Cele mai ciudate şi periculoase diete de slăbit din istorie

Printeaza

Cele mai ciudate şi periculoase diete de slăbit din istorieObsesia pentru slăbit este veche de când lumea şi dacă v-aţi gândit vreodată că numai divele timpului nostru recurg la tot felul de diete ciudate pentru a scăpa de kilograme, vă înşelaţi! În anii ’50, Maria Callas a slăbit 30 de kilograme mâncând tenii, iar Elvis Presley, 20 de ani mai târziu, a încercat să slăbească printr-un mod la fel de ciudat şi nesănătos pentru organism: dieta cu somn.

Alte metode ciudate de subţiere a taliei, însă nocive pentru sănătate, ar fi consumarea de oţet şi apă zile întregi, dieta promovată de poetul britanic Byron, la vremea sa şi fumatul, drept ajutor în stăpânirea poftei de dulciuri, aşa cum era la modă în anii ’25.

1820: Dieta cu oţet şi apă

Lordul Byron, celebrul poet britanic, s-a aflat permanent într-o luptă cu kilogramele şi, obsedat de slăbire, a adoptat un regim alimentar ieşit din comun, după cum relatează tabloidul britanic „Daily Mail“. El obişnuia să consume doar apă, oţet, biscuiţi şi ouă fierte, metodă prin care a reuşit să slăbească în jur de 30 de kilograme. Notorietatea sa a făcut ca obiceiurile alimentare pe care le-a adoptat să devină la modă, fiind preluate de tinere din toată ţara. În zilele noastre, Byron ar fi fost, în mod sigur, diagnosticat cu grave probleme de alimentaţie, iar „dieta” sa ar fi fost promovată în categoria „Aşa nu!”.

1900: Mestecatul şi scuipatul

Cunoscută şi că „dieta masticaţiei”, aceasta constă în mestecarea alimentelor pentru o perioadă îndelungată, fără a le înghiţi însă. Această metodă a fost inventată de Horace Fletcher, care propunea ca oamenii să mestece de câte o sută de ori, după care să scuipe alimentele, hrănindu-se, astfel, fără să ia în greutate. Deşi mestecatul pe îndelete este recomandat pentru ca receptorilor din stomac le ia ceva timp pentru a transmite creierului senzaţia de saţietate, dieta masticaţiei nu este eficientă şi nu e deloc sănătoasă. Creierul este doar păcălit ca a primit hrana, fără ca subtanţele nutrivite din alimente să ajungă efectiv în organism.

1925: Fumatul

Înainte ca riscurile de sănătate la care se expun fumătorii să fie cunoscute, ţigările erau chiar recomandate ca remedii în cazul anumitor afecţiuni, mai cu seamă cele psihice. La începutul secolului trecut, compania Lucky Strike a lansat o campanie publicitară prin care îndemna doamnele să fumeze atunci când le era poftă de dulciuri menţinându-şi astfel silueta. „Nicotina reduce, într-adevăr, apetitul şi, uneori, persoanele care renunţă la fumat iau în greutate“, spune Sioned Quirke, purtător de cuvânt al British Dietetic Association. Această metodă de a ţine greutatea sub control nu este, în nici un caz, indicată sau poate doar celor care preferă 60 de centimentri în talie la pachet boli grave, posibil chiar cancer la plămâni!

1930: Dieta cu grapefruit

Aceasta recomandă consumarea unor mari cantităţi de astfel de fructe, cel puţin un grapefruit la fiecare masă pentru că potolesc foamea şi au puţine calorii. La vremea aceea, se credea că aceste citrice conţin o enzimă care contribuie la arderea grăsimilor, însă studiile moderne au demonstrat că totul este o mare păcăleală. Quirke spune că deşi fructele şi legumele sunt recomandate în cadrul curelor de slăbire, grapefruitul nu are nici un fel de calităţi miraculoase pentru siluetă.

