Curs rapid de alegere a vinului

Printeaza

Curs rapid de alegere a vinului: Vinul reprezinta mult mai mult decat o simpla bautura, oferind o experienta aparte pentru fiecare dintre noi.

Oricat de subiectiva poate fi aceasta experienta, sunt cateva elemente simple de care trebuie sa tinem cont la alegerea vinului, pentru a fi siguri ca am facut optiunea corecta.

Un grafic explicativ, intocmit de o serie de specialisti din domeniul servirii vinului, cuprinde totate informatiile de care aveti nevoie pentru a putea asocia intotdeauna vinul in mod corect cu orice fel de preparat.

Iata mai jos ce trebuie sa stiti pentru a putea da sfaturi despre vin ca niste adevarati somelieri:

TIPURI DE VIN

1 – Aproape transparent
Vin spumant, Vinho Verde, Muscadet, Riesling

2 – Galben verzui
Sauvignon Balnc, Verdejo, Grüner Veltiner

3 – Galben platinat
Albariño, Pinot Gris, Sémillon, Gargenega

4 – Galben pal
Chenin Blanc, Moscato, Pinot Blanc, Gewürztraminer

5 – Auriu pal
Chardonnay, Rousssanne, Viognier

6 – Auriu puternic
Vinuri “noble rot”, Riesling, Chenin Blanc, Sémillon

7 – Somoniu pal
Rosé de Pinot Noir, Carignan, Zinfandel

8 – Roz puternic
Rosé de Merlot, Grenache, Sangiovese

9 – Somoniu puternic
Rosé de Cabernet Sauvignon, Tempranillo

10 – Rubiniu pal
Pinot Noir, Gamay, Nebbiolo, Grenache

11 – Violet puternic
Sangiovese, Merlot, Cabernet Franc, Zinfandel, Tempranillo, Barbera

12 – Mov puternic
Syrah, Cabernet Sauvignon, Malbec, Mourvedre, Petite Sirah, Petit Verdot, Nero d’Avola, Aglianico

14 – Bronz (ars)
Sherry, Port, Madeira, Marsala, Muscat, vinuri foarte vechi

Curs rapid de alegere a vinului: PAHARE DE VIN

1 – Pahar de tip flaut pentru vin spumant (capacitate recomandata 6 oz sau 17,74 cl)

Ce trebuie sa stim despre vinul din acest pahar:
120-160 calorii
Alcool 9-14%
A se servi la temperaturi cuprinse intre 6°C (sortimentele neinvechite) si 9°C (sortimentele invechite).
A se consuma in doua zile de la deschiderea sticlei.

2 – Pahar pentru vin alb (capacitate recomandata 6 oz sau 17,74 cl)

Ce trebuie sa stim despre vinul din acest pahar:
110-170 calorii
(pentru vinuri dulci, mai adaugati 50 calorii)
Alcool 9-14%

A se servi la temperaturi cuprinse intre 6°C (sortimentele neinvechite) si 12°C (sortimentele invechite).

A se consuma intr-o saptamana de la deschiderea sticlei.

3 – Pahar pentru vin universal (capacitate recomandata 6 oz sau 17,74 cl)

Ce trebuie sa stim despre vinul din acest pahar:
110-170 calorii
Alcool 9-14%
Temperatura recomandata pentru servire este de 9°C.
A se consuma intr-o saptamana de la deschiderea sticlei.

5 – Pahar pentru vin rosu usor (capacitate recomandata 6 oz sau 17,74 cl)

Ce trebuie sa stim despre vinul din acest pahar:
120-180 calorii
Alcool 10-15%
Temperatura recomandata pentru servire este de 12°C.
A se consuma in doua zile de la deschiderea sticlei.

6 – Pahar pentru vin de desert (capacitate recomandata 3 oz sau 8,87 cl)

Ce trebuie sa stim despre vinul din acest pahar:
190-290 calorii
Alcool 14-20%
Temperatura recomandata pentru servire este de 20°C.
A se consuma in interval de o luna de la deschiderea sticlei.

Curs rapid de alegere a vinului: VINURI SI PREPARATE CULINARE

1 – Vin spumant

Mancaruri sarate

Exemple: cartofi prajiti, cipsuri de cartofi, caviar, anchoa, sushi, floricele de porumb
Preparate din carne: peste, fructe de mare, pui, alte tipuri de carne de pasare

Vinuri: cele mai multe sortimente de vin spumant

2 – Vin alb sec

Preparate din legume

Exemple: salate, legume sotate, legume la gratar

Preparate din carne: peste cu carne frageda, pui

Vinuri: Albariño, Grüner veltiner, Gargenega, Muscadet, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Trebbiano, Vermentino

3 – Vin alb dulce

Bucatarie picanta

Preparate indiene, thailandeze si din bucataria chinezeasca

Preparate din carne: peste gras, pui

Vinuri: Chenin Blanc, Gewürztraminer, Moscato, Riesling, Torrontés

4 – Vin cu aroma bogata (partial dulce)

