Cozonac moldovenesc cu vanilie

Printeaza

 Cozonac moldovenesc cu vanilie din: faina, oua, unt, lapte, drojdie, zahar, vanilie, rom, lamaie, portocala, ulei.

Ingrediente: Cozonac moldovenesc cu vanilie

  • 1 kg făină
  • 12 ouă
  • 200 g unt
  • 250 g lapte
  • 50 g drojdie
  • 250 g zahăr
  • 1/4 ba­ton de vanilie
  • o linguriţă rom
  • o linguriţă sare
  • coajă de lămâie şi portocală
  • 50 g ulei

 

Mod de preparare:

Făina şi ouăle trebuie să stea 12 ore la căldura camerei. Maiaua: O mână bună de făină cernută se opăreşte cu puţin lapte fierbinte şi se amestecă până se face ca o alifie. Se înmoaie drojdia cu puţin lapte, o linguriţă de zahăr, o lingură de făină, se amestecă bine şi se pune la crescut la loc călduţ.

Când drojdia a crescut se amestecă împreună cu maiaua călduţă, se bate bine şi se pune din nou la crescut, la cald. Intre timp se bat gălbenuşurile cu jumătate din zahăr şi sare. Când maiaua a crescut se pune în vasul cu făina respectivă, se toarnă şi gălbenuşurile, untul topit (călduţ), romul, coaja rasă de portocale, lămâia, apoi laptele fiert cu vanilia şi cu zahărul rămas; se frământă bine până când face băşici timp de două ore, în care timp se ung mâinile cu unt.

Aluatul a devenit mai mult moale, iar dacă este vârtos se mai pun câteva albuşuri bătute spumă. Se lasă la căldură, acoperit cu un şervet, ca să crească. Se vor evita curenţii reci de aer. Când a crescut se ia câte o bucată, se întinde puţin şi se presară stafide, apoi se rulează uşor şi se aşază în forma de cozonac unsă cu unt.

Se lasă să crească la căldură, apoi se ung cu ou şi se pun la copt. Forma de cozonac, tapetată cu hârtie de pergament unsă pe ambele părţi, tre­buie să fie înaltă; cozonacul moldovenesc este un cozonac înalt.

 

Poftă bună!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.