Reteta zilei: Ardei bulgaresti murati

O reteta de ardei bulgaresti murati din: ardei iuti bulgaresti, otet, apa, boabe de piper, boabe de mustar si sare. Ingrediente: 1 kg ardei iuti bulgaresti 750 ml otet 1 l apa Boabe de piper Boabe de mustar Sare de muraturi     Mod de preparare: Se spala ardeii, se toaca felii subtiri. Se pun […]

Conserve si muraturi: Prune murate

O reteta de prune murate din: prune, apa, otet, zahar, miere, scortisoara, cuisoare si sare. Ingrediente: 5 kg prune 2 l apa 1 l otet 250 g zahar 200 g miere 1 lingurita scortisoara rasa 3 cuisoare 1 lingurita sare   Mod de preparare: Alegeţi prune mai tari, bine coapte, spălaţi-le şi aşezaţi-le în borca­ne […]

Vinete in untdelemn

Vinete umplute murate

O reteta de vinete umplute murate din: vinete, frunze de telina, patrunjel, marar, usturoi, sare, apa si ardei iute. Ingrediente: 5 kg vinete mijlocii 5 pahare frunze de telina taiate marunt 3 pahare frunze de patrunjel si marar 250 g usturoi 7 linguri sare 5 l apa 2 ardei iuti   Mod de preparare: Spălaţi […]

Paine cu sparanghel şi roşii uscate

Gogosari umpluti cu varza

Gogosari umpluti cu varza din: gogosari, varza, morcovi, telina, otet, sare, ulei, zahar, boabe de piper si foi de dafin. Ingrediente: 6 gogosari 2-3 verze 1 kg morcovi 1 telina 1 l otet 1 ceasca sare 300 ml ulei 1/2 ceasca zahar 1/2 lingura boabe de piper cateva foi de dafin   Mod de preparare: […]

Mancare de ghebe

Ghebe cu salvie si rozmarin

O reteta de ghebe cu salvie si rozmarin din: ciuperci, ghebe, seminte de mustar, frunze de salvie, piper, cimbru, sare grunjoasa si otet.   Ingrediente: 2 kg ciuperci (albe) 2 kg ghebe sau alte ciuperci de padure 2 linguri seminte de mustar 1 legatura frunze de salvie 1 legatura crengute de rozmarin 1 lingura piper […]

Fructe conservate in rom

Fructe conservate in rom din: prune, struguri, mere, pere, zahar si rom alb.   Ingrediente: 1 kg amestec de fructe: prune, struguri, mere, pere 1 kg zahar rom alb   Mod de preparare: Curatati fructele bine de samburi, codite si frunze. Taiati merele si perele in sferturi sau in cubulete si eliminati cotoarele si semintele. […]

Mere, pepeni şi roşii murate

Mere, pepeni şi roşii murate din: pepeni, mere, rosii, saramura, frunze de telina, marar uscat, usturoi, morcovi, hrean, frunze de visin si cimbru. Ingrediente: 3 kg pepeni rosii mici, cu diametrul de 10-15 cm 2 kg mere mici 2 kg rosii prunisoare 4-5 l saramura (2 linguri de sare, 1 lingura otet la 1 litru […]

Suc de roşii

O reteta de suc de rosii din: rosii, sare grunjoasa, zahar brun, piper si busuioc. Ingrediente: 5 kg rosii sare grunjoasa (neiodata) 1-2 linguri cu zahar brun piper busuioc   Mod de preparare: Dă roşiile prin separatorul ataşat maşinii de tocat de două ori. Toarnă sucul colectat într-o oală şi pune la foc mic, amestecând […]

retete

Conserva de ceapa cu chilli

Conserva de ceapa cu chilli din: sare grunjoasa, ceapa, ardei iute, otet de mere, otet de cidru si zahar tos.   Ingrediente: 300 g sare grunjoasa 1 kg ceapa mica sau esalote, curatate 4-8 bucati ardei iute (circa 1-2 la borcan, dupa gust) 350 ml otet de mere 350 otet de cidru 225 g zahar […]

Zacusca de dovlecei

Zacusca de dovlecei din: dovlecei, vinete, ardei, ceapa, rosii, piper boabe, foi de dafin, ienibahar, sare si piper. Ingrediente: 3 kg dovlecei 3 kg vinete 3 kg ardei rosii 2 kg ceapa 2 kg rosii 250 ml ulei piper boabe foi de dafin 3-4 boabe de ienibahar sare piper   Mod de preparare: Coace ardeii […]

Sos picant pentru iarna

Sos picant pentru iarna din: rosii, ardei capia, ardei iute, ceapa, usturoi, ulei, sare, zahar, foi de dafin, piper boabe si cimbru. Ingrediente:  6 kg rosii 1,5 kg ardei capia 500 g ardei iute 3 kg ceapa 1 capatana de usturoi 500 ml ulei 3 linguri cu sare 8 linguri cu zahar foi de dafin […]

