Cozonaci impletiţi

Printeaza

Cozonaci impletiţi

Ingrediente pe 2 cozonaci:Cozonaci impletiti

  • 1 kg făină
  • 7 ouă
  • 1 linguriţă sare
  • 30-50 g drojdie
  • 250-300 g zahăr
  • coajă de lămâie
  • vanilie
  • rom
  • nucă măci­nată
  • rahat
  • nucă de cocos (sau mac)
  • 250 g unt
  • 2 linguri ulei
  • stafide
  • circa 1/2 l lapte

 

Mod de preparare:

Mai întâi, înmoi drojdia cu puţin lapte călduţ (să nu fie fierbinte, deoarece se opăreşte drojdia şi nu mai creşte aluatul) şi 2 lin­guri de zahăr. Separat, opăreşti 3 linguri de făină cu puţin lapte clocotit, amestecând încontinuu ca să nu se transforme în cocoloaşe.

Când s-a răcorit destul (cât suferă mâna) amesteci plămădeţul cu drojdia, apoi baţi bine cu telul, până se fac „băşici” mari, presari puţină făină, acoperi cu un şervet curat şi dai la un loc cald să crească. In acest timp, freci gălbenuşurile întâi cu sare (ca să se închidă la culoare), apoi cu zahărul turnat câte puţin peste găl­benuşuri.

Le freci bine până se fac ca o cremă spumoasă. Când plămădeala este destul de crescută o tomi peste restul de făină cernută într-o covată (lighean) şi ţinută la cald. Amesteci, adăugând gălbenuşurile, puţin lapte căl­duţ şi albuşurile bătute spumă (numai 4 albuşuri, celelalte 3 albuşuri le păstrezi pentru nucă).

Apoi frămânţi cel puţin o jumătate de oră (mai sigur o oră, cu ochii pe ceas!), adunând aluatul de pe margini spre mijloc. Apoi vei pune uleiul, romul, vanilia, coaja de lămâie, puţin câte puţin unt topit cald, iar dacă aluatul este prea tare vei mai adăuga puţin lapte călduţ.

Aduni aluatul în mijlocul covatei, îl acoperi cu o faţă de masă sau un şervet curat şi îl aşezi la cald, departe de apă sau de fereastră şi-l laşi să crească cel puţin 2-3 ore. Când a crescut destul, îţi ungi mâna cu unt, iei bucăţi din aluat, le împleteşti pe masa de lucru după ce le-ai umplut cu o cremă de nucă (nucă măcinată amestecată cu rom, cu 4 albuşuri spumă, 4 linguri lapte şi 4 linguri zahăr) şi stafide sau cu rahat. Pui cozonacii în forme unse cu ulei şi presărate bogat cu făină.

Aluatul nu trebuie să ajungă la jumătatea tăvii. Mai laşi să crească şi în tavă, tot la cald, îi ungi cu ou şi îi presari cu mac sau nucă de cocos. Laşi să se coacă la foc iute 15 minute, apoi la foc potrivit încă 45 de minute, în acest timp nu vei deschide uşa cuptorului.

Cozonaci impletiţi

Cozonaci impletiti

Poftă bună!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.