Bulion cu miere

Bulion cu miere de albine

O reteta de bulion cu miere de albine din: rosii si miere. Ingrediente: 10 kg rosii aproximativ 10 linguri miere   Mod de preparare: Se spala rosii, se curata de cotoare si se trec prin separatorul de seminte si coji. Se toarna sucul obtinut intr-o oala mare sau in 2-3 vase mici. Se fierbe sucul […]

muraturi

Castraveciori muraţi

O reteta de castraveciori murati din: castraveti, boabe d epiper, morcovii, ceapa, hrean, usturoi, marar, apa, otet, zhar, sare, boabe de mustar, cuisoare si foi de dafin. Ingrediente: 1,2 kg castraveciori cornison 12 boabe de piper 24 felii de morcovi 2 cepe 12 felii de hrean sau 1 ardei iute 6 catei de usturoi 6 […]

Gem din trei fructe

Gem din trei fructe din: zmeura, caise, visine si miere. Ingrediente: 2 kg zmeura 1 kg caise 1 kg visine sau cirese 1 1/2 kg zahar sau miere   Mod de preparare: Se spala fructele, separat, sub jet de apa. Se curata visinele de codite si de samburi, iar caisele se curata numai de samburi. […]

Dulceata de caise cu levantica

O reteta de dulceata de caise cu levantica din: caise, vin, zahar gelifiant si flori de levantica. Ingrediente: 1 kg caise vin alb 500 g zahar gelifiant 1-2 linguri flori de levantica   Mod de preparare: Se decojesc 1 kg caise, se taie jumătăţi şi se golesc de sâmburi. Se cântăreşte pulpa de caise şi […]

Dulceata de cocaze

O reteta de dulceata de coacaze din: coacaze, zahar, apa si lamaie. Ingrediente: 1 kg coacaze rosii sau negre 1 1/2 zahar 3 pahare apa 1/2 lamaie   Mod de preparare: Se spală fructele fără a se curăţa de codiţe şi se lasă să se scurgă.Se pune apa să clocotească. Se aleg bobiţele şi se […]

Dulceata de agrise

O reteta de dulceata de agrise din: agrise, zahar, apa, lamaie si vanilie. Ingrediente: 1 1/2 kg agrise 1 kg zahar 2 pahare apa 1 lamaie 1 pastaie de vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat   Mod de preparare: Se spala agrisele sub jet de apa si se scurg. Cu ajutorul unui ac sau al […]

Gem de caise

O reteta de gem de caise din: caise, suc de mere, zahar, suc de lamaie si unt. Dacă reduci cantitatea de zahăr adăugat la acest gem, vei obţine aroma intensă de caise, fără să fie prea dulce. Ingrediente: 1,5 kg de caise 200 ml suc de mere 1kg de zahar cu pectina sucul de la […]

Chutney de roşii

O retete de chutney de rosii din: ulei, boabe de mustar, fulgi de chilli, frunze de curry, ceapa rosie, ghimbir, rosii, stafide, zahar si otet de vin alb. Ingrediente: 3 linguri de ulei 2 lingurite boabe de mustar 1/2 ingurita fulgi de chilli 8-10 frunze de curry, proaspete sau uscate 2 cepe rosii, tocate 50 […]

Feta marinată în ulei aromat

O reteta de feta marinata in ulei aromat din: ulei de masline, frunze de cimbru, usturoi, fulgi de chilli, rosii uscate, anghinare, feta si masline. Ingrediente: 100 ml ulei de masline 2 linguri frunze de cimbru proaspat, plus extra pentru presarat 4 catei de usturoi, feliati 1/4 lingurite fulgi de chilli 140 g de rosii […]

Dieta cu prune

Gem de prune cu nuci

O reteta de gem de prune cu nuci din: prune, zahar, vanilie, cuisoare, scortisoara, rom si miez de nuca. Ingrediente: 5 kg prune 2,5 kg zahar 1 baton de vanilie 5 cuisoare pisate 1 lingura scortisoara macinata fin 50 ml rom 100 g miez de nuca, alune de padure sau migdale prajite   Mod de […]

Zacuscă de toamnă

O reteta delicioasa de zacusca cu: gogosari, hribi, ulei, bulion, sare, piper, conservant, ceapa. Ingrediente: 5 kg gogoşari 3 kg hribi sau ghebe 1 l ulei 500 g bulion sare piper conservant 1 kg ceapă Mod de preparare: Cureţi gogoşarii, hribii, ceapa şi le dai pe maşina de tocat, lei o cratiţă şi pui uleiul […]

retete

Dulceata de caise cu vin si ghimbir

O reteta de dulceata de caise cu vin si ghimbir din: caise, vin alb, ghimbir, zahar si scortisoara. Ingrediente: 1 kg caise 400 ml vin alb 50 g ghimbir tocat marunt 1 kg zahar 1 lingurita scortisoara rasa   Mod de preparare: Fierbeţi vinul cu ghimbirul şi scorţişoara 10 minute, apoi adăugaţi caisele taiate felii […]

