Compot de dovlecei cu sirop de ananas

Compot de dovlecei cu sirop de ananas

O reteta simpla si delicioasa de compot de dovlecei cu sirop de ananas din: zahar, dovlecei, apa, zahar vanilat, sare de lamaie, sirop de ananas si aspirine sau conservant. Ingrediente: 800 g zahăr 6 kg de dovlecei, cântăriţi după ce s-au curăţat de coajă şi de seminţe, tăiaţi cubuleţe 6 litri apă 3 pachete de […]

Sfeclă roşie în otet

Sfeclă roşie în otet

O reteta simpla si delicioasa de sfecla rosie in otet din: sfecla rosie, otet, sare, boabe de mustar, piper, hrean si foi de dafin. Ingrediente: 3 kg sfeclă roşie 300 ml oţet sare boabe de muştar piper boabe 1 rădăcină de hrean foi de dafin   Mod de preparare: Sfecla o coci la cuptor, apoi […]

Dulceata de pepene galben

Dulceaţă de pepene galben

O reteta simpla si delicioasa de dulceata de pepene galben din: pepene galben, zahar, apa si zahar vanilat. Ingrediente : 1 pepene galben 1 kg zahăr 800 ml apă 2 plicuri zahăr vanilat   Mod de preparare : Pui apa împreună cu zahărul şi zahărul vanilat într-o cratiţă, la fiert. Separat, cureţi pepenele, îi îndepărtezi […]

Vinete murate

Retete delicioase: Vinete murate

O reteta delicioasa de vinete murate din: varza alba, telina, foi de vita, hrean si sare. Ingrediente: 1 varză albă 2 rădăcini de ţelină câteva foi de viţă hrean sare pentru saramură: 1 lingură sare la 1 l de apă   Mod de preparare: Cureti vinetele şi le crestezi lon­gitudinal. Apoi pui vinetele la fiert […]

Zacusca

Reteta zilei: Zacusca

Zacusca din: ceapa, gogosari, vinete, piper, foi de dafin, ulei, bulion si sare.   Ingrediente: 2 kg ceapă 6 kg gogoşari 3 kg vinete (coapte) piper boabe foi de dafin 1-1/2 l ulei 1 kg bulion puţină sare     Mod de preparare: Cureţi ceapa, o speli, o tai în 4 şi o dai prin […]

Ardei iuti în otet

Ardei iuti în otet

O reteta de ardei iuti in otet din: ardei iuti, otet, apa, sare neiodata, miere, stafide galbene, piper boabe, mustar boabe si foi de dafin. Ingrediente: 1 kg ardei iuţi (lunguieţi, rotunzi, roşii, verzi) 500 ml oţet de vin (9 grade) 1,5 l apă 4 linguri sare neiodată 2 linguri miere 100 g stafide galbene […]

Pastă de roşii cu busuioc

Pastă de roşii cu busuioc

O reteta delicioasa de pasta de rosii cu busuioc din: rosii, zahar, busuioc si sare. Ingrediente: 10 kg rosii 20 g zahar 2-3 crengute de busuioc sare   Mod de preparare: Rosiile se spala bine, se aleg ceva sanatoase, se indeparteaza partea alba de la codite si se taie bucati. Se trec prin masina pentru […]

Dulceata de merisoare

Dulceata de merisoare

O reteta de dulceata de merisoare din: merisoare, zahar brun, apa, zeama de lamaie si baton de vanilie. Ingrediente: 1 kg merisoare 1 kg zahar brun 450 ml apa 1 lingura cu zeama de lamaie 1 baton de vanilie   Mod de preparare: Curata merisoarele de codite si frunze. Spala-le in mai multe ape si […]

Prajitura cu gem de corcoduse

Gem de kiwi

O reteta de gem de kiwi din: kiwi, zahar tos, apa, lamaie si rom. Ingrediente: 1 kg kiwi 900 g zahar tos 1 cana cu apa 1 lamaie 50 ml rom   Mod de preparare: Curăţă fructele de kiwi de coajă cât de subţire poţi şi îndepărtează partea dură. Taie fructele cubuleţe, pune-le într-un castron […]

Dulceaţă de dude negre şi agrişe

Gem de mure

O reteta de gem de mure din: mure, zahar si zahar vanilat. Ingrediente: 1,5 kg mure 1,5 kg zahar 3 pliculete cu zahar vanilat   Mod de preparare: Spală murele şi scurge-le de apă. Pune într-o cratiţă, alternativ, un strat de mure, unul de zahăr ameste­cat cu zahăr vanilat până se termină întreaga cantitate. Lasă […]

Marmeladă de zmeură, mentă şi rubarbăr

Marmelada de portocale

O reteta simpla si delicioasa de marmelada de portocale din: portocale, zahar si apa. Ingrediente: 0,8 kg portocale 1 kg zahar 750 ml apa   Mod de preparare: Curata portocalele de coaja, dar lasa-le un strat subtire din partea alba. Pune-le intr-un vas cu apa rece cat sa le acopere si lasa-le 24 de ore […]

