Deserturi: Budinca de orez
PrinteazaBudinca de orez, pregătită din orez cu bob scurt şi lapte, este un desert ce cunoaşte diverse variante în spaţiul anglo-saxon şi în Asia. In Anglia, budinca se prepară de regulă din orez nefiert, la care se adaugă lapte şi zahăr.
Amestecul se toarnă într-o formă metalică de budincă şi se coace în cuptor, la temperatură medie, până ce laptele este absorbit de orez şi se formează o crustă la suprafaţă. Uneori se adaugă stafide şi scorţişoară.
In Orientul Mijlociu şi în India, orezul este fiert la foc scăzut, amestecând continuu, iar budinca se mănâncă rece. Se adaugă diverse arome/precum apă de trandafiri, apă de flori de portocal sau pandanus.
Uneori se amestecă şi cu stafide şi nuci. După ce orezul a fiert şi s-a umflat, se lasă să se răcorească, se toarnă în beluri mici şi se dă la rece.