Gogosari cu chimen

Gogoşari de iarnă

Gogosari de iarna din: gogosari, apa, miere, zahar brun, otet, sare grunjoasa, hrean, boabe de piper, boabe de mustar, frunze de dafin si frunze de telina.   Ingrediente: 2 kg gogosari curatati 1 l apa 100 g miere 100 g zahar brun 200 ml otet 2 linguri cu sare grunjoasa 1 hrean 20 g boabe […]

Roşii în saramură cu cimbru

Roşii in saramură

Rosii in saramura din: rosii, sare, dafin, piper boabe, usturoi si apa. Ingrediente: rosii sare dafin piper boabe usturoi apa   Mod de preparare: Alege roşii micuţe, spală-le şi înţeapă-le din loc în loc cu un ac sterilizat (trecut prin flacăra de la argaz) şi pune-le în borca­ne fără să le presezi. Pe măsură ce […]

Castraveti în saramură

O reteta de castraveti in saramura din: castraveti, boabe de mustar, usturoi, sare grunjoasa, marar uscat, tarhon, hrean si dafin. Ingrediente: castraveti mici boabe de mustar usturoi sare grunjoasa marar uscat tarhon hrean dafin   Mod de preparare: Pune pe fundul fiecărui borcan (de minimum 700 g şi cu gura mai largă) mărar uscat, frunze […]

Murături bulgăreşti

O reteta de muraturi bulgaresti din: conopida, morcovi, gogosari, telina, usturoi, sare, zahar, foi de dafin, piper boabe, otet de mere si apa. Ingrediente: conopida morcovi gogosari telina usturoi sare grunjoasa (20 g/1 kg legume) zahar (40 g/1 kg legume) foi de dafin (1 frunza/1kg legume) piper boabe otet de mere (200 ml/1kg legume) apa […]

Amestec in otet

Amestec in otet din: castraveti, gogosari, ardei iuti, otet, apa, sare, zahar, piper boabe si boabe de mustar. Ingrediente: 1 kg castraveti 500 g gogosari 500 g ardei iuti 500 ml otet 1,5 l apa 2 linguri cu sare 4 linguri cu zahar piper boabe boabe de mustar   Mod de preparare: Spală castraveţii (alege-i […]

Dulceata de cirese

Dulceata de cirese din: cirese, zahar si apa. Ingrediente: 3 kg cirese 1 kg zahar 250 ml apa   Mod de preparare: Speli cireşele, le rupi codiţele şi le scoţi sâmburii, într-o cratiţă pui 3/4 din cantitatea de zahăr şi torni şi apa. Pui totul la foc mic până se topeşte zahărul. Apoi adaugi cireşele […]

Muraturi crocante de vara

O reteta de muraturi crocante de vara din: castraveti, morcov, conopida, ceapa, ardei gras, ardei iute, cimbru, marar, sare grunjoasa, otet, piper, coriandru si paine alba. Ingrediente: 250 g castraveti mici 1 morcov mare 1 conopida mica 2 cepe 1 ardei gras rosu 1 ardei iute verde 1 legatura cimbru si marar uscat 2 linguri […]

Reteta zilei: Zacusca delicioasa

Zacusca delicioasa: vinete, ardei gras, ceapa, suc de rosii, sare, piper, bulion, foi de dafin si ulei de masline.   Ingrediente: 6 kg vinete coapte 6 kg ardei gras copt 2 kg ceapa 2 sticle suc de rosii 5 linguri bulion Sare Piper boabe si macinat Foi dafin ½ l ulei de masline   Mod […]

Obleţel marinat

Obleţel marinat din: obletel, apa, sare grunjoasa, otet, foi de dafin, boabe de piper, boabe de mustar si ulei. Ingrediente: 1,5 kg obletel de Dunare proaspat 1 l apa 1 lingura mare de sare grunjoasa 0,5 l otet 6 foi de dafin 1 lingura de boabe de piper 1 lingura boabe de mustar 100 ml […]

Zacuscă cu mere

Zacuscă cu mere

O reteta de zacusca cu mere din: gogosari, ardei gras, mere, morcovi, telina, ceapa, bulion, ulei, sare si piper. Ingrediente: 3 kg gogosari 1 kg ardei gras 1 kg mere 1 kg morcovi 1 kg telina 1/2 kg ceapa 1 l bulion 500 ml ulei sare piper   Mod de preparare: Se coc pe plită […]

Zacuscă de gogoşari cu hrean

O reteta de zacusca de gogosari cu hrean din: gogosari, hrean, morcovi, telina, bulion, ceapa, miere de albine, ulei, otet de mere, sare si piper. Ingrediente: 3 kg gogosari 1/2 hrean 1/2 morcovi 1 kg telina 1 l bulion 200 g ceapa 3 linguri miere de albine 500 ml ulei 70 g otet de mere […]

