Ciabatta

Printeaza

Ciabatta a câştigat în ultima vreme o popularitate deosebită în afara ţării sale natale, Italia.

Este o pâine moale, umedă şi albă, cu coaja maro deschis şi un miez foarte poros, presărată cu făină. Pâinea este lungă şi plată, uşor adâncită la mijloc, cu capete aproape dreptunghiulare.

Numele pâinii se datorează tocmai acestei forme: ciabatta înseamnă „pantof”, venind de la cuvântul turcesc cobot. Ciabatta poate fi găsită în toate provinciile italieneşti.

Uneori este simplă, alteori aromatizată cu ierburi, precum în Roma, unde se adaugă maghiran la aluat. In unele părţi ale Italiei, coaja poate fi tare şi lucioasă, iar în prezent există chiar şi ciabatta din făină integrală.

Aluatul este moale datorită uleiului de măsline, a utilizării unui ferment sau a drojdiei şi a timpului îndelungat de dospire, în mod normal şase ore.

Coaja moale şi uscată este obţinută prin pudrarea pâinii cu făină măcinată fin şi prin coacerea într-un cuptor în care s-a aşezat un castron cu apă, astfel încât aluatul este învelit în aburii care se ridică.

In brutăriile moderne, ciabatta este coaptă în cuptoare cu sisteme de aburire. Sandviciurile prăjite, pregătite din chifle ciabatta, sunt cunoscute sub numele de panini.

 

Ciabatta

Ciabatta

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.