Conserve si muraturi: Varza rosie murata
PrinteazaVarza rosie murata din: varza, sare, marar, frune de telina, frunze de visin, hrean.
- varză roşie îndesată
- sare
- mărar uscat cu floare
- frunze ţelină
- frunze de vişin
- hrean
- borcan
- celofan sau folie adezivă
Mod de preparare:
Se aleg verze tari, îndesate, însă cu frunze subţiri.
Se curăţă cele de deasupra, care sunt de obicei mai închise la culoare s:au veştede şi căpăţânile se taie în sferturi.
Intr-un borcan de sticlă, bine spălat şi zvântat, se presară mai întâi crenguţe de mărar cu floare şi frunze de ţelină, după care se aşează sferturile de varză îndesate unele în altele pentru a încăpea cât mai multe.
Printre ele se pun bucăţele de hrean.
Deasupra se aşează frunze de vişin şi ţelină, crenguţe de mărar cu floare, o punguţă cu boabe de muştar şi două scândurele.
Se prepară o saramură adăugând, la un litru de apă, 35 g sare, care se toarnă clocotită peste varza roşie, atât cât s-o acopere bine. Se închide imediat borcanul cu folie adezivă sau cu celofan şi se lasă pe loc până când se răceşte, după care se aşează în cămară.
Când se serveşte, se toacă mărunt şi se amestecă, după gust, cu untdelemn.
Pofta buna!