SINGUR RAFINAMENT

Tipurile de whisky sunt numeroase, si la fel si clasificarile. O asemenea varietate este data de materiile prime utilizate, de diversele modalitati de elaborare si de nationalitatea producatorului.

Cele mai importante tari sunt Scotia, Irlanda, Statele Unite, Canada si Japonia, dar s-au afisat pe panorama bauturilor distilate inclusiv state precum Germania, Franta, India, Elvetia, Australia si altele.

Grain si single grain

Whisky-ul de cereale, sau grain whisky, se obtine din grâu, porumb sau orz integral, simplu sau în combinatie cu orz maltat.

Fabricatia difera de cea a single malt-ului prin coacerea la vapori unde sunt puse cerealele, macinate într-o faina grosolana,cu scopul de a rupe coaja care contine amidonul; dupa aceea, pentru a obtine dezvoltarea la maxim a enzimelor care pot transforma amidonul în zahar, se adauga orz maltat.

Coacerii, care dureaza trei ore, îi urmeaza infuzia si fermentarea amestecului.

Deosebirea între grain whisky si single malt consta si în faza de distilare, unde wash-ul este supus unei sin­gure distilari, efectuata într-un alambic continuu (patent still).

Exista apoi o parte mica a whisky-ului produs fara utilizarea maltului plecând de la o singura cereala: este vorba despre single grain, care în Scotia este realizat majoritar din grâu, iar în Irlanda din porumb.

Atât grain, cât si single grain sunt mai sarace în arome fata de single malt si sunt utilizate cel mai mult drept baza pentru prepararea blended-ului.

Whisky irlandez

Desi metodele adoptate pentru productia de whiskey irlandez sunt foarte variate de la o distilerie la alta, exista câteva caracteristici comune care diferentiaza bauturile distilate irlandeze de cele scotiene.

Intâi de toate, uscarea orzului maltat se face într-un cuptor închis si la foc direct, evitând dezvoltarea aromei de fum tipic scotiana.

Chiar si low wine-ul obtinut din prima distilare într-un alambic mare este supus la o a doua distilare într-un distilator de dimensiuni mai mici. Apoi cozile spirtoaselor din Irlanda sufera o a treia distilare în spirit still, un alambic la fel de mare ca primul.

Odata terminata a treia distilare, alcoolul reprezinta în medie 85% din volum si este redus la 63,5% înainte de îmbuteliere.

Exista si o varietate de single grain pe baza de porumb, destinat în special amestecarii cu single malt si pot still whisky pentru a crea diferite versiuni. Distilarile ulterioare sunt executate pe portiuni limitate de amestec, combinate succesiv pentru a face ca acel whiskey sa aiba specialitatea organoleptica distinctiva pentru fiecare marca.

In fine, lichidul este varsat în butoaie care au continut Sherry, Bourbon, rom sau alt whiskey irlandez, iar aici este lasat la învechit timp de 3 ani.

Dupa învechire, lichidul este introdus într-un vas de metal, amestecat cu diferite cantitati de whisky de grâu mai usoare si este lasat la decantat pentru o perioada care tine între una si trei saptamâni.

In final, ca de obicei, se reduce gradatia (de obicei pâna la apro­ximativ 40°) prin adaugarea apei deionizate si se continua cu îmbutelierea.

Diluarea si filtrarea, faze care completeaza procesul de productie a whisky-ului

Diluarea si filtrarea, faze care completeaza procesul de productie a whisky-ului

 

 

 

3 comentarii

  1. Interesant articolul!

  2. Da si mie mi-ai placut mult articolele de genul asta!

  3. De notat fazele astea, bine de stiut

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.