Dulceata de cactus

Dulceata de cactus

O reteta de dulceata de cactus din: fructe de cactus, portocale, zahar si zeama de lamaie. Ingrediente: 4 fructe de cactus 3 portocale 3 cesti cu zahar 3 linguri cu zeama de lamaie   Mod de preparare: Spala fructele si sterge-le cu un servet. Taie fructele de cactus pe jumatate, iar cu ajutorul unei lingurite, […]

Magiun de prune cu nucă

Magiun de prune cu nucă

O reteta delicioasa de magiun de prune cu nuca din: prune, zahar, apa, lamaie si nuci. Ingrediente: 4 kg prune 1 kg zahăr 3 pahare cu apă 1 lămâie 100 g nuci   Mod de preparare: Spală prunele, scoate- le sâmburii şi dă-le prin maşina de tocat. Intr-o oală suficient de mare, pune zahărul cu […]

Salată cu scrumbie

Marinată de scrumbie

O reteta delicioasa de marinata de scrumbie din: peste, lamai, ceapa, otet, amestec de condimente pentru muraturi, sare grunjoasa si ulei. Ingrediente: 2   kg peşte 3-4 lămâi 3  cepe 4  linguri de oţet 1 plic cu amestec de condimente pentru murături sare grunjoasă ulei   Mod de preparare: Curăţă peştii şi îndepărtea­ză capul. Spală-i şi […]

Zacusca de fasole

Zacusca de fasole

O reteta de zacusca de fasole pentru iarna din: fasole boabe, ceapa, ardei gras, morcovi, suc de rosii, ulei, sare, piper, foi de dafin si cimbru. Ingrediente: 2 kg fasole boabe 1   kg ceapă 2   kg ardei gras roşu 500 g morcovi 1 l suc de roşii 500 ml ulei sare piper foi de dafin […]

Peste in sos tomat

Reteta zilei: Peste in sos tomat

O reteta delicioasa pentru iarna de peste in sos tomat din: peste, ulei de masline, otet de vin rosu, ceapa, foi de dafin, sos de rosii, apa, sare, piper si boia iute. Poate te intereseaza si: Peste spada la gratar cu sparanghel si capere Peste la cuptor cu salata in tortilla Peste la cuptor cu […]

Ghiveci cu vinete la borcan

Ghiveci de iarnă

O reteta delicioasa de ghiveci de iarna din: vinete, morcovi, ceapa, ardei grasi, gogosari, rosii, frunze de telina, ulei, sare si piper. Ingrediente: 5 vinete 8 morcovi 2 kg ceapa 10 ardei grasi 4 gogosari 1,5 kg rosii frunze de telina ulei sare piper   Mod de preparare: Curăţă legumele şi încin­ge ulei într-o cratiţă, […]

Vinete la gratar

Vinete la gratar

O reteta delicioasa de vinete la gratar din: vinete, usturoi, patrunjel, ulei si sare. Ingrediente: 4 vinete 10 catei de usturoi patrunjel ulei sare   Mod de preparare: Spala vinetele, taie-le felii si da-le cu un praf de sare. Curata usturoiul, zdrobeste cinci catei si amesteca-i cu 5-6 linguri cu ulei. Incinge gratarul, preseaza feliile […]

Mancarica de vinete cu usturoi

Mâncărică de vinete iraniană

O reteta delicioasa de mancarica de vinete din: vinete, ulei de masline, tahini, usturoi, chimen, boia dulce, boia iute, zeama de lamaie, sare si piper. Ingrediente: 2 vinete 3 linguri ulei de masline 2-3 linguri cu tahini (pasta de susan) 1-2 catei de usturoi 1 lingurita chimen 1 lingura boia dulce boia iute zeama de […]

Dulceata de trandafiri

Deserturi delicioase: Dulceata de trandafiri

Intr-un castron se freacă 700 g petale de tran­dafiri parfumaţi de dulceaţă cu 30 g zahăr şi cu zeama de la o lămâie mare. Se pune la fiert 1 kg zahăr cu 1/2 I apă; se amestecă pe foc, până se topeşte; când siropul dă in clocot, se adaugă petalele, cu toată zeama lăsată. Se […]

Dulceata de piersici si caise

Dulceata de piersici si caise

Se decojesc 300 g piersici şi 300 g caise; se scot sâmburii şi pulpa se taie cuburi. 500 g pulpă de fructe se amestecă într-o cratiţă cu 500 g zahăr gelifiant 1:1, sucul şi coaja de la o lămâie şi se lasă să se odihnească cca 3 ore. Se adaugă 1 baton de scorţişoară şi […]

