Despre gintura

Printeaza

Ghinţura (Gentiana lutea; Gentiana punctata; Gentiana asclepiadea) Despre_gintura

Descriere

Este cunoscută şi sub denumirile: dinţură, lumânărica pământului, beşicuţă, doi fraţi, lumânărică albastră, tăietură.

Creşte în regiunea alpină a ţării. Gentiana lutea, cu florile de culoare galbenă, a fost declarată monument al naturii. Gentiana punctata are florile galbene cu puncte brune. Gentiana asclepiadea are flori albastre căreia poporul îi spune lumânărica pământului, beşicuţă. Creşte de la câmpie şi până în zona subalpină, în fâneţe şi poieni umede, la marginea pădurilor.

Conţine: heterozizi cu structură lactonică între care genţiopricozidul, genţiamarina, amarogentiana, genţiacaulina, substanţe colorante: gentizina, şi genţina; tanoizi, lipide, steroli, substanţe minerale.

Utilizare

Intern se foloseşte în anorexie, convalescenţa, dischinezii biliare, helmintiază. Recomandata sub formă de infuzie, decocţie, tinctură, sirop, vin, ghinţura are însuşirea de a excita secreţiile gastrice, mărind astfel pofta de mâncare. Rădăcină de ghinţură intră în compoziţia ceaiului tonic şi în formula de preparare a lichiorurilor.

Intern, preparat ca decoct – o linguriţă de plantă măruntită la 700 ml apă rece; se fierbe 20 minute. Se bea înaintea meselor principale. Pentru decoctul antihelmintic cantitatea de plantă va fi de o linguriţă şi jumătate; se bea pe nemâncate în două etape, la interval de o oră.
Se dă în special la copii. Măreşte pofta de mâncare.

Tinctura de ghinţură se prepară macerând 20 g rădăcină în 100 ml de alcool de 70°, timp de 7-8 zile. Din această tinctură se iau 10-15 picături în apă, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale.
Vinul se prepară în modul următor: se iau 30 g (circa 3 linguri) rădăcină mârunţită şi se amestecă cu 60 ml alcool de 70° (circa 5-6 linguri) pană se umezeşte uniform. Se lasă într-un vas închis timp de 24 ore, apoi se adaugă un litru de vin şi se macerează 10 zile, agitând din când în când întregul conţinut. Se strecoară şi se filtrează prin hârtie de filtru sau pânza deasă. Se poate adăuga la această cantitate 100-150 g de zahar. Cu o jumătate de oră înaintea fiecărei mese principale, se ia câte o lingură de vin de ghinţură.

Preparatele de ghinţură luate înainte de masă măresc pofta de mâncare, după masă ele ajută la digestie.
Copiilor care sunt slăbiţi şi nu au poftă de mâncare li se poate da vin sau tinctură. în general, la vârsta de 10-12 ani se recomandă 5-8 picături de tinctură sau o lingură de vin înaintea meselor principale. De preferat la copii să se dea sirop de ghinţură, câte 3-4 linguriţe pe zi.

Siropul se prepară astfel: 10g rădăcină se opăresc cu 150 ml apă. După 6 ore se strecoară şi se stoarce. Lichidului i se adaugă 220 g zahăr, apoi se fierbe şi se filtrează.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.