Curcan cu umplutură de prune uscate şi ienupăr

Printeaza

O reteta delicioasa de curcan cu umplutura de prune uscate si ienupar din: curcan, ceapa, portocala, unt, morcovi, parunjel, unt, ienupar, usturoi, telina, pesmet, mere, prune, patrunjel, oua si migdale.

Ingrediente:Curcan cu umplutură de prune uscate şi ienupăr

  • 1 curcan de 5-5,5 kg
  • 2 cepe
  • 1 portocala
  • 25 g unt moale
  • 2 morcovi, taiati in bucati mari
  • fire de patrunjel

pentru umplutura:

  • 100 g unt, plus extra pentru uns tava si hartia de copt
  • 2 lingurite boabe de ienupar
  • 3 cepe medii, tocate
  • 2 catei de usturoi, tocati fin
  • 1 tulpina de telina, tocata fin
  • 225 g de pesmet alb, proaspat
  • 2 mere curatate de coaja si de cotor, tocate marunt
  • 225 g de prune uscate, moi, fara samburi, tocate
  • 25 g patrunjel, tocat
  • 2 oua batute

pentru sos:

  • 300 ml de vin rosu
  • 1 lingura cu varf de jeleu de coacaze rosii
  • 600 ml supa de curcan sau de pui

pentru garnitura de mar:

  • 25 g de unt
  • 50 g migdale intregi
  • 2 mere, curatate de cotor, taiate fiecare in 8 felii

 

Mod de preparare:

Se încinge cuptorul la 180° C/ gaz 4. Se plăteşte curcanul pe exterior şi prin interior, apoi şe usucă cu un şervet de bucătărie. Se cântăreşte curcanul ca să se calculeze tinsul cte copt, considerând 40 de minute ntru fiecare kilogram, pentru un curcan până în 4 kg, apoi 45 de minute pentru fiecare kilogram peste această greutate.

Se taie o ceapă în sferturi, iar cealaltă în şase felii. Se rade fin coaja de la jumătate de portocală şi se pune deoparte, pentru umplutură. Se taie portocala în sferturi şi se introduce, împreună cu sferturile de ceapă, în interiorul curcanului.

Se unge curcanul cu unt, apoi se condimentează cu sare şi piper. Se pun feliile de ceapă şi bucăţile de morcov în mijlocul unei tăvi mari şi se aşază curcanul deasupra. Se acoperă lejer cu o folie de aluminiu, apoi se coace conform timpului calculat.

Prepară umplutura. Se unge o tavă de copt cu laturile de 28x18cm, adâncă de 3 cm, şi se strivesc boabele de ienupăr folosind un mojar cu pistil. Se topeşte untul într-o tigaie mare, se răstoarnă ceapa, usturoiul şi ţelina şi se călesc 12-15 minute până se înmoaie şi devin aurii.

Se adaugă boabele de ienupăr strivite, se amestecă, apoi se ia tigaia de pe foc. Se adaugă pesmetul, merele, prunele uscate, mare parte din cantitatea de pătrunjel (păstrează o legătură mică pentru ornat), coaja de portocală păstrată şi ouăle bătute.

Se condimentează cu sare şi piper. Se pune umplutura cu lingura în tava de copt, se presează uşor (nu se îndeasă), apoi se aşază deasupra hârtie de copt unsă cu unt. Se dă deoparte. Poate fi preparată cu până la o zi în avans şi ţinută la rece.

Cu 30 de minute înainte de încheierea timpului de coacere, se scoate curcanul din cuptor şi se creşte focul la 200° C/ gaz 6. Se îndepărtează folia, se stropeşte cu sosul din tavă, apoi se dă din nou la cuptor încă 30 de minute, până prinde o culoare aurie. Dacă pregăteşti şi cartofi copţi, acum e momentul să-i pui la cuptor.

Pentru a vedea dacă friptura e gata, se înţeapă cea mai grasă parte a coapsei cu o scobitoare – zeama ar trebui să fie limpede, nu roz. Dacă este roz, se mai lasă la cuptor, verificând curcanul din 10 în 10 minute.

Se scoate curcanul din cuptor, se mută pe un platou fierbinte pentru servit şi se lasă să se odihnească, acoperit lejer cu folie de aluminiu, până la o oră, înainte de a fi tăiat. între timp, se prepară umplutura, se pregătesc merele coapte şi sosul. Se creşte focul în cuptor la 220° C/ gaz 7. Se coace umplutura 30 de minute, apoi se scoate hârtia şi se mai coace 10 minute, ca să se rumenească pe deasupra.

Prepară sosul. Se îndepărtează grăsimea în exces din tigaie, se lasă zeama şi ceapa şi se aruncă morcovul. Se adaugă vinul şi jeleul de coacăze roşii şi se amestecă; se răzuieşte ce s-a prins de fundul tăvii. Se pune tava pe foc şi se fierbe la foc iute 8-10 minute, până ce amestecul scade la jumătate.

Se toarnă supa şi zeama de la curcan în tavă şi se fierbe la foc mic 10-15 minute sau până scade la consistenţa dorită (se obţine un sos un pic mai subţire). Se condimentează cu sare şi piper.

Prepară feliile de măr. Se topeşte untul într-o tigaie mare de teflon. Se răstoarnă migdalele şi merele şi se prăjesc la foc mediu 5-8 minute, amestecând des, până ce migdalele sunt prăjite, iar merele au prins o culoare aurie şi s-au înmuiat, dar încă îşi păstrează forma. Nu te panica dacă untul va începe să devină maroniu, va îmbogăţi cu siguranţă aroma.

Pentru servit, se strecoară sosul într-o tigaie, se încălzeşte şi se toarnă într-o carafă. Se presară pătrunjelul păstrat peste umplutură şi se taie în pătrate sau felii triunchiulare. Se serveşte curcanul cu sos, umpltură şi garnitură de mere.

Curcan cu umplutură de prune uscate şi ienupăr

Curcan cu umplutură de prune uscate şi ienupăr

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.