Ciorba de stevie cu bors

Printeaza

Ciorba de stevie cu bors din: stevie, ceapa, ulei, faina, orez, bors, sare.

Stevia (Stevia rebaudiana) este o plantă erbacee perenă din familia Asteraceae, originară din America de Sud.

Este cultivată pentru frunzele sale dulci, care conțin compuși numiți steviozide, care sunt de aproximativ 150-300 de ori mai dulci decât zaharul obișnuit.

Stevia este o alternativă populară la zahărul rafinat și îndulcitorii artificiali, deoarece are un conținut scăzut de calorii și este considerată o opțiune mai sănătoasă pentru persoanele care încearcă să evite consumul excesiv de zahăr.

 

Ingrediente:Ciorba de stevie cu bors

  • 1/2 kg ştevie
  • 1 ceapă (sau o legătură de ceapă verde)
  • 1 lingură ulei
  • 1 lingură făină
  • 3 linguri orez
  • 1 I borş
  • sare

 

Mod de preparare:

Ştevia se curătă şi se spală foarte bine, apoi se pune la fiert într-o oală cu 2 l apă.

Când apa clocoteşte, se adaugă ceapa tăiată mărunt şi orezul.

Când ştevia şi orezul au fiert, se adaugă borşul (eventual fiert separat). Se mai dă în clocot 3-4 minute, după care poate fi servită.

Se serveşte caldă şi de cele mai multe ori dreasă cu smântână, în farfuria în care este servită.

Dintre variantele mai frecvente mentionăm:

  • frunzele de ştevie se fierb într-o supă de zarzavat în loc de apă; împreună cu frunzele de ştevie, se pun la fiert şi zarzavaturile de sezon (sau chiar din anul trecut) tăiate mărunt;
  • în locul borşului, se foloseşte pentru acrit lapte bătut (ceva mai vechi, pentru a fi mai acru). Această ultimă variantă este specifică zonelor de dealuri din Argeş;
  •  în ciorbă, înaintea borşului se adaugă un rântaş realizat dintr-o lingură de făină;
  •  în locul orezului pot fi folosiţi 2-3 cartofi tăiaţi cubuleţe.

 

 

 

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.