Colaci de Craciun

Printeaza

Colaci de Craciun din: faina, drojdie, lapte, ulei, unt, oua, zahar, rom, smantana, sare, vanilie, coaja de lamaie, stafide.

Ingrediente:Colaci de Craciun

  • 1 kg făină
  • 50 g drojdie
  • 1 pahar mare de lapte
  • 250 g ulei
  • 50 g unt topit
  • 8 ouă
  • 300 g zahăr
  • 2 linguri rom
  • 2 linguri smântână
  • 1 linguriţă sare
  • vanilie
  • coajă de lămâie rasă
  • 100 g stafide
  • 1 ou pentru uns
  • puţin zahăr pentru presărat

 

Mod de preparare:

Din făina cernută prepari mai întâi maiaua. O parte din făină o opăreşti cu 3/4 pahar de lapte clocotit, amesteci bine până se răceşte, adaugi drojdia dizolvată în restul de lapte uşor călduţ.

Amesteci bine şi laşi să crească. In timp ce maiaua creşte, baţi gălbenuşurile pe marginea focului şi amesteci cu sare şi zahăr până ce acestea se topesc fără să se încălzească prea tare compoziţia.

Adaugi apoi 2 linguri de ulei, rom, smântână, vanilie, stafide şi coaja de lămâie. După ce amesteci bine, adaugi albuşurile bătute spumă şi pui totul peste maiaua crescută.

Amesteci uşor cu restul de făină şi începi frământatul care durează cam 1/2 oră, până ce coca nu se mai lipeşte de mâini. Incepi încorporatul uleiului amestecat cu untul călduţ.

Netezeşti la sfârşit coca, acoperi vasul şi laşi să crească. O cocă reuşită creşte în circa 4 ore.

Coca crescută o aşezi în forme unse, pregătite astfel: iei bucăţi de aluat, care, după apreciere, ar umple formele ceva mai mult de jumătate. Lucrează pe planşetă şi cu mâinile unse cu grăsime.

Intinzi coca cât lungimea formei, o ungi cu unt sau cu ulei şi rulezi. Poţi împleti rulourile în două sau în trei şi în acest caz vor fi subţiri, iar dacă rămâne un singur rulou, pe acesta îl faci mai gros.

Formezi rulouri subţiri chiar dacă alegi să umpli cozonacul cu nuci, rahat, cacao, etc. Coca crescută în forme o ungi cu ou bătut, presari deasupra zahăr tos sau mac. Poţi adăuga şi bucăţi de miez de nucă.

Coci colacii la început la foc domol, iar după 1/4 oră la foc potrivit. Incerci des ca să nu stea mai mult de 3/4 oră în cuptor, deoarece se înnegreşte.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.