Coliva (de post)

Printeaza

Coliva (de post) din: arpacas, apa, sare, nuci, zahar, coaja de lamaie, coaja de portocala, esenta de rom, zahar vanilat.

Ingrediente:Coliva

  • 1 kg arpacaş
  • 3 kg apă
  • 1 linguriţă rasă de sare
  • 500-700 g nuci măci­nate
  • 0,800-1 kg zahăr
  • coaja rasă de la 1 lămâie, de la 1 porto­cală
  • 1 fiolă esenţă rom
  • 1-2 pli­curi zahăr vanilat

 

Mod de preparare:

Pui arpacaşul Ia fiert în apă cu sare, într-o cratiţă de tuci, la foc foarte mic, pentru circa 3 ore şi acoperită cu un capac care să permită ieşirea aburilor.

Inainte de a fi arpacaşul fiert, adaugi zahărul.

Eu pun canti­tatea de zahăr în funcţie de anotimp. Când e cald, pun zahăr mai puţin pentru că se lasă coliva.

Dacă, din greşeală, pui apă mai multă, poţi drege coliva cu 1 sau 2 linguri de făină care trebuie să fiar­bă cu arpacaşul.

Incerci bobul să vezi dacă este fiert bine şi răstorni coliva într-o cratiţă foarte mare, amestecând din când în când ca să nu se formeze crustă.

Dacă nu ai timp pentru această operaţie, pui un şervet curat, ud şi stors dea­supra şi-l laşi până se răceşte com­plet compoziţia.

In această cratiţă adaugi coaja rasă de la 1 lămâie şi de la 1 portocală, 1 fiolă esenţă rom, nucile mărunţite şi 1-2 plicuri zahăr vanilat. Amesteci totul foarte bine.

Dintr-un kilogram de arpacaş, ies 2-3 farfurii destul de mari.

Ii dai forma pe care o doreşti (mai plată, ca un tort sau rotunjită), presari deasupra cu aju­torul unei strecurători pesmet sau nucă dată prin maşina de tocat, într-un strat subţire, apoi îi pui zahăr pudră din belşug.

Cu jumătăţi de nuci, cu bomboane sau cu alte produse ce se găsesc în comerţ faci forma de cruce şi ornezi coliva.

 

Colivă

Coliva

Poftă bună!

 


 

Mazare batuta

Coliva cu arpacas

Coliva cu arpacas din: arpacas, nuca, zahar, lamaie, esenta de rom, cocos. Ingrediente: 2 kg arpacaş 2/2 kg nucă 2/2 kg zahăr coajă de lămâie esenţă de rom nucă de cocos   Mod de preparare: Arpacaşul se spală în 4-5 ape călduţe, apoi se pune la fiert în 3 l de apă. Se fierbe la […]

Colivă

Coliva cu lamaie si esenta de rom

Coliva cu lamaie si esenta de rom din: arpacaş, apa, zahar, nuca, lamaie, zahar vanilat, sare, esenta de rom, biscuiti simpli, zahăr pudră. Ingrediente: 1 kg arpacaş 3,5 l apă 1 kg zahăr V2 kg nucă (sau mai mult) 1 lămâie zahăr vanilat sare esenţă de rom câţiva biscuiţi simpli zahăr pudră Mod de preparare: Arpacaşul […]

 

 

Incoming search terms:

  • coliva de post
  • reteta coliva post

1 comentariu

  1. Nu mananc coliva decat la evenimentele nefericite 🙁

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.