Ciorba de sfecla rosie cu bors si smantana

Printeaza

Ciorba de sfecla rosie cu bors si smantana din: sfecla, cartofi, smantana, morcov, ardei, patrunjel, bors.

Sfecla roșie este bogată în nutrienți esențiali precum vitamina C, vitamina K, acid folic, fier, mangan și fibre alimentare. De asemenea, conține antioxidanți și fitonutrienți cu proprietăți benefice pentru sănătate.

Beneficii pentru sănătate

  • Sistem cardiovascular sănătos: Sfecla roșie conține nitrați naturali care pot ajuta la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și la îmbunătățirea circulației sângelui.
  • Funcție cognitivă și sănătatea creierului: Sfecla roșie este bogată în nitrați, care au fost asociate cu o mai bună funcție cognitivă și reducerea riscului de deteriorare a creierului asociată cu vârsta.
  • Digestie sănătoasă: Datorită conținutului ridicat de fibre, sfecla roșie poate promova o digestie sănătoasă și poate contribui la prevenirea constipației.
  • Antioxidant puternic: Pigmenții betalaini din sfecla roșie au proprietăți antioxidante, ajutând la combaterea stresului oxidativ din organism și la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi.
  • Sustine sistemul imunitar: Vitamina C din sfecla roșie joacă un rol important în susținerea sistemului imunitar și în protejarea împotriva infecțiilor.

 

 

Ingrediente:Ciorba de sfecla rosie cu bors si smantana

  • 1 kg cartofi albi
  • 3 sfecle roşii medii
  • 400 g smântână grasă
  • 1 morcov
  • 1/2 ardei gras
  • 1/2 legătură de pătrunjel
  • 500 ml borş
  • 1 lingură amestec natural de mirodenii uscate (opţional)
  • sare
  • piper
  • câteva frunzuliţe de cimbrişor pentru decor (opţional)

 

Mod de preparare:

Punem cartofii tăiaţi cuburi în oală, adăugăm puţină sare şi îi acoperim cu apă. Lăsăm la fiert 5 minute (de când a dat primul clocot), apoi adăugăm morcovul dat prin răzătoarea mare şi ardeiul tăiat cubuleţe.

Mai lăsăm la fiert 10 minute, apoi adăugăm sfecla fiartă sau coaptă răzuită (păstrăm 2 linguri pentru a o adăuga la final).

Intr-un bol amestecăm smântână cu borşul cu un pic de sare şi piper. Adăugăm compoziţia cu smântână şi bors în oală.

Punem pătrunjelul tocat mărunt şi legumele uscate (dacă folosim). Adăugăm cele două linguri de sfeclă păstrate (pentru o culoare mai intensă).

Mai lăsăm să fiarba la foc mic 3-5 minute, apoi oprim focul.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.