Cozonac cu rahat si fructe confiate

Printeaza

Cozonac cu rahat si fructe confiate din: faina, lapte, zahar, oua, drojdie, unt, ulei, stafide, lamaie, esenta de vanilie, esenta de rom, sare, ulei.

Ingrediente:Cozonac cu rahat si fructe confiate

Pentru aluat:

  • 2 kg făină
  • 600 ml lapte
  • 500 g zahăr
  • 10 ouă
  • 150 g drojdie
  • 300 g unt
  • 100 ml ulei
  • 200 g stafide
  • 2 lămâi
  • 1 fiolă esenţă de vanilie
  • 1 fiolă esenţă de rom
  • 2 linguriţe de sare
  • 3-4 linguri ulei pentru tăvi
  • 1 ou pentru decor

Pentru umplutură:

  • 200 g cireşe confiate
  • 200 g caise confiate
  • 200 g coajă de portocală confiată
  • 500 g rahat divers colorat

 

Mod de preparare:

Cerni făina într-un castron, iar în mijloc faci o adâncitură în care pui drojdia amestecată cu o cană de lapte îndulcit. Amesteci cu puţină făină şi laşi maiaua să crească 20 de minute, la cald, până când începe să-şi mărească volumul, în restul de lapte adaugi zahărul şi coaja rasă de lămâie.

Mixezi gălbenuşurile cu sarea şi baţi spumă albuşurile. în maiaua crescută, adaugi treptat făină din vas, alternând cu restul de lapte îndulcit şi călduţ, spuma de albuşuri, untul topit, esenţele şi stafidele.

Omogenizezi aluatul şi îl frămânţi adăugând uleiul puţin încălzit, atât cât să îl suporte mâna. Continui să frămânţi timp de aproximativ 15 minute, până când aluatul nu se mai lipeşte de mâini.

Presari puţină făină, acoperi vasul cu un şervet de bucătărie şi laşi aluatul la cald, timp de 1 oră.

In timp ce aluatul creşte, tai cubuleţe sau felioare caisele confiate, cireşele şi rahatul divers colorat.

Impărţi în 4 bucăţi egale aluatul crescut. Intinzi fiecare bucată sub formă de dreptunghi cu lungimea tăvii, pe planşeta unsă cu ulei sau presărată cu un strat fin de făină. Presari pe fiecare bucată, cât mai uniform, fructele confiate şi rahatul. Rulezi şi împleteşti câte 2 rulouri.

Le aşezi în două tăvi aduse din timp în camera de lucru şi unse cu ulei. Laşi cozonacii să crească la cald, timp de aproximativ 1 oră.

Ungi cozonacii cu ou bătut şi îi coci în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru aproximativ 1 oră. Ii scoţi din tavă după 10 minute şi îi laşi să se răcească aşezându-i pe părţi şi schimbând partea la fiecare 10 minute.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.