Despre cicoare: Cicoarea inabusita

Printeaza

Cicoarea inabusita

Cicoarea inabusitaAceastă mâncare simplă este rezultatul unei întâmplări fericite. Andiva este, în condiţii normale, o legumă cu frunze, verde şi uşor amară. în 1830, când directorul grădinii botanice din Bruxelles a lăsat câteva rădăcini acoperite cu pământ într-o pivniţă, a apărut o nouă legumă.

Din rădăcinile lăsate în întuneric au crescut nişte căpâţâni compacte şi conice, deschise la culoare. Prin cultivare s-a obţinut cicoarea, aşa cum o cunoaştem astăzi.

Cicoarea înăbuşită – pe care belgienii o numesc witloof – este o constantă a bucătăriei locale. Prepararea este foarte simplă: andiva se taie de-a lungul în două, iar rădăcina amară se îndepărtează.

Se rumeneşte în unt şi se asezonează cu sare şi piper, apoi se adaugă puţină apă, supă de carne sau vin alb. Un vârf de cuţit de zahăr atenuează gustul uşor amar. Se serveşte ca antreu sau garnitură, iar sosul se toarnă cu lingura.

In Europa, cicoarea se serveşte în general fiartă. Americanii din Statele Unite o folosesc mai degrabă crudă, cu diferite sosuri, pentru umpluturi sau salate. Gustul ei uşor amar este dat de intibină – o substanţă care stimulează apetitul şi ajută la digestie.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.