Cozonac cu nuca
PrinteazaCozonac cu nuca
- 6 ouă (3 întregi si 3 gălbenuşuri)
- 1 kg făină
- ½ l lapte
- 300 g zahăr
- 250 g ulei
- unt (topit si călduţ)
- coajă rasă de lămâie
- drojdie (o felie groasă cât un deget)
- 1 linguriţă sare
- esenţă de rom si vanilie.
Mod de preparare:
Se topeşte zahărul în laptele călduţ, în care se rade coaja de la 2 lămâi. Se freacă drojdia cu o linguriţă de zahăr, se toarnă puţin lapte peste si se lasă să crească, într-un castron, se pune făina cernută. La mijloc se pun ouăle, sarea, maiaua, laptele în care s-a ras coaja de lămâie si mirodeniile. Se începe frământatul, turnând uleiul călduţ, treptat.
Se frământă cu pumnii, din exterior spre interior, până când se termină uleiul. Când aluatul se omogenizează si se dezlipeşte de pe castron, se acoperă cu un şervet şi se lasă la crescut.
Umplutura: Nuca măcinată şi amestecată cu albuşurile bătute spumă (de la cele trei ouă cărora li l-au oprit gălbenuşurile), o cană de zahăr şi esenţa de rom.
Se face o pastă (cremă) care se întinde pe foaia de cozonac şi se rulează. Se unge tava cu unt. Se pune cozonacul în tavă, se unge cu ou şi se mai lasă puţin la crescut.
Se ţine în cuptor, la foc moderat, până se rumeneşte.
Pofta buna!
Ultima oara cand am facut cozonac, nu mi-a crescut cum trebuia. O sa incerc reteta voastra.