Zacusca de gogosari si popinci

Zacusca de gogosari si popinci

Zacusca de gogosari si popinci Ingrediente: 5 kg gogosari 3 kg ceapa 2 kg morcovi 3 kg popinci 1 l suc de rosii 3 linguri pasta de tomate 1.5 l ulei 2 linguri zahar piper foi de dafin boabe de enibahar   Mod de preparare: 5 kg gogoşari curăţaţi şi daţi prin maşină, 3 kg […]

Zacuscă de vinete

Zacusca de gogosari si ceapa

Zacusca de gogosari Ingrediente: 2 kg ceapă 4 kg roşii bine coapte 50 de ardei graşi  sau 30 de gogoşari frumoşi 250 g măsline 500 ml ulei conservant sare aspirine   Mod de preparare: Ceapa se taie mărunt şi se înăbuşă în ulei până se înmoaie, roşiile se fierb şi se strecoară, ardeii sau gogoşarii […]

Zacusca de fasole

Zacusca de fasole – Reteta delicioasa si gustoasa

Zacusca de fasole din: fasole, morcov, ceapa, gogosari, suc de rosii, ulei, sare, foi de dafin, piper, cimbru. Zacusca de fasole este un preparat tradițional românesc, apreciat atât pentru gustul său bogat și savuros, cât și pentru versatilitatea sa ca aperitiv sau garnitură. Este o mâncare confortabilă, perfectă pentru zilele reci de toamnă și iarnă, […]

Zacusca de bureti

Zacusca de bureti – Usor de preparat

Zacusca de bureti din: bureti, gogosari, ceapa, ulei, sare, piper. Ingrediente: 5 kg bureţi – popinci 2 kg gogoşari 1 kg ceapă 1 l de ulei sare piper     Mod de preparare: Bureţii se fierb timp de 3 ore, cu 2 linguri de sare, adăugând mereu apă caldă, să nu se prindă, apoi se […]

Zacusca manastireasca

Zacusca cu mustar

Zacusca cu mustar din: ardei kapia, ulei, miere, mustar. Ingrediente: 7 kg ardei kapia 250 ml ulei 2 linguri miere 4 linguri mustar     Mod de preparare: Ardeii kapia, copţi, daţi prin maşină se adaugă 250 ml de ulei, 2 linguri de miere şi 4 linguri de muştar, din care se face o maioneză. […]

Zacusca de fasole I

Zacusca de fasole – reteta usor de preparat

Zacusca de fasole din: gogosari, ardei kapia, ceapa, fasole, suc de rosii, ulei.   Ingrediente: 5 kg gogoşari copţi 5 kg ardei kapia copţi 2 kg ceapă 1 kg fasole boboloane fierte 1,5 kg suc de roşii 1,8 l de ulei   Mod de preparare: Ardeii, gogoşarii şi ceapa se dau prin maşină, apoi se […]

Carne conservata la bain-marie

Carne conservata la bain-marie

Carne conservata la bain-marie Carnea pe care vreau să o păstrez o tai în bucăţi potrivite, ca pentru mâncare, şi o pun la fiert cu zarzavat (ceapă, morcovi, pătrunjel, ţelină), foi de dafin, piper boabe şi sare după gust. Poate te intereseaza si Carne de rată conservată cu mere După ce a fiert bine, strecor […]

Sunca fiarta cu vin

Sunca afumata cu rumegus amestecat cu malai

 Sunca afumata cu rumegus amestecat cu malai Alegem şunca, o tăiem bucăţi mai mari şi o punem într-un borcan, un rând de şuncă, un rând de sare şi usturoi şi procedăm ast­fel până umplem vasul. Completăm cu apă şi ţinem şunca la rece timp de două săptămâni. Scoatem apoi şunca, o punem la vânt până […]

Afumaturi de iarna

Afumaturi de iarna

 Afumaturi de iarna Alegi câteva bucăţi de carne, le ţii la sare o zi şi le afumi. Tai apoi carnea bucăţi, la fel şi cârnaţii afumaţi. Le prăjeşti pe toate în untură, apoi le strecori. Aşezi bucăţile de carne şi de cârnaţi în borcane sau vase speciale şi torni untură peste ele.  Când untura s-a […]

Slanina

Slanina, sunca, muschi si costita tinute la saramura si afumate

Slanina, sunca, muschi si costita tinute la saramura si afumate. Carnea pe care vrei să o păstrezi pentru mai mult timp o pui la saramură, pe care o prepari în felul următor: cântăreşti carnea (slănină, şuncă, muşchi, costiţă). La fiecare 10 kg de carne pui 800 g sare. Poate te intereseaza si Tăierea, părlirea sau […]