1940: Supa de varză

Dieta cu supă de varză era populară în anii ’40 şi chiar şi în timpurile noastre şi presupune hrănirea, pentru zile întregi, numai cu supa pregătită din apă, varză şi eventual alte legume, fără alte adaosuri. La vremea aceea, supa de varză însemna doar varză fiartă în apă şi se credea că face minuni în slăbire. Quirke spune că, deşi ar putea funcţiona pe termen scurt, această dietă nu este deloc sănătoasă. Ţinută mai mult de o săptămână şi cu o supă care să includă şi alte legume pe lângă varză, aceasta poate conduce la deficienţe nutriţionale serioase. Chiar dacă vrem să pierdem în greutate sau nu, este recomandat să urmăm o dietă echilibrată, spun nutriţioniştii.

1950: Dieta cu tenii

Una dintre cele mai controversate, neplăcute şi ciudate metode de slăbit din istorie, această dietă constă în infectarea intenţionată cu parazitul intestinal, fie prin înghiţirea ouălor de tenie, fie prin înghiţirea unui vierme viu. Odată ajuns în organism, parazitul se hrăneşte cu substanţele nutritive din corp, ajungând să crească până la mai mulţi metri lungime. Se spune că solista Maria Callas a slăbit aproape 30 de kilograme folosind această metodă. Această soluţie de a pierde în greutate este deosebit de periculoasă, din cauza complicaţiilor care pot apărea. Odată ajunse în organism, teniile depun milioane de ouă, pot ajunge chiar şi la lungimea de 6 metri şi pot trăi ani de zile în corpul uman. Teniile se hrănesc cu nutrienţii ajunşi în organism, determină malnutriţia, pot roade pereţii intestinelor şi pot cauza chisturi, inclusiv în ochi şi în creier. Nu puţine sunt cazurile în care au adus chiar moartea persoanelor-gazdă pentru tenii.

1970: Frumoasa din pădurea adormită

Această metodă de slăbit recomandă persoanelor care vor să piardă în greutate să doarmă cât mai mult. Elvis ar fi utilizat această practică, în încercarea de a-şi menţine silueta în perioada în care lupta cu kilogramele în exces. Deşi somnul este sănătos şi chiar indicat în timpul curelor de slăbire, această metodă este complet ineficientă, pentru că organismul consumă foarte puţine calorii în timp ce dormim, iar pentru a fi sănătos are nevoie de fluide şi nutrienţi, precum o maşină are nevoie de carburant pentru a funcţiona. O singură sesiune la sala de forţă este mai eficientă decât mai multe zile de dormit non-stop.

2000: Dieta cu vată de bumbac

O altă dietă controversată şi foarte la modă este cea care presupune mâncarea unor bile de vată în loc de mâncare. Acestea pot fi înmuiate în suc sau cafea pentru gust şi ar trebui să dea senzaţia de saţietate. Metoda este foarte periculoasă, în primul rând pentru că vata nu poate fi digerată şi poate provoca blocaje intestinale, dar şi din cauza faptului că vata din comerţ nu este întotdeauna produsă din bumbac, ci din fibre din poliester înălbite.

2000: Dieta HCG

Periculoasă şi controversată, aceasta constă în consumul a cel mult 800 de calorii zilnic, la care se adaugă HCG, Gonadotropina corionică umană, un medicament pentru fertilitate, scrie Mediafax. Metoda nu a fost aprobată de autorităţi şi nu este privită cu ochi buni de specialişti, care susţin că scăderea în greutate se datorează doar consumului periculos de mic de calorii şi nu HCG-ului, care ar avea şi efecte secundare.

2006: Master Cleanse

Făcută celebră de Beyonce, care spune că a slăbit nouă kilograme aşa, dieta Master Cleanse este o cură care propune supravieţuirea pe baza unui regim format doar din lămâi, apă caldă, ardei iute cayenne şi sirop de arţar. Pe lângă reducerea drastică a numărului de calorii, cei care susţin această dietă spun că ardeiul iute şi lămâia accelerează metabolismul. Specialiştii spun că această metodă nu este nici sănătoasă, nici eficientă, iar greutatea se pune la loc odată cu terminarea curei de slăbire.

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.