Cozonac cu nuci coapte

Printeaza

Cozonac cu nuci coapte din: faina, zahar, unt, drojdie, stafide, sare, ulei, nuci, cacao, oua, esenta de rom.

Ingrediente:Cozonac_cu_nuci_coapte

Pentru aluat:

  • 1 kg făină
  • 250 g zahăr
  • 200 g unt
  • 80 g drojdie
  • 5 gălbenuşuri
  • 350 ml lapte coaja rasă de la 1 lămâie
  • 1 fiolă esenţă de vanilie
  • 100 g stafide
  • sare
  • 1 ou pentru uns
  • 2 linguri ulei pentru tăvi

Pentru umplutură:

  • 400 g nuci
  • 150 g zahăr
  • 2 linguri cacao
  • 5 albuşuri
  • 1 fiolă esenţă de rom

 

Mod de preparare:

Aşezi miezul de nucă într-un singur strat, în tava pe care o introduci pentru 7-8 minute în cuptor, la foc mic. După ce se răcesc, dai nucile prin maşina specială de tocat.

Pentru aluat, amesteci laptele călduţ cu zahărul, coaja rasă de la lămâie, esenţa de vanilie şi sarea. In făina cernută, faci o adâncitură şi pui drojdia afriestecată cu 3-4 linguri de lapte.

Laşi maiaua să crească, iar după 1/2 oră, o încorporezi în masa de făină împreună cu restul de lapte, gălbenuşurile, untul moale, stafidele şi esenţa de vanilie. Amesteci totul şi frămânţi până când aluatul se desprinde de pe pereţii vasului. Presari puţină făină, acoperi aluatul şi îl laşi să crească 1 oră.

Pentru umplutură, baţi albuşurile spumă tare, adaugi zahărul şi mixezi în continuare, până când se dizolvă cristalele. In spuma de albuşuri, încorporezi nucile măcinate, cacaua şi esenţa de rom.

Impărţi aluatul în 4 bucăţi. Pe masa de lucru unsă cu un strat fin de ulei, întinzi fiecare bucată sub forma unui dreptunghi, pui umplutură pe ambele margini, apoi rulezi dinspre margini către mijlocul aluatului.

Formezi astfel un sul pe care îl aşezi în tava unsă cu ulei. Procedezi la fel şi cu a doua bucată, pe care o aşezi în aceeaşi tavă, deasupra primului rulou. Din aluatul şi umplutura rămase, mai faci un cozonac.

Laşi cozonacii să crească 30-40 de minute, la cald, după care îi ungi cu ou şi îi coci în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 40-50 de minute. Ii scoţi din tavă şi îi laşi să se răcească pe o parte, dar ai grijă să schimbi partea la fiecare 10 minute.

Cozonac cu nuci coapte

Cozonac_cu_nuci_coapte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.