Preparate cu o consistenta cremoasa

Supa crema, paste cu sosuri pe baza de smantana, Quiche, Lasagna cremoasa, preparate din bucataria franceza

Preparate din carne: fructe de mare consistente, pui, alte tipuri de carne de pasare

Vinuri: Chardonnay, Sémillon, Viognier, Marsanne, Roussanne

5 – Vin rosé

Preparate cu arome bogate

Bucatarie mediteraneana, marocana, indiana, preparate puternic condimentate

Preparate din carne: fructe de mare, muschi de porc, pui si alte tipuri de carne de pasare

Vinuri: majoritatea tipurilor de vin rosé sec

6 – Vin rosu usor

Preparate pe baza de ciuperci

Risotto, supa de ciuperci, paste cu sosuri pe baza de smantana, placinta cu carne de pui, pizza fara sos tomat, preparate din bucataria franceza

Preparate din carne: cotlete de porc, pui, alte sortimente de carne de pasare

Vinuri: Pinot Noir, St. Laurent, Gamay, Carignan, Counoise, Zweigelt.

7 – Vin rosu mediu aromat

Preparate coapte si la gratar

Bucatarie italieneasca, spaniola, pizza, legume la gratar

Preparate din carne: porc, rata, miel, carne conservata, carnati

Vinuri: Sangiovese, Tempranillo, Cabernet Franc, Barbera, Merlot, Negroamaro, Zinfandel, Carmenere, Nebbiolo

8 – Vin rosu cu aroma consistenta

Sortimente bogate de carne

Exemple: tipuri de carne prajita, afumata si la gratar

Preparate din carne: vita, miel, porc, vanat, carnati, carne conservata

Vinuri: Cabernet Sauvignon, Syrah, Malbec, Petit Sirah, Petit Verdot, Mourvedre, Nero d’Avola

9 – Vin pentru desert

Dulciuri

Pandispanuri, prajituri, ciocolata, placinta, inghetata, branzeturi fine, fructe

Vinuri: Port, Tawny Port, Sherry, Sauternes, Madeira, Vin Santo, Muscat, Late Harvest Wines

 

SFATURI PENTRU DEGUSTAREA DE VIN

Ce miros simtiti?
-cat de intens?
-ce arome de fructe simtiti?
-ce alte arome identificati?
-se simte un miros usor mineral?
-vinul provine din butoaie din lemn de stejar?
Ce gust simtiti?
-Simtiti un gust dulce?
-numiti cateva gusturi de fructe pe care le simtiti
-ce alte arome simtiti?
-cat de intense sunt aceste arome?
-simtiti o aroma mineral?
-cat de acid este vinul?
-se simte gustul de tannin?
-se simte gustul de alcool in gat?
-cat de mult ramane gustul dupa ce nu mai aveti vin in gura?

AROME DE VIN

VIN ALB

Aroma fructata

Lime, lamai, agrise, fructul pasiunii, grapefruit, mere, pere, pepene galben, nectarine, piersici, ananas, mango, caise, smochine, fructe glasate

Aroma florala si de plante

Flori albe, tradafiri, flori de portocal, caprifoi, vanilie, iarba, cimbru, telina, ardei iute, lemongrass, ghimbir, sofran

Alte arome

Ceara de albine, miere, caramel, migdale, zahar ars, vanilie, unt, nucsoara, cocos, solutie salina, piatra dura, ciuperci, creta, frisca batuta, petrol

VIN ROSU

Aroma fructata

Afine, cirese, capsune, zmeura, prune, coacaze negre, mure, coacaze, masline, prajituri, dulciuri, copturi, glazuri, jeleuri

Aroma florala si de plante

Trandafiri, hibiscus, eucalipt, lavanda, scortisoara, anason, salvie, rozmarin, vanilie, piper, oregano, menta

Alte arome

Fum, tabac, ciuperci, piele, vanilie, usturoi, nucsoara, ciocolata, lemn de santal, slanina, marar, ceai negru, grafit, frunze uscate, cafea.

 

Articol preluat de aici.

 

Vin

Vinul Monte Bello: Istorie, Variații și Ghid de Servire pentru Cunoscători

Vinul Monte Bello: Istorie, Variații și Ghid de Servire pentru Cunoscători. Ridge Vineyards’ Monte Bello este nu doar un vin, ci un simbol al măiestriei și tradiției în vinificația din California. Cabernet Sauvignon-ul său, cu straturi complexe și o longevitate impresionantă, reprezintă o combinație armonioasă între terroir-ul unic al Santa Cruz Mountains și filosofia dedicată […]

Vinul Opus One: Ghidul Suprem al Vinului de Napa Valley

Vinul Opus One: Ghidul Suprem al Vinului de Napa Valley. Opus One este rezultatul colaborării dintre Robert Mondavi și Baronul Philippe de Rothschild, fiind un simbol al sinergiei dintre tradiția europeană și inovația americană în Napa Valley, California. Lansat în 1979, Opus One a fost unul dintre primele vinuri premium din Napa, stabilind un standard […]

 

 

Savurati!

 

 

 

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.