Zacuscă cu spanac

Zacusca cu spanac din: spanac, ceapa, ardei capia, gogosari, ulei, usturoi, ardei iute, foi de dafin, sare si piper.   Ingrediente: 1 kg spanac fiert, scurs, racit 2 kg ceapa 1 kg ardei capia 1 kg gogosari 1 l ulei 5 capatani de usturoi 3 ardei iuti 2 foi de dafin sare piper   Mod […]

Zacusca de ghebe

Zacuscă din gogoşari cu măsline

O reteta de zacusca din gogosari cu masline din: gogosari, ardei gras, ceapa, masline, pasta de rosii, ulei, foi de dafin, sare si piper. Ingrediente: 4 kg gogosari 1 kg ardei gras 1 kg ceapa alba 1 kg ceapa rosie 300 g masline negre fara samburi 4 linguri pasta de rsoii 600 ml ulei 3 […]

Reteta zilei: Gem de prune

Gem de prune din: prune si fructoza. Ingrediente: 6 kg prune 1200 g fructoza       Mod de preparare: Se scot samburii de la prune, se dau prunele la robot pana se maruntesc complet. Se pun intr-o cratita mare si inalta, se adauga fructoza si se lasa la macerat peste noapte. Se pun apoi […]

Salau roscat

Gogoşari umpluţi cu vinete

Gogosari umpluti cu vinete din: vinete, gogosari, suc de rosii, ulei, usturoi, miere, frunze de telina, sare, piper si hrean. Ingrediente: 10 vinete tinere subtiri si lungi 15 gogosari rosii 2-3 l suc de rosii proaspat stors 200-300 ml ulei 15 catei de usturoi 4 linguri zahar sau miere frunze de telina sare piper hrean […]

muraturi

Bureti in saramura

O reteta de bureti in saramura din: bureti, usturoi, foi de dafin, seminte de mustar, cimbru, otet, sare, piper, hrean si frunze de telina. Poate te intereseaza si: Iutari cu morcov in saramura cu otet Saramură de hribi cu rozmarin Saramură de hribi   Ingrediente: 3 kg bureti pleurotus sau de padure 6-7 catei de […]

Chutney din ceapa, struguri si pere

Chutney din ceapa, struguri si pere din: ceapa rosie, struguri, pere, rosii, otet de mere, piper, seminte de chimen, zahar, miere si hrean. Ingrediente: 15 cepe rosii 450 g struguri 400 g pere 250 g rosii 700 ml otet de mere 1/2 lingurita piper pisat 1 lingurita seminte macinate de chimen 450 g zahar 2 […]

Chutney de ceapa cu vin rosu

Chutney din stafide, struguri şi ceapă

O reteta de Chutney din stafide, struguri şi ceapă din: struguri, ceapa, lamaie, zahar, stafide, coacaze, sare, ardei iute si otet de mere. Ingrediente: 250 g struguri 4 cepe mari 300 g lamaie 400 g zahar 100 g stafide 200 g coacaze rosii sau merisoare 50 g sare 1 ardei iute 60 ml otet de […]

Reteta de ciuperci marinate

Retete culinare: Ciuperci marinate

O reteta de ciuperci marinate din: ciuperci, lamai, ulei, masline, foi de dafin, sare si piper. Ingrediente:  2 kg ciuperci (albe de cultura, de padure) 6 lamai 200 ml ulei 250 g masline 5 foi de dafin sare piper   Mod de preparare: Alegeţi ciuperci mai mici, mai tinere, curăţaţi-le, spălaţi-le şi lăsaţi-fe să se […]

Retete culinare: Struguri marinati

O reteta de struguri marinari din: struguri, otet, apa, miere, cuisoare, scortisoara si sare. Strugurii marinaţi se potrivesc ca garnitură la carnea de curcan, raţă, gâscă. După aceeaşi reţetă se pot conserva şi prune. Ingrediente: 1 kg struguri 150 ml otet 1 l apa 100 g zahar sau 4 linguri miere 5 cuisoare 1 baton […]

Zacuscă de vinete

Zacusca de vinete, gogosari si ardei copti

Zacusca de vinete, gogosari si ardei coptidin: vinete, gogosari, ardei grasi, rosii, ceapa, ulei, sare si piper alb. Ingrediente: 10 vinete mari 15 gogosari 15 ardei grasi rosii 4 kg rosii 1,5 kg ceapa 500 ml ulei sare piper alb   Mod de preparare: Coaceti pe jar vinetele, ardeii şi gogoşarii. Curăţaţi vinetele şi lăsaţi-le […]