Despre cocktailuri: Ingrediente necesare pentru prepararea unui cocktail bun

Printeaza

Ingrediente necesare pentru prepararea unui cocktail bunPaharele şi modul de folosire a acestora

Fiecare băutură are o serie de caracteristici proprii care sunt puse în valoare de paharul în care este turnată. Paharul este acela care ajută organele noastre de simţ să perceapă şi să aprecieze toate aceste caracteristici. Este, prin urmare, cu totul nepotrivit să servim şampanie sau o băutură combinată care numără printre componentele sale vin nobil într-un pahar pentru bere sau într-o cupă mică pentru cocktail, pentru că, schimbând capacitatea şi forma geometrică a vasului, se pot schimba şi senzaţiile perceptive.

De aceea, pentru fiecare băutură va trebui să existe un anumit gen de recipient în care va fi oferită spre degustare

CUPA MICA DE COKTAIL

Este paharul clasic, cu picior subţire şi înalt. Această formă specială se datoreşte faptului că băutura trebuie consumată rece, iar căldura mâinii poate provoca o variaţie a tem­peraturii care i-ar schimba caracteristicile. Este utilizat pentru băuturile amestecate scurte. Capacitatea variază între 6 şi 6.5 ci.

CUPĂ MICĂ DUBLĂ

Se foloseşte când cocktailul dorit are un volum mai mare, datorită utilizării unor ingrediente ca ouă sau smântână care, amestecate în shaker, se umflă şi cresc în volum. Capacitatea variază între 9 şi 10je1.

Old Fashioned

Caracteristica principală a acestui reci­pient, nu se ştie dacă el a dat numele cocktailului sau invers, este de a fi scund şi încăpător, astfel încât să permită folosirea unei cantităţi mai mari de gheaţă. Capacitatea variază între 10 şi 12 ci.

Tumbler Mijlociu

Destul de înalt, cilindric şi foarte solid, acest pahar l-a înlocuit pe mai clasicul collin, de la numele familiei de băuturi pentru care se folosea. Se utilizează pentru băuturi obţinute din puţine componente şi care cer o cantitate destul de mare de gheaţă sau, ca în cazul lui old fashioned, pentru distilate On the rocks. Capacitatea variază între 15 şi 18 ci.

Tumbler Mare

Inalt, cilindric şi foarte solid, acest pahar îşi găseşte multe utilizări. Este folosit pentru băuturi ames­tecate cu diferite componente şi cu multă gheaţă, pentru băuturi răcoritoare gata preparate, în locul paharului highball. Pentru long drinks pe bază de sucuri obţinut prin stoarcerea sau centrifugarea fructelor sau, la dorinţă, chiar şi pentru cocktailurile dietetice. Capacitatea poate varia între 20 şi 30 ci, dar poate ajunge şi la 36 ci.

Flute

Este folosit pentru diferite sortimente de şampanie, vinuri de ţară şi vinuri spumoase seci, acest pahar îşi găseşte utilitatea şi pentru alte băuturi amestecate care au, însă, drept compo­nentă de bază vinuri prelucrate în shaker. Capacitatea variază Între9 şi 12 ci.

Pahar pentru distilate din vin

Denumit în limba engleză snifter şi în fran­ceză balon. Acestui pahar i s-a dat o formă rotunjită pentru ca, ţinut în căuşul palmelor, să permită încălzirea conţinutului, într-un asemenea pahar se vor servi unele amestecuri preparate după reţete americane.Capacitatea variază între 9 şi 15 ci.

Cupa Asti

Şi-a luat numele de la vinul dulce piemontez şi, pe lîngă că este folosit pentru acest vin şi pentru alte sortimente spumante, este util şi pentru diverse băuturi din categoria sparkling. In America, este folosit pentru anu­mite Frozen şi pentru Sherbet’s. Capacitatea variază între 8 şi 12 ci.

Pahar pentru irish coffee şi hot drinks

Este un pahar din sticlă termorezistentă care, dacă nu poartă inscripţia Irish cofee, poate fi folosit şi pentru alte băuturi fierbinţi, datorită piciorului care permite apucarea paharului fără riscul unei arsuri.

POUSSE CAFFE

Foarte strâmt, clindric şi înalt, este paharul ideal pentru acest gen de amestecuri, care devin din ce în ce mai decorative şi nu mai sunt adevărate băuturi. Capacitatea acestor pahare variază între 9 şi 11-12 ci.

GOBLET

Este potirul clasic cu picior destul de înalt, de for­ma lalelei, care poate fi utilizat atât pentru vinuri simple, cât şi pentru unele drinks-uri aperitive. Se poate folosi chiar şi pentru băuturile de gen Frozen sau Egg Nog. Capacitatea variază în funcţie de dimensiuni, începând de la 8 ci şi ajungând până la 12 ci.

Grande Goblet

Este o cupă mare, cu picior destul de scurt, cu forme care pot fi mai mult sau mai puţin ingenioase şi care este utilizat pentru băuturi din categoria long drinks, caracterizate prin multe ingrediente, cu gheaţă şi cu bucăţele de fructe proaspete, şi pentru cocktailuri dietetice. Capacitatea variază între 30 ci, ajungând până la 36 ci.

Este foarte important ca paharele să fie foarte curate, pentru că nerespectarea regulilor de igienă sau folosirea unor detergenţi parfumaţi pot dăuna unei reuşite a amestecului. O atenţie deosebită trebuie îndreptată mai ales paharelor folosite pentru amestecuri cu ouă, din cauza mirosului penetrant pe care-l pot căpăta şi, de asemenea, cu frişca sau smân­tână, pentru urmele de grăsime pe care le lasă acest ingredient, în ce priveşte spaţiul în care ţinem paharele, va trebui să acordăm o mare atenţie prafului şi, în locurile în care se fumează, nicotinei ale cărei urme le putem observa peste tot. Ideal este ca paharele să se păstreze, acoperite cu o pânză, în dulapuri sau în vitrine închise.

 

2 comentarii

  1. Maria Popescu

    Interesant!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.