Cozonac insiropat

Printeaza

Cozonac insiropat din: faina, zahar, sare, drojdie, lapte, oua, stafide, unt, lamaie, rom, frisca, inghetata.

Ingrediente:Cozonac_insiropat

Pentru blat:

  • 250g de făină
  • 2 linguri de zahăr
  • 1/2 linguriţă de sare
  • 4 g de drojdie uscată
  • 150 ml de lapte
  • 3 ouă
  • o mână de stafide, înmuiate în rom
  • 90 g de unt, la temperatura camerei

Pentru sirop:

  • 700 ml de apă
  • 350 g de zahăr
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 150 ml de rom brun

Pentru garnitura:

  • 300 g de frişcă lichidă răcită
  • seminţele de la o păstaie de vanilie
  • 200 g de stafide
  • îngheţată de vanilie

 

Mod de preparare:

Se amestecă făina, zahărul şi sarea într-un bol şi se face o adâncitură în mijlocc. Se freacă drojdia cu o linguriţă de lapte cald şi se toarnă în adâncitură.

Se adaugă ouăle şi stafidele scurse, apoi se frământă totul. Va rezulta o cocă moale şi lipicioasă, care se frământă până se desprinde de pe pereţii bolului.

Se frământă timp de 5 minute înainte de a adăuga untul şi se continuă până când aluatul devine neted şi elastic. Se lasă să crească până îşi dublează volumul.

Se încălzeşte cuptorul la 200° C. Se ung cu unt şi se tapetează cu făina opt forme mici cilindrice (sau o formă circulară cu spaţiu în mijloc).

Se împarte aluatul în opt părţi şi se aşază în forme. Se mai lasă încă o dată la crescut, până când aluatul atinge baza formei. Se coc prăjiturile timp de 15 minute, până devin aurii. Se scot din forme cât sunt calde.

Pentru sirop, se amestecă toate ingredientele, mai puţin romul, se pun pe foc şi se lasă să dea în câteva clocote. Siropul se strecoară într-un bol larg, pentru a înlătura coaja de lămâie, se adaugă romul şi se lasă la răcit.

Se iau din acest sirop câteva linguri în care se pun la inmuiat stafidele, în siropul rămas, se scufundă prăjiturile fierbinţi, până se îmbibă bine. In frişca răcită se adaugă seminţele de vanilie şi se mixează până se întăreşte.

Prăjiturile se servesc pe farfurii individuale, cu stafide înmuiate alături, cu frişcă şi o cupă de îngheţată.

Cozonac insiropat

Cozonac_insiropat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.