Ceapa rosie murata

Ceapă roşie murată

O reteta delicioasa de Ceapă roşie murată din: ceapa rosie, apa, otet de vin, zahar, sare, ardei iute si boabe de piper. Ingrediente: 2 cepe roşii mari 250 ml apă 250 ml oţet de vin 2 linguri cu zahăr 1 lingură cu sare 1 arde iute boabe de piper   Mod de preparare: Curata ceapa, […]

Dulceata de agrise

Retete delicioase: Dulceata de agrise

Se spală 1 kg agrişe roşii, se curăţă şi se amestecă intr-o cratiţă cu 500 g zahăr gelifiant şi sucul de la 1/2 lămâie. Se pasează şi se lasă să se odih­nească cca 20 min. Se dă compoziţia într-un clocot şi se lasă să mai clocotească cca 3 min. amestecând; se ia spuma care apare […]

Dulceaţă de rubarba

Retete delicioase: Dulceaţă de rubarba

Se curăţă 800 g rubarbă, se decojeşte şi se taie bucăţi. Se spală cu apă fierbinte 2 porto­cale, se şterg şi se rade coaja. Se decojesc portocalele şi pulpa se scoate dintre pieliţele albe. Se stoarce sucul din restul de pul­pă. Intr-o cratiţă mare se amestecă rubarbă cu suc, felii şi coajă de portocală şi […]

Ghebe în oţet

Ghebe în oţet

O reteta simpla si delicioasa de ghebe in otet din: ghebe, apa, otet, sare, piper negru boabe si foi de dafin. Ingrediente: 0, 5 kg ghebe (ciuperci de toamnă) 0,5 l apă 0,5 l oţet de 9 grade 30 g sare piper negru boabe foi de dafin   Mod de preparare: Cu vârful cuţitului, cură­ţă […]

Gem de citrice

Gem de caise aromat

Se stoarce sucul de la 1 kg porto­cale; se strecoară. Se măsoară 400 ml suc şi la nevoie se com­pletează cu apă. Se spală 300 g caise, se taie jumătăţi şi se scoate sâmburii. Pulpa se taie felii, care se amestecă împreună cu sucul de portocale, 3 linguri suc de lămâie şi 50 g fulgi […]

Gem de cirese

Retete delicioase: Gem de cirese

Se spală 2 kg cireşe şi se golesc de sâmburi. Se amestecă împreună cu sucul de la 1 lămâie şi 2 kg zahăr gelifiant într-o cratiţă mare. Se dă în clocot şi se lasă apoi să mai fiarbă 3-4 min. Se ia cratiţa de pe foc şi se pasează compoziţia. Se toarnă imediat în borcane […]

Castraveţi în otet

Castraveţi în otet

O reteta delicioasa de castraveti in otet din: castraveti, otet, apa, sare, zahar, hrean, crengute de visin, tulpini de marar, foi de dafin si amestec de condimente. Ingrediente: 2  kg castraveţi cornişon 1 l oţet 3  l apă 3  linguri cu sare mare 4  linguri cu zahăr 2 rădăcini de hrean 2-3 morcovi crenguţe de […]

Castraveţi în saramură

Castraveţi în saramură (muraturi)

O reteta delicioasa de castraveti in saramura din: castraveti, saramura, usturoi, marar, crenguta de visin, telina, hrean si amestec de condimente. Ingrediente: 3 kg castraveţi cornişon proaspeţi (mici) saramură (25 g sare la 1 l apă) usturoi tulpini de mărar uscat crenguţe de vişin, ţelină rădăcină de hrean 1 plic amestec de condimente pentru murături […]

Rosii murate cu usturoi (muraturi)

Rosii murate cu usturoi (muraturi)

O reteta de rosii murate cu usturoi din: rosii, telina, usturoi, marar verde, foi de dafin si sare. Ingrediente: 2 kg roşii mici spre medii 1 rădăcină de ţelină 4-5 căpăţâni de usturoi 1 legătură de mărar verde 3  foi de dafin 3 linguri de sare   Mod de preparare: Alege roşii mai micuţe şi […]

Ardei gras murat umplut cu ardei (muraturi)

Ardei gras murat umplut cu ardei (muraturi)

O reteta de ardei gras murat umplut cu ardei din: ardei grasi, ulei, apa, otet, sare, zahar, foi de dafin si boabe de piper. Ingrediente: 4 kg ardei grasi rosii 1 kg ardei grasi galbeni 1 l ulei 4 l apa 0,5 l otet 4 linguri cu sare 2 linguri cu zahar foi de dafin […]

Ciuperci cu mere si struguri

Reteta zilei: Ciuperci cu mere si struguri (muraturi)

O reteta de ciuperci cu mere si struguri din: ciuperci, strugure, mere, morcov, usturoi, otet, apa, zahar, sare, boabe de piper si condimente pentru muraturi.   Ingrediente: 1 kg ciuperci 2 ciorchini de strugure 3 mere 1 morcov 4-5 căţei de usturoi 500 ml oţet 1,5 l apă 1 linguriţă cu zahăr 1 linguriţă cu […]