Dieta cu alimente crude

Printeaza

https://www.restaurantedelux.ro/dieteDoresti sa adopti o alimentatie naturala si in acelasi timp sa pierzi kilogramele in plus? Vrei sa ai energie, iar organismului tau sa-i fie oferite toate vitaminele si mineralele necesare unei bune functionari? In acest caz, regimul bazat pe cruditati poate fi cea mai buna solutie.

Dieta cu alimente crude, dupa cum ii este si numele, implica un consum de produse naturale, nepreparate, in principal vegetale. Cel putin 75% din alimente nu trebuie sa fie gatite. Hrana “vie” cum i se mai spune, contine enzime esentiale si este compusa din fructe, legume si o varietate de seminte.

Persoanele care urmeaza o astfel de dieta folosesc tehnici speciale de preparare, cum sunt incoltirea semintelor(a graului de exemplu), inmuierea nucilor si a fructelor uscate, stoarcerea fructelor si a legumelor. Singurul aparat permis care foloseste caldura este deshidratatorul. Alte obiecte folosite sunt blender-ul, storcatorul de fructe si robotul de bucatarie.

Energie si un ten frumos
Daca urmezi o dieta bazata pe cruditati trebuie sa-ti planifici mesele cu atentie si sa te asiguri ca vor contine toate vitaminele, mineralele si elementele nutritive esentiale. Sustinatorii acestei diete cred ca enzimele dau forta vietii si ca fiecare dintre alimente contine propriul sau amestec perfect. Enzimele continute de cruditati ne ajuta sa digeram complet mancarea.

Se crede totodata, ca procesul de preparare distruge vitaminele si mineralele, iar mancarea gatita se digera mai greu, iar grasimile digerate partial se depun pe peretii arteriali si formeaza placile de aterom infundand arterele. Beneficiile aduse sanatatii de regimul bazat pe alimente crude sunt numeroase: cresterea nivelului de energie, imbunatatirea aspectului pielii, a digestiei si scaderea in greutate.

Ce trebuie sa faci?
Consuma alimente proaspete: legume, fructe, verdeturi, cereale si germeni de cereale, alge, ceaiuri din plante medicinale, lactate nepasteurize sau fierte, oua, miere, ulei din soia presat la rece, masline sau porumb.
Bea 2 litri de apa pe zi.
Vinul (se recomanda cel de tara) se bea cu moderatie cu o jumatate de ora inainte de masa.
Ce trebuie evitat in dieta cu alimente crude?
Consumul de zahar, paine alba, carne, produse afumate, conservanti sau alimente prelucrate termic;
Fumatul si alcoolul;
Nu se mananca repede si nu se beau lichide in timpul mesei pentru a se evita diluarea sucului gastric.

Supa crema de spanac
Reteta este pentru 2 pana la 4 persoane.
Ingrediente:
– 500 g de spanac;
– 250 ml de suc de castraveti;
– 175 g de caju;
– 2 linguri de suc de lamaie;
– sare dupa gust;
– praf de nucsoara.
Se pune totul in blender la viteza mare si se lasa pana devine o crema. Se serveste la temperatura camerei.

Salata de cruditati
– 1 castravete nedecojit si taiat fin;
– o jumatate de ardei gras taiat fin;
– 1 avocado taiat cubulete;
– 1 rosie;
– 10 frunze de salata franjurata;
Amestecam toate ingredientele.

Sosul:
– 1 lamaie (numai sucul);
– 1 1/2 lingurite de nectar;
– 2 linguri de ulei de masline;
– 1 lingurita de ulei de seminte de canepa;
– 2 bucatele de usturoi;
– sare dupa gust.

Totul se amesteca in blender pana se omogenizeaza si se toarna peste salata. Salata se lasa 20 de minute la temperatura camerei inainte de a fi consumata.

Orez Mexican
Reteta este pentru 2-3 persoane
Ingrediente:

2 linguri de ceapa rosie taiata bucatele;
100 g ardei gras taiat bucatele;
2 lingurite de ulei de masline;
250 g de orez cu pastarnac;
100 g de rosii uscate (timp de 6 ore);
1 lingurita de pudra de chili;
1/4 lingurite de chimen;
1/2 lingurite de sare;
3 lingurite de lichid ramas de la rosiile stoarse si uscate.
Se pun ceapa, ardeiul gras si usturoiul la uscat timp de 4 ore. Dupa aceasta, se amesteca vegetalele deshidratate cu orezul cu pastarnac, se adauga rosiile, pudra de chilli, sarea si lichidul ramas de la rosiile stoarse si uscate. Se lasa totul la frigider timp de 3 pana la 6 ore.

Suc delicios de fructe
Sucul se obtine din:
– 2 portocale;
– 2 lingurite de coji de portocale maruntite;
– 100 ml de suc de afine (preferabil facut in casa, nu cumparat);
– praf de scortisoara;
– 2 bucati de ghimbir, decojite si taiate pe lungime;
– miere dupa gust.

Intr-un bol mare combinam suc de portocale, bucatele de coji de portocale, suc de afine, scortisoara si ghimbir. Gustam, adaugam miere dupa gust daca dorim. Putem servi si cald si rece.

Articol preluat de aici.

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.