Cus cus cu legume si carne de oaie

Printeaza

Cus cus cu legume si carne de oaie din: carne de oaie, ulei, ardei, morcovi, napi, castraveti, praz, rosii, apa, sare, piper, ceapa, zahar pudra, coriandru, naut, gris, usturoi, stafide, chimen, boia iute, ghimbir, sofran.

Ingrediente:Cus cus cu legume si carne de oaie din: carne de oaie, ulei, ardei, morcovi, napi, castraveti, praz, rosii, apa, sare, piper, ceapa, zahar pudra, coriandru, naut, gris, usturoi, stafide, chimen, boia iute, ghimbir, sofran.

  • 1 kg carne oaie
  • 1 găină
  • 2 pahare ulei de măsline
  • 4 ardei igraşi
  • 8 morcovi
  • 8 napi
  • 4 castraveţi
  • 4 fire de praz
  • 6 roşii
  • 4 litri apă caldă
  • sare
  • piper
  • 500 g ceapă
  • 30 g zahăr pudră
  • 25 g coriandru
  • 350 g năut
  • 350 g gris
  • 1 căpăţână usturoi
  • 150 g stafide

Sosul:

  • 1/2 linguriţă chimen pisat
  • 1/2 linguriţă boiai iute
  • 1/2 linguriţă ghimbir
  • un vârf de cuţit de şofran

 

Mod de preparare:

Carnea de pasăre şi cea de oaie se spală bine şi se taiie bucăţi mai mici. Castraveţii, morcovii, napii, ardeiul şi prazul s(e curăţă şi se taie rondele fine. Carnea şi toate legumele se pun laa prăjit într-o cratiţă în care s-a turnat un pahar cu ulei de măslinie.

Când carnea începe să se rumenească, se adaugă apă caldă şii se lasă, la foc mic, circa două ore şi jumătate, amestecând uşor diin când în când. Separat, se pune la fiert năutul, la foc mic, în apă ssărată, lăsat în prealabil în apă rece o jumătate de zi.

Grişul se putne într-o strecurătoare, cât mai fină, şi se lasă pe foc deasupra unmi vas cu apă clocotită, stropit cu o oră înainte de a fi folosit cu puiţină apă rece. Se lasă la foc mic, aproximativ trei sferturi de oră. îSe scoate şi se pune pe un platou. Se stropeşte cu apa în care s-a pus şofran şi se adaugă o sută cincizeci de grame de unt, bătutt spumă cu două linguri de ulei de măsline.

Se pune din nou grişul în strecurătoare şi se fierbe {din nou) în abur. {Nivelul apei trebuite să ajungă la baza strecurătoarei). Se lasă trei sferturi de oră. Separat, cu o jumătate de oră înainte de servire, stafidele se pun în appă rece şi ceapa tăiată mărunt se căleşte într-o tigaie cu ulei încins… într-o farfurie rotundă, întinsă, se aşează în centru grişul, sub foormă de piramidă şi de jur-împrejur năutul.

Legumele, carnea, cceapa şi stafidele se aşează deasupra.

Se serveşte cu sosul obţinut din amestecul de chimen, şofran, boia iute şi ghimbir.

 

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.