Dieta cu măsline și ulei de măsline

Printeaza

Dieta_cu_masline_si_ulei_de_maslineGrăsimile şi vitamina E din măsline au rolul de a împiedica mutaţiile celulare care favorizează apariţia cancerului de colon sau de sân.

Prin conţinutul bogat de grăsimi mononesaturate, vitamina E, fier, fibre şi cupru, măslinele şi uleiul de măsline au un efect benefic pentru sănătate. În plus, au şi foarte puţine calorii. Chiar dacă în procente mai mici, măslinele conţin şi acizi graşi Omega 3, calciu şi vitaminele A şi C.

1. Împotriva bolilor cardiovasculare şi a cancerului

Cercetătorii au ajuns la concluzia că măslinele sunt foarte bune pentru inimă. Consumul lor previne apariţia bolilor cardiovasculare datorită polifenolilor, substanţe puternic antioxidante, care ajută la scăderea procentului de colesterol rău. Acesta este responsabil de depunerile de grăsime pe artere şi de pierderea elasticităţii vaselor de sânge, fapt ce duce la apariţia bolilor cardiace. În plus, uleiul de măsline, ecologic 100%, este indicat hipertensivilor deoarece ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Grăsimile şi vitamina E din măsline au rolul de a împiedica mutaţiile celulare care favorizează apariţia cancerului de colon sau de sân.

2. Împotriva osteoartritei

Aportul de nutrienţi din măsline reduce inflamaţiile produse de astm, osteoartrita şi artrita reumatoidă, trei afecţiuni care sunt produse de agenţii liberi din organism. În plus, specialiştii recomandă consumul de măsline şi femeilor aflate la menopauză, deoarece reduc riscul apariţiei osteoporozei.
Nu degeaba Homer spunea despre uleiul de măsline că este „aurul lichid”. Uleiul de măsline proaspăt, presat la rece, dă savoare mâncărurilor, dar, mai important, are efecte benefice asupra sănătăţii.

3. Un bun pansament gastric

La nivelul sistemului digestiv, uleiul de măsline acţionează ca un pansament gastric, reducând aciditatea. Astfel, o linguriţă sau două de ulei de măsline extravirgin, luate înainte de masă, sunt un „medicament” natural împotriva gastritei sau ulcerului.

4. Analgezic natural

Uleiul de măsline extravirgin conţine o substanţă chimică naturală care acţionează ca un calmant împotriva durerilor. Cercetătorii americani au descoperit că 50 de ml de ulei de măsline extravirgin echivalează cu aproximativ o zecime din doza de ibuprofen.

5. Bun pentru afecţiunile hepatice

În cazurile de afecţiuni hepatice şi dischinezii biliare se recomandă ca dimineaţa, pe stomacul gol, să se ia o lingură de ulei de măsline, după care se ia o lingură de suc proaspăt de lămâie şi ne întindem pe partea dreaptă timp de 10-15 minute. Acest tratament se va face zilnic, timp de trei săptămâni.

6. Previne constipaţia

Dacă vei consuma o lingură sau două de ulei de măsline dimineaţa, în combinaţie cu suc proaspăt de lămâie, vei putea preveni constipaţia.

7. Previne paradontoza

Prin masarea periodică a gingiilor cu ulei de măsline va fi diminuat mult pericolul apariţiei paradontozei. Foloseşte ulei de măsline de trei ori pe zi.

8. Previne sforăitul

Studiile cercetătorilor arată că o linguriţă de ulei de măsline luată înainte de culcare lubrifiază gâtul şi previne sforăitul. Şi în cazul în care îţi simţi gâtul uscat sau ai o senzaţie de usturime în gât, o linguriţă de ulei de măsline face minuni.

9. Împotriva degenerescenţei maculare

Consumul a 100 de ml de ulei de măsline pe săptămână, scade riscul apariţiei degenerescenţei maculare asociată vârstei, o boală care duce la orbire.

10. Împotriva Alzheimerului

Un anumit antioxidant care se găseşte în compoziţia uleiului de măsline poate încetini apariţia degenerescenţei la nivelul creierului, ceea ce ar duce la declanşarea maladiei Alzheimer.

11. Împotriva diabetului

O dietă bazată pe un consum ridicat de ulei de măsline reprezintă o alternativă în tratarea diabetului şi totodată ajută la prevenirea sau la întârzierea instalării acestei afecţiuni.

12. Un anti-aging natural

Studiile au arătat că persoanele care adoptă o dietă săracă în vitamina E îmbătrânesc mai repede. Astfel, conţinutul de vitamina E din uleiul de măsline împiedică apariţia timpurie a semnelor de îmbătrânire.

Articol preluat de aici.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.