Cozonac cu mac, caise si vanilie

Printeaza

Cozonac cu mac, caise si vanilie din: făină, drojdie, lapte, unt, oua, zahar, coajă de lămâ­ie, sare, ulei, pastă de caise, mac, lapte,  caise deshidratate, esenţă de vanilie.

Ingrediente pentru aluat:Cozonac_cu_mac_caise_si_vanilie

  • 1 kg făină
  • 50 g drojdie
  • 500 ml lapte
  • 200 g unt
  • 5 ouă
  • 150 g zahăr
  • 1 lin­guriţă coajă de lămâ­ie rasă
  • 1 vârf de cuţit sare
  • 3 linguri ulei pentru tăvi
  • 2 linguri pastă de caise pentru uns

Ingrediente pentru umplutură:

  • 300 g mac
  • 250 ml lapte
  • 100 g zahăr
  • 2 ouă
  • 300 g caise deshidratate
  • 1 fiolă esenţă de vanilie

Mod de preparare:

Cerni făina şi, în mijlocul ei, laşi să crească 1/2 oră maiaua preparată din droj­die, lapte călduţ şi 1 lingură, de zahăr. încorporezi în făină maiaua, ouăle bătute cu zahărul şi sarea, coaja de lămâie şi omogenizezi.

Frămânţi aluatul 1/2 oră, cu mâinile unse cu unt topit, până când se desprinde de mâini şi de vas. Acoperi aluatul cu un şervet şi îl laşi să crească 2 ore. Speli macul, îl pui într-o cratiţă la bain-marie şi îl fierbi la foc mic; adaugi laptele, ouăle rămase bă­tute şi zahărul.

Amesteci până când capătă consis­tenţa unei budinci, iar la sfârşit pui esenţa de vani­lie. Laşi umplutura să se răcească. Pe masa presărată cu făină, întinzi aluatul în 2 dreptunghiuri groase de 1 cm, lungi cât tava.

Intinzi uniform umplutura cu mac şi presari bucăţi de caise. Rulezi pe lungime şi-aşezi cozonacii în tăvile unse cu ulei. îi laşi să crească la cald  1/2 oră, apoi îl coci la foc fnediu, în cuptorul preîncălzit, 45-50 de minute, până trece testul scobito­rii. Fierbinte, îl ungi cu pastă de gem încălzită.

Cozonac cu mac, caise si vanilie

Cozonac_cu_mac_caise_si_vanilie

Pofta buna!

1 comentariu

  1. Andreea Anton

    imi place cozonacul cu mac

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.