Despre Cassoulet

Printeaza

Originea acestui fel de mâncare cu nenumărate variante este încă incertă.

Ceea ce face ca ea să fie cu adevărat specială este varietatea soiurilor de fasole utilizate, combinarea mai multor feluri de carne şi faptul că mâncarea este gătită extrem de încet.

Renumitul bucătar francez Prosper Montagne îşi aminteşte că a găsit pe uşa unei cizmării din regiunea Languedoc, un anunţ mai puţin obişnuit: „închis pentru cassoulet.”

Cuvântul cassoulet provine de la cassole sau cassou, un vas de ceramică, cu o formă specială. Una dintre condiţiile pentru reuşita unui cassoulet este ca fasolea să se aleagă în aşa fel încât să nu se sfărâme la fiert.

In ultimul timp, se foloseşte haricot, dar adevăraţii cunoscători preferă soiurile Tarbais şi Pamiers. Fasolea se fierbe foarte încet, până se înmoaie.

Separat, se prăjeşte carnea în untură de gâscă.

In Toulouse se preferă carnea de miel şi carnea de gâscă din conservă, în Castelnaudary cea de porc, în Carcassonne cea de prepeliţă; de asemenea, mulţi adaugă şi cârnaţi de Toulouse.

Mâncarea se prepară de obicei în felul următor: pe fundul vasului se pune un strat de şorici de porc, peste el se adaugă jumătate din fasolea fiartă, apoi vine un rând de carne, peste acesta un alt strat de fasole, iar pe deasupra se presară pesmet.

Apoi totul se fierbe la cuptor cel puţin 3 ore, timp în care pesmetul împreună cu untura de gâscă formează o crustă rumenă.

 

Cassoulet

Cassoulet

 

 

 

 

 

 


Cassoulet cu carne

Cassoulet cu carne din: fasole, carne de porc, ceapa, usturoi, ulei, cimbru, sare, piper, pesmet. Ingrediente: 750 g fasole albă uscată, haricot sau cannellini, aleasă şi spălată bine 750 g carne de porc, fără os, tăiată în felii groase de 1 cm 1 buchet de plante aromatice 3 cepe tocate 1 morcov mijlociu, tăiat în […]

Cassoulet

Cassoulet

Cassoulet Ingrediente: 500 g fasole alba (uscata) 5 cepe 6 cuisoare 100 g sorici 3 crengute cimbru 3 fire patrunjel 2 foi de dafin 6 catei de usturoi 250 g carnati (usturoiati) 500 g carne de miel 400 g ceafa de porc 100 g costita 4 linguri untura sare, piper 3 rosii mari (circa 500 […]

 

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.