Cum se curata pestele

Printeaza

Cum se curata pesteleCu rare excepţii, aripioarele, solzii şi mărun­taiele peştelui trebuie îndepărtate. In con­secinţă, ai nevoie de o foarfecă ascuţită pentru tăierea aripioarelor şi pentru eviscerare, precum şi de un cuţitaş pentru îndepărtarea oaselor.

Incepe cu aripioarele: cea dorsală s-ar putea să-ţi dea ceva bătaie de cap, aşa că taie de jur împrejur, până dai de oasele din interior, şi scoate aripioara cu bază cu tot.

După ce ai tăiat aripioarele, eviscerează peş­tele făcând o tăietură nu prea mare, pornind de la micul orificiu aflat pe burtă. Scoate tot ce se află în abdomen, şi spală-i interiorul sub jet de apă rece. Zvântă peştele (interior şi exterior) cu prosoape de hârtie.

Dacă vrei să-1 cureţi de piele, trebuie să faci o incizie la baza cozii şi, ţinându-1 foarte strâns (îl poţi pune pe hârtie absorbantă sau pe o planşetă ca să nu alunece), trage pielea de pe o parte înspre cap. Repetă operaţiunea şi pe partea cealaltă.

Curăţarea peştelui de solzi este o operaţiune foarte simplă, dar migăloasă: răzuieşte peştele cu ajutorul unui cuţitaş, pornind tot de la coa­dă spre cap. (Ca să nu sară solzii, curăţă peştele într-o cratiţă, sub apă.)

După curăţare, unii peşti (cum ar fi calca­nul sau limba-de-mare) ajung să cântă­rească circa jumătate din greutatea lor iniţială. Acest lucru reprezintă o problemă în eva­luarea cantităţii de peşte necesare pentru un anumit număr de invitaţi.

De exemplu, dintr-un somon cu greutatea de 1 kilogram va rămâne aproximativ jumătate care să poată fi gătită (la fel şi lavracul), în timp ce din merluciu rămân circa 2/3, uneori chiar mai mult. Totuşi nu arunca cozile şi capetele, fiindcă sunt bune la prepararea supelor sau a ciorbelor.

 

Pofta buna!

 

 

Incoming search terms:

  • cum se curata calcanul
  • cum se curata pestele
  • cum se curata pestele de solzi
  • curatare calcan
  • cu ce se curata pestele de solzi
  • cum se curata somnul
  • Cum se curata pestele somn
Sumar
recipe image
Nume reteta
Cum se curata pestele
Autor
Publicat pe
Timp preparare
Timp de gatire
Timp total

3 comentarii

  1. E bine de stiut

  2. Bravo! Bine de stiut

  3. Da si mie-mi palce chestia asta, ca habar nu aveam cum se curata

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.