Cozonac delicios cu nuca

Printeaza

Cozonac delicios cu nuca din: faina, zahar, drojdie, oua, ulei, lapte, unt, smantana, lamaie, esenta de rom, esenta de vanilie, sare, bors, miez de nuca, cacao, stafide, coaja de portocala, esenta de fistic.

Ingrediente:Cozonac delicios cu nuca

Pentru aluat:

  • 2 kg făină
  • 500 g zahăr
  • 80 g drojdie proaspătă
  • 8 gălbenuşuri
  • 150 ml ulei
  • 600 ml lapte dulce sau acru
  • 1/2 pachet unt
  • 200 g smântână
  • coaja de la 1 lămâie
  • 1 esenţă de rom
  • 1 esenţă de vanilie
  • 4 pacheţele de zahăr vanilat
  • 2 linguriţe cu sare
  • 200 ml borş proaspăt

Pentru umplutură:

  • 500 g miez de nucă dat prin maşină
  • 8 albuşuri
  • 30 g cacao
  • 100 g zahăr
  • 100 g stafide
  • coaja de la o portocală tăiată mărunt
  • 1 fiolă esenţă de fistic
  • 2 pliculeţe zahăr vanilat

 

Mod de preparare:

Cerni făina de 2 ori prin sită deasă într-un lighean mare. Apoi o amesteci cu zahărul.

Baţi bine gălbenuşurile cu sarea. Freci drojdia cu o lingură de zahăr până se lichefiază. Adaugi borşul cald, adaugi făina şi baţi, făcând o maia subţire ca smântână.

Laşi la crescut, iar când îşi măreşte volumul, răstorni maiaua peste făină şi amesteci bine. Incorporezi ouăle, apoi laptele călduţ, smântână şi untul înmuiat.

La urmă adaugi uleiul, puţin câte puţin. Frămânţi aluatul până se desprinde de mâini şi face băşici.

Pentru umplutura, baţi bine cele 8 albuşuri cu mixerul cu 100 g zahăr până obţii o bezea. Adaugi amestecul peste miezul de nucă care a fost amestecat cu cacao şi cu esenţe.

După ce aluatul a crescut, îl răstorni peste o planşetă sau pe masa unsă cu ulei şi îl împărţi în 4 părţi egale. Intinzi fiecare bucată cu sucitorul, cam de 60 cm lungime şi 25 cm lăţime şi adaugi compoziţia de nucă (împărţită în 4 porţii).

Presari peste fiecare bucată stafide şi coajă de portocală. Rulezi sub formă de sul şi împleteşti apoi cozonacul.

Pui cozonacul în tăvi, îni care ai pus în prealabil hârtie de copt sau le-ai uns cu puţină margarina şi le-ai tapetat cu făină. Laşi aluatul la crescut în tavă, înainte de a-l băga în cuptor.

Ungi cozonacul cu ou bătut şi îl presari cu zahăr. Coci în cuptorul preîncălzit, la foc moderat timp de 40-50 de minute.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.