Carne de porc la borcan

Carne de porc la borcan

Carne de porc ţinută la sare şi apoi afumată, cârnaţi bine condi­mentaţi şi afumaţi (făcuţi astfel: jumătate din cantitate să fie carne de porc, un sfert carne de vită şi un sfert carne de berbecuţ), untură topită de porc. Poate te intereseaza si: Carne si costita de porc la borcan Carne tocată la borcan Carne […]

Marinata de macrou cu boabe de piper si ceapa

Marinata de macrou cu boabe de piper si ceapa

Marinată de macrou cu boabe de piper si ceapa din: macrou, apa, otet, ulei, piper boabe, foi de dafin, mustar boabe, morcov, ceapa, sare.   Ingrediente: 6-7 bucăţi de macrou congelat 1 cană cu apă 1 cană şi jumătate cu oţet 1 cană cu ulei piper boabe foi de dafin muştar boabe 1 morcov (tăiat […]

muraturi

Marar verde conservat pentru iarna

Marar verde conservat pentru iarna   Mod de preparare: În sare Se alege mărarul ca pentru mâncare şi se aşază într-un borcan de 1/2 de kilogram, presărând sare între rândurile de mărar. Până a doua zi mărarul lăsându-se, se adaugă alt mărar, de asemenea presărat cu sare, până se umple borcanul. Se pun deasupra cruciş […]

Conopida si morcovi in saramura

Conopida si morcovi in saramura

 Conopida si morcovi in saramura Mod de preparare: Se curăţă conopida şi se desface în buchete. De asemenea se curăţă morcovi în lungime cu cuţitul special, crestat, şi se taie rondele ceva mai groase. Se aşază la fundul borcanului foi de viţă, foi de ţelină şi puţin mărar. Apoi se aşază conopida şi morcovii, iar […]

Ardei conservaţi in bulion

Ardei conservati in sare

Ardei conservati in sare Mod de preparare: Se aleg ardei graşi frumoşi. Se spală într-o apă, se taie în jurul codiţei un căpăcel şi se curăţă de seminţe. Se presară fiecare cu puţină sare înăuntru şi se lasă să stea într-un vas mare sau într-o oală, până a doua zi, ca să se moaie. La […]

Reteta de ciuperci marinate

Reteta de ciuperci marinate

 Reteta ciuperci marinate Mod de preparare: Se aleg ciuperci mărunte şi închise. Se spală în câteva ape. Se pun la foc într-o cratiţă cu ulei, în proporţie de 100 g ulei la 1 kg de ciuperci, şi puţină sare. După ce au dat în clocot, se mai ţin 10 minute. Se adaugă câteva linguri de […]

Gogosari la otet

Gogosari in otet

Gogosari in otet Mod de preparare: Se aleg gogoşari frumoşi, nevătămaţi şi proaspeţi. Se spală şi se lasă pe un şervet să se zvânte, sau se şterg cu o cârpă moale. Se înţeapă fiecare cu un ac, de 2-3 ori. Se aşază în borcane. Se fierbe oţetul, adăugând la fiecare litru 60 g de sare, […]

Vinete impanate in otet

Vinete impanate in otet

Vinete impanate in otet Mod de preparare: Se aleg vinete tinere şi nu prea mari. Se taie codiţa şi se despică în lung pe ambele părţi, dar nu de tot. Se pun în apă fierbinte şi se lasă să clocotească până încep să se moaie. Se scot şi se aşază pe masă unele lângă altele, […]

3 Conserve pentru iarna - Usor de preparat

Muraturi pentru iarna

O reteta delicioasa de muraturi pentru iarna din: apa, sare, otet, varza rosie, conopida, morcovi, telina, gogonele, ardei, boabe piper, usturoi, foi de dafin si marar uscat. Ingrediente: 9 l apa 1/2 kg sare 1/2l otet varza rosie conopida morcovi telina gogonele ardei lungi boabe piper 1-2 capatani usturoi foi de dafin marar uscat   […]

Castraveti murati cu usturoi

Castraveti mici in otet

Castraveti mici in otet Mod de preparare: Se aleg castraveţi mici şi foarte proaspeţi. Se spală, se taie puţin la capete şi se scurg bine de apă. De asemenea se pregătesc câţiva morcovi tăiaţi cu cuţitul special, în rondele crestate, câteva frunze de ţelină şi după gust, câţiva căţei de usturoi. În acest timp se […]

Roşii conservate

Rosii conservate in borcan

Rosii conservate in borcan Mod de preparare: Se aleg roşii coapte, dar nu stricate. Se spală, se introduc o clipă cu ajutorul unei site în apă clocotită, se curăţă de pieliţe, se taie în patru şi se îndepărtează seminţele. Se pun într-un castron adăugând la 1 kg de roşii 2 g de acid salicilic şi […]

