Ciorba de sfecla (Bors de sfecla)

Printeaza

Ciorba de sfecla (Bors de sfecla) din: sfecla, morcov, cartofi, ceapa, fasole, smantana, ulei, patrunjel, leustean, bors.

Ingrediente:Ciorba de sfecla (Bors de sfecla)

  • 1 kg sfeclă (1-3 sfecle)
  • 1 morcov
  • 2 cartofi
  • 2 cepe
  • 1/2 cană fasole boabe (uscată)
  • 1 cană smântână
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingură pătrunjel verde
  • leuştean verde
  • 1 I borş

 

Mod de preparare:

Sfecla se curâtă, se spală şi se toacă mărunt sau se dă prin râzătoare. împreună cu morcovul şi cu ceapa, tăiate şi ele mărunt, se pune la fiert într-o oală cu 2 I apă deja fierbinte. Când sfecla a început să se moaie, se adaugă cartofii tăiati cubulete, uleiul şi sarea.

Separat, fasolea se pune la fiert într-o oală cu apă rece. După ce fierbe, fasolea se strecoară şi boabele se adaugă în oala cu ciorba (deja fiartă). Tot atunci se adaugă şi borşul (deja fiert), şi verdeafa (leuşteanul şi pătrunjelul) tocate mărunt. Se mai dă totul de două-trei ori în clocot (4-5 minute) şi se poate lua de la foc.

Pentru a obtine o culoare foarte spectaculoasă de ciorbă se poate proceda astfel:
o bucată de sfeclă crudă este dată prin râzătoare şi se pune într-o strecurătoare, apoi se introduce cu strecurătoarea în oala de ciorbă fierbinte, tocmai luată de pe foc. Se lasă 5-10 minute şi se scoate. Culoarea obfinută este un roşu intens.

Ciorba fiind mai dulce, mulfi bucătari schimbă proporţia apă – borş (1-1,5 I apă/2 I borş) pentru a o face mai acră.

Se poate servi cu smântână.

 

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.