Cod in crusta de plante aromatice
PrinteazaCodul este una dintre speciile de peşte cu carne tare, de aceea el se găteşte de regulă folosindu-se metodele obişnuite pentru prepararea cărnii şi nu a peştelui. Acest lucru îl ilustrează şi următoarea reţetă de cod în crustă de plante aromatice.
Fileurile de peşte sunt acoperite cu un amestec de pătrunjel, arpagic verde, eventual coriandru şi usturoi, după care sunt prăjite fie la cuptor, fie la grătar.
Crusta se leagă mai bine dacă în amestecul de ierburi se pune şi puţin pesmet, iar pemtru o aromă şi mai puternică, se poate adăugai suc de lămâie şi câteva capere tăiate mărunt.
Gătit astfel, codul are nevoie de un sos destul de robust alături. El se împacă foarte bine cu un sos de roşii coapte şi usturoi, dar şi cu sosul de unt clasic franţuzesc, care se obţine din oţet de vin alb, ierburi aromatice şi boabe de piper, legate apoi cu unt.
De asemenea, codul în crustă se poate servi cu un sos tartar.