Cozonac cu migdale, stafide si rahat

Printeaza

 

O reteta delicioasa de cozonac cu migdale, rahat, faina, lapte, zahar, drojdie, stafide, unt, galbenusuri, esenta de rom, zahar vanilat, zeama de lamaie, sare si zahar pudra.

Ingrediente:Cozonac cu migdale, stafide si rahat

  • 450 g faină
  • 130 ml lapte călduţ
  • 3 linguri cu zahăr
  • 42 g drojdie proaspătă
  • 150 g stafide
  • 235 g unt moale
  • 5 gălbenuşuri
  • 70 g migdale
  • cojile zaharisite ale unei lămâi şi ale unei portocale
  • 100 g rahat divers colorat
  • 1 fiolă esenţă de rom
  • 1 lingură zahăr vanilat
  • zeama unei lămâi
  • 1 linguriţă de sare
  • făină şi unt pentru formă
  • 100 g zahăr pudră

 

Mod de preparare:

Cerni toată faina într-un castron şi te ocupi să faci maiaua. Pentru aceasta, într-un castronel amesteci laptele, cele 3 linguri cu zahăr, drojdia zdrobită separat şi 5 linguri de faină cernută. Amesteci toate ingredientele, acoperi vasul şi-1 laşi la cald pentru 20 de minute.

Intre timp, cureţi stafidele de codiţe, le speli şi le usuci cu un prosop de bucătărie, într-un castron încăpător amesteci faina cernută, 135 de grame de unt topit şi călduţ, gălbenuşurile si maiaua. Amesteci toate ingredientele până obţii un aluat suplu. Adaugi stafidele, rahatul tăiat cât mai mic, migdalele, cojile citricelor, romul, zahărul vanilat, sucul de lămîie şi sarea. Frămânţi din nou şi trebuie să obţii un aluat omogen.

Acoperi aluatul cu un şervet şi-1 laşi să crească până ce îşi dublează volumul. Apoi, ungi cu unt o tavă de cozonac şi o tapetezi cu faină. Clatini forma ca să înlături excesul de făină. Frămânţi din nou aluatul crescut, îi pui pe mijloc bucăţi de rahat şi-1 aşezi în tavă unde îl mai laşi să crească 30 de minute până ajunge la 3/4 din înălţimea tăvii.

Il dai la copt în cuptorul încins în prealabil. După ce cozonacul s-a copt, îl scoţi din cuptor şi îl ungi de mai multe ori cu 100 de g de unt topit şi-1 laşi să se îmbibe. Pe măsură ce cozonacul absoarbe untul, îl ungi din nou şi-1 laşi iar să absoarbă untul.

Procedezi aşa până ce termini cele 100 g de unt. După ce ai pus şi ultima tranşă de unt pe care cozonacul a absorbit-o, presari zahărul pudră şi laşi cozonacul să se răcească.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.