Despre vin: Tehnici de vinificatie pentru vinurile spumante

Printeaza

Champagne3Metoda “champenoise” este metoda tradiţională, unică, de producere a adevăratei şampanii. Ea este autorizată numai în Franţa unde se cer a fi îndeplinite 3 cerinţe principale: vinul se obţine din soiurile de struguri Chardonnay, Pinot Meunier şi Pinot Gris; strugurii provin numai din regiunea Champagne din Franţa; a doua fermentare a vinului are loc în sticle după o tehnologie specifică cunoscută sub denumirea de metoda “Champenoise“.

In celelalte ţări în care se produc vinuri spumante de tipul “şampaniei”, tehnologia este asemănătoare, dar strugurii din care se obţine vinul pentru producerea şampaniei nu sunt aceiaşi şi nu provin din regiunea Champagne.

Inventarea şampaniei este atribuită abatelui Perignon, care pe la sfârşitul secolului al XVll-lea a observat că vinurile dulci trase la sticle îşi continuă fermentaţia şi se impregnează în mod natural cu bioxid de carbon.

Alte metode: Procedeul Charmant, transfer şi impregnare cu bioxid de carbon

Procedeul Charmant sau cuvă închisă. Această metodă constă în faptul că a doua fermentare a vinului, după adăugarea licorii de tiraj se face în cuve mari, nu în sticle. După aceasta, vinul este răcit, filtrat şi transvasat sub presiune într-o altă cuvă, apoi se adaugă licoarea de expediţie şi se îmbuteliază.

Transfer. Procedeul este identic cu cel de la metoda champenoise până în momentul degorjării, după care vinul este transferat în cuve presurizate, se filtrează pentru a scoate depunerile, apoi se trage la sticle.

Champagne1Injectare cu bioxid de carbon. Prin această metodă se obţin vinurile spumoase din vinurile pregătite în acest scop saturate cu bioxid de carbon.

METODA CHAMPENOISE

VINIFICAŢIA PENTRU VINURILE ALBE

PREGĂTIREA VINULUI PENTRU ŞAMPANIE

• lucrări de stabilizare şi condiţionare a vinului pentru obţinerea de partizi omogene care vor fi trase la sticle –

TIRAJUL

– pregătirea amestecului de tiraj: vinul + licoarea de tiraj + maiaua

de drojdie + limpezitori

– pregătirea sticlelor şi a dopurilor, tragerea amestecului de tiraj la sticle şi agrafarea acestora –

A DOUA FERMENTAŢIE

– stivuirea sticlelor pentru fermentare în pivniţe sau hrube –

– sticlele se aşează în poziţie orizontală, unele peste altele pentru fermentare. Acum se formează bioxidul de carbon care se impregnează în vin şi acesta devine spumant

REMUAJUL

– sticlele se aşează pe pupitre, în poziţie oblică cu gâtul în jos, se scutură şi se rotesc zilnic 1/4 din circumferinţa sticlei pentru ca depunerile formate să coboare pe dop –

DEGORJAREA

– in traducerea sticlelor într-un amestec foarte rece pentru a se forma un dop de gheaţă cu depunerile

– scoaterea rapidă a dopurilor pentru “aruncarea” depunerilor. –

ADĂUGAREA LICOAREI DE EXPEDIŢIE

– se completează conţinutul sticlelor cu licoare de expediţie corespunzător tipului de şampanie dorit: brut până la 15 g de zahăr /1; extra dry între 15 -20 g zahăr /1; sec între 20 – 35 g zahăr /1; demi-sec între 35 – 50 g zahăr /1 şi dulce peste 50 g zahăr /1. –

– dopuire pentru expediţie (dopuri + coşuleţ), control, toaleta sticlelor, etichetare şi stocare pentru expediere

 

 

 

 

 

Incoming search terms:

  • cum se face sampania

1 comentariu

  1. Foarte interesant articolul. Din pacate, sampania adevarata nu este foarte accesibila. Dar imi plac si vinurile spumante 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.