Dulceaţă de dude negre şi agrişe

Dulceaţă de dude negre şi agrişe

O reteta de dulceata de dude negre si agrise din: dude negre, agrise, zahar, miere si lamaie. Ingrediente: 1, 5 kg dude negre 500 g agrise bine coapte 1 kg zahar 2 linguri miere 1 lamaie   Mod de preparare: Alegeti dude negre nu prea coapte. Dudele culese trebuie pregătite imediat. Fierbeţi un sirop din […]

Marmeladă din vişine, morcovi şi limete

Marmeladă din vişine, morcovi şi limete

O reteta de marmelada din visine, morcovi si limete din: visine, morcovi, apa, zahar, lamai verzi si zahar vanilat. Ingrediente: 4 pahare de visine fara samburi 8 pahare de morcovi taiati 2 pahare de apa 1 kg zahar 2 limete (lamai verzi) 2 plicuri zahar vanilat   Mod de preparare: Curăţaţi morcovii, spălaţi-i bine şi […]

Gem de ceapă roşie cu quinoa

Gem de ceapă roşie cu quinoa

O reteta de gem de ceapa rosie cu quinoa din: unt, zahar pudra, ceapa rosie, vin rosu demisec, quinoa si gelatina. Ingrediente: 100 g unt 800 g zahar pudra 2 kg ceapa rosie 500 ml vin rosu demisec 200 g quinoa 100 g gelatina   Mod de preparare: Speli ceapa, o cureţi de coajă şi […]

Dulceaţă de soc

Dulceaţă de soc

O reteta de dulceata de soc din: flori de soc, apa, zahar si lamaie. Ingrediente: 1 kg flori de soc 1 l apa rece 1 kg zahar 1 lamaie feliata   Mod de preparare: Speli florile de soc bine, le rupi codiţele şi, împreu­nă cu lămâia feliată le pui la fiert în 1 I apă […]

Dulceata de castraveti

Dulceata de castraveti

O reteta delicioasa de dulceata cu: castraveti, zahar, lamaie, sare. Ingrediente: 1,2 kg de castraveţi mici 1 kg zahăr lămâie sare Mod de preparare: Se spală castraveţii, se şterg, se curăţă de coajă, apoi se taie în patru, pe lungime, se îndepărtează seminţele şi se taie în cubuleţe cu latura de circa un centimetru. Apoi […]

Dovlecei conservati

Dovlecei conservati

O reteta de dovlecei conservati din: dovlecei, frunze de telina, ceapa, otet, apa, sare grunjoasa, miere, boabe de piper si boabe de mustar. Ingrediente: 1 kg dovlecei foarte tineri si fragezi frunze de telina 2 cepe albe pentru solutia de conservare: 1 pahar otet de 9 grade 3 pahare apa sare grunjoasa neiodata (cate 1 […]

Gem de capsune cu ardei chilli

Gem de capsune cu ardei chilli

O reteta de gem de capsune cu ardei chilli din: capsune, zahar gelifiant, ghimbir si piper negru. Ingrediente: 1 kg capsune 1 kg zahar gelifiant 1 ardei chilli mic uscat 1 lingurita cu ghimbir ras 1 lingurita cu piper negru   Mod de preparare: Spală şi curăţă de codiţe căpşunele, scurge-le de apă. Zdrobeşte cu […]

Castraveţi muraţi cu mărar şi condimente

Castraveţi muraţi cu mărar şi condimente

O reteta de castraveti murati cu marar si condimente din: castraveti, ceapa, sare grunjoasa, otet de cidru, zahar tos, seminte de coriandru, seminte de mustar galben, boabe de piper, curcuma si marar. Ingrediente: 3 castraveti de sera medii 1 ceapa mare, feliata subtire 85 g de sare grunjoasa 500 ml otet de cidru 250 g […]

Dulceaţă de cireşe cu lichior

Dulceaţă de cireşe cu lichior

O reteta de dulceata de cirese cu lichior din: cirese, zahar, zeama de lamaie si lichior de cirese. Ingrediente: 1,25 kg cirese 750 g zahar zeama de la 3 lamai 4 linguri lichior de cirese   Mod de preparare: Scoate sâmburii cireşelor cu ajutorul unui dispozitiv special. Pune cireşele fără sâmburi într-o cratiţă din oţel […]

Dulceaţă de piersici şi lămâie

Dulceaţă de piersici şi lămâie

O reteta de dulceata de piersici si lamaie din: piersici, zahar, scortisoara, brandy, lamaie si apa. Ingrediente: 1 kg piersici 700 g zahar 1 baton scortisoara 1 paharel brandy 1 lamaie 2-3 linguri apa   Mod de preparare: Decojeşte piersicile, încercând să cureţi doar pieliţa sub­ţire de la suprafaţa fructelor. Scoate-le sâmburii şi taie pulpa […]

