Cozonac grecesc

Printeaza

O reteta delicioasa de cozonac grecesc cu: oua, zahar, portocala, lamaie, baton de vanilie, sare, faina.

Ingrediente:

  • 6 ouă
  • 200 g zahăr
  • 1 portocală
  • 1 lămâie
  • 1/2 baton de vanilie
  • 1 praf sare
  • 100 g făină

 

Mod de preparare:

Cuptorul se încinge la 180° C. Se unge cu unt o formă de colac (26 cm); se presară înăntru pesmet.

Se separă ouăle. Gălbe­nuşurile se bat cu za­hăr. Portocala şi lămâia se spală cu apă fierbinte, se şterg şi li se rade coaja, care se înglobează în gălbenuşuri.

Se crestează batonul de vanilie, se scoate miezul şi se înglobează în gălbenuşuri. Se înglobea­ză şi albuşul bătut spumă cu sare. Se cerne deasu­pra făina şi se înglobează cu telul.

Compoziţia se intro­duce în formă şi se nivelează. Se rumeneşte la cuptor cca. 40 min. Se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească în formă cca. 10 min. Apoi se desprinde din formă şi se lasă să se răcească com­plet pe un grătar de bucă­tărie.

 

Sfat

Această prăjitură simplă merge de minune cu o cafea tare la ibric: pentru 4 porţii se pun la fiert într-un ibric 400 ml apă, 4 linguriţe de cafea măcinată şi 4 linguriţe zahăr. Cafeaua nu trebuie să dea în clocot. Se toarnă cafelele în ceşcuţe şi se lasă puţin, ca să se depună zaţul.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.