Varza acra cu morcovi si hrean

Varza acra

Varza acra Mod de preparare: Se taie varza ca fideaua, se pune într-un vas, presărând sare ca pentru mâncare. Se amestecă uşor cu mâna, până începe să se moaie. Se aşază îndesat în borcan, punând între straturile de varză tocată şi foi întregi, care se pot folosi la sarmale. Deasupra se apasă cu două scândurele […]

Bulion de rosii traditional

Bulion de rosii

Bulion de rosii Mod de preparare: Se aleg roşii coape, de preferinţă rotunde, deoarece sunt cărnoase şi au mai puţine seminţe. Se spală, se rup în două, iar jumătăţile se strâng între degete, astfel încât să se scurgă tot miezul apos din ele (având mai puţină zeamă, se vor lega mult mai uşor la fiert). […]

Muraturi

Mazare verde la borcan

Desfaci cu atenţie tecile de mazăre, pen­tru a arunca boabele atacate de omizi sau stricate. După ce ai sortat boabele de mazăre, le pui la fiert într-o cratiţă cu apa şi sare (pui 1 linguriţă de sare la 1 I de apă). Când boabele sunt fierte (dar încă tari) le aşezi în borcanele calde, adaugi […]

Coarda de struguri

Compot de corcoduse

Compot de corcoduse Ingrediente: 2 kg corcoduşe 500 g zahăr 3 l apă   Mod de preparare: Cureţi corcoduşele de codiţe, le speli şi le laşi să se scurgă. Aşezi în fiecare borcan de 420 g câte o mână de corcoduşe, 3-4 linguriţe de zahăr, apoi îl umpli cu apă. Capsezi borcanele sau le legi […]

Dulceata de salcam cu cardamom 

Dulceaţă de mure

Dulceaţă de mure Ingrediente: 500 g mure 250 g zahăr 1 vârf de cuţit cuişoare pisate 2 vârfuri de cuţit de scorţişoară pisată 1 lingură suc de lămâie   Mod de preparare: Cureţi murele, le speli într-o sită, le laşi să se scurgă şi le storci uşor (fără a le zdrobi). Le pui într-o cratiţă […]

muraturi

Fasole verde pentru iarna

  Fa­solea verde, curăţată şi sor­tată, o speli în apă curată şi o pui la fiert într-o oală emailată, în apă cu sare (la fiecare litru de apă, adaugi 2 linguriţe rase cu sare). Când este aproape fiartă, pui fasolea în borcanele încălzite şi acoperi cu apa în care a fiert. Pui câte o aspirină […]

Compot de visine dulce

Compot de vişine

Compot de vişine Ingrediente: 1 kg de vişine (cân­tărite după ce ai scos sâmburii) 300 gzahăr 2 aspirine   Mod de preparare: Vişinele le cureţi de sâmburi cu un aparat special, ca să rămână întregi, iar aspirinele le pisezi bine. Torni fructele, zahărul şi aspirinele într-o cratiţă emailată, amesteci uşor şi le laşi 2 ore […]

Nectar de visine pentru iarna

Nectar de visine pentru iarna

Nectar de visine pentru iarna din: visine, zahar. Ingrediente: 4 kg vişine foarte coapte 500 g zahăr     Mod de preparare: Speli vişinele şi le scoţi sâmburii, le pasezi sau le dai prin sită. Din 1 l de apă şi 500 g de zahăr fierbi un sirop. Când acesta s-a legat (fierbe cu bule […]

Serbet cu merisoare

Serbet de zahar ars

Serbet de zahar ars Ingrediente: 1,250 kg zahăr 4 pahare apă     Mod de preparare: Se pun în tingirea de dulceaţă, la foc foarte mic, 1 kg de zahăr cu trei pahare de apă. Când zahărul s-a topit, se împinge tingirea pe foc iute, la fiert. într-o tigaie foarte curată, preferabil de aluminiu, se […]

Dulceaţă de vişine si lamaie

Dulceaţă de vişine (varianta)

Dulceaţă de vişine Ingrediente: 1 kg vişine 1 kg zahăr 3 pahare apă (de 200 ml) 1 linguriţă sare de lămâie   Mod de preparare: Cureţi vişinele de sâmburi ajutându-te de un ac de siguranţă, după ce le-ai ales şi le-ai spălat bine. Faci pe foc mic un sirop din apă şi zahăr şi când […]

Sirop de vişine cu lamaie

Sirop de vişine (varianta)

Sirop de vişine Ingrediente: vişine 1 kg de zahăr   Mod de preparare: Speli vişinele, le scoţ sâmburii şi apoi cântăreşti o farfurie plina cu vârf cu vişine şi pentru fiecare farfirie socoteşti 1 kg de zahăr. Intr-o cratţă aşezi în straturi un rând de vişine şi uiul de zahăr şi le laşi de dimineaţă […]