Dulceaţă de caise şi migdale

Dulceaţă de caise şi migdale

O reteta de dulceata de caise si migdale din: caise, zahar, migdale, zeama de lamaie si ghimbir. Ingrediente: 1, 25 kg caise 1 kg zahar 100 g migdale 300 ml apa 1 lamaie (zeama) 1 bucatica de ghimbir proaspat (circa 2 cm)   Mod de preparare: Pentru prepararea acestei dulceţi, ai grijă să alegi fructe […]

Dulceaţă de fructe uscate cu ghimbir

Dulceaţă de fructe uscate cu ghimbir

O reteta de dulceata de fructe uscate cu ghimbir din: fructe uscate, zahar brun, ghimbir si lamaie. Ingrediente: 450 g fructe uscate mixte (caise, prue, smochine, curmale) 300 g zahar brun 100 g ghimbir proaspat 1,2 l apa 1 lamaie   Mod de preparare: Pune fructele uscate într-un vas cu apă şi lasă-le la înmu­iat […]

Dulceaţă de dovleac cu cardamom

Dulceaţă de dovleac cu cardamom

O reteta de dulceata de dovleac si cardamom din: dovleac, zahar, lamaie, seminte de cardamom si apa. Ingrediente: 1 kg dovleac curatat, fara coaja 800 g zahar 1 lamaie 5-6 seminte de cardamom 2 pahare de apa   Mod de preparare: Pune-le într-o cratiţă împreună cu 2 pahare de apă şi o bucată de coajă […]

Branza pecorino la gratar

Brânză în ulei

O reteta de branza in ulei din: telemea maturata, ulei de masline extravirgin, capere, boabe de piper rosu si oregano. Ingrediente: 400 g telemea maturata 200 ml ulei de masline extravirgin 1 lingura capere desarate 1 lingurita boabe de piper rosu oregano   Mod de preparare: Incălzeşte puţin uleiul împreună cu boabele de piper roşu […]

Ardei gras si ceapa in otet

Ardei gras si ceapa in otet

O reteta de ardei gras si ceapa in otet din: ceapa, zahar, otet alb, ardei grasi, cimbru, boabe de piper, cuisoare, foi de dafin si sare. Ingrediente: 1 kg ceapa 50 h zahar 1 l otet alb 2 ardei grasi rosii 2 ardei grasi galbeni 1 crenguta cimbru 5-6 boabe de piper 2-3 cuisoare 2 […]

Kimchi (Legume murate)

Kimchi (Legume murate)

Termenul kimchi se referă la nişte legume murate, nelipsite la orice masă coreeană. Cel mai adesea, kimchi se face din varză chinezească, deşi se pot folosi şi ridichile daikon şi castraveţii. Istoria acestui fel de mâncare se pierde în negura vremurilor, dar culoarea şi gustul caracteristic s-au născut abia prin secolul XVII, când negustorii sosiţi […]

Gem de portocale

Gem de portocale

O reteta de gem de portocale din: portoacle, lamaie, zahar si apa. Ingrediente: 2 kg portocale 1 lamaie 1 kg zahar 1,5 litri apa   Mod de preparare: Se curata portocalele de coaja si apoi de stratul alb intermediar. Acesta se arunca, iar pulpa se taie bucati mici. Intr-o cratita mare se pun coaja, pulpa […]

Compot de cartofi dulci cu sirop aromat

Compot de cartofi dulci cu sirop aromat

O reteta de compot de cartofi dulci cu sirop aromat din: cartofi dulci, lamaie, miere, migdale, baton de scortisoara, anason stelat, cuisor si piper. Ingrediente: 800 g cartofi dulci 1 lamaie 5 linguri miere (de portocale) 100 g migdale taiate feliute 1 batond e scortisoara 1 cuisor 1 praf de anason stelat piper macinat proaspat […]

Marmeladă de lămâie

Marmeladă de lămâie

O reteta de marmelada de lamaie din: lamaie si zahar granulat. Ingrediente: 1 kg de lamai necerate 2 kg de zahar granulat   Mod de preparare: Se răceşte o farfurioară la frigider pentru a se verifica punctul de stabilizare al gemului. Se spală lămâile şi se îndepărtează năsturelul din partea de sus, prin care s-au […]

Pimientos

Pimientos – Ardei iuti prajiti

Aceste fasii de ardei rosu fara pielita se prepara foarte simplu: se prajesc in ulei de masline, cu usturoi, patrunjel si eventual ardei iuti rosii tocati marunt. Ulterior se lasa la marinat in borcane, in ulei si otet de vin. Pimientos pot fi vazuti adesea pe rafturile tavernelor spaniole, unde prezenta lor ii asigura pe […]