Despre Clatite

Printeaza

Clatite

Despre ClatiteClătitele există probabil din neolitic, când oamenii au început să cultive grâu sălbatic pe care l-au măcinat obţinând făină. Amestecând făina cu ouâ de păsări şi lapte de capră şi turnând aluatul pe o stâncă încinsă de soare ei au făcut primele clătite. Poate datorită originii lor străvechi, clătitele sunt asociate cu diferite sărbători – Lăsata Secului, întâmpinarea Domnului şi Hanuka.

Arborele genealogic al clătitelor are două ramuri principale, în funcţie de procedeul de dospire folosit. încă de la început, clătitele se preparau folosind ouăle drept agent de dospire. Crepes franţuzeşti şi pannekoeken olandeze sunt preparate în acest mod. Aluatul trebuie să se odihnească, înainte de a intra în contact cu o sursă de căldură. Crepes şi rudele lor sunt subţiri şi fine, deseori umplute cu peşte, ouă, legume sau cu fructe şi pudrate cu zahăr. Mai târziu, s-a răspândit utilizarea unui agent de dospire, precum praful de copt.

In Statele Unite, clătitele au apărut în perioada colonizării. Colonizatorii englezi le-au numit flapjack, cu trimitere la felul în care sunt întoarse în tigaie. La prepararea clătitelor americane se foloseşte praf de copt ca agent de dospire, iar un „teanc” de clătite este nelipsit de la micul dejun. Unse cu unt şi sirop de arţar, clătitele servite dimineaţa ţin foamea departe întreaga zi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.