Cega rasol (varianta)

Printeaza

Cega rasol

Ingrediente:Cega rasol

  • 3 kg peşte
  • zarzavat de supă
  • 1 foaie de dafin
  • sare
  • piper
  • 10 linguri sos olandez
  • 1 kg cartofi
  • unt

Mod de preparare:

Spălăm şi curăţăm cega. Cand scoatem intestinele, facem înăuntru o crestătură in lungul şirii spinării, descoperim coar­da dorsală (nervul) şi o tragem cu de­getul.

In vasul special de fiert peştele, tur­năm 2 1 apă pentru o cega de 1 kg.

Adăugăm puţin zarzavat: cate o bucă­ţică de ţelină, morcov, ceapă, pătrunjel (rădăcină sau verde), sare, piper (boabe) şi o foaie de dafin. Lăsăm să fiarbă apa cu zarzavatul. Cu 1/3 oră înainte de masă punem cega în apă, după ce am tras vasul la colţul aragazului ca apa să stea din clo­cot. Apoi punem din nou la foc iute.

Cand începe să clocotească, tragem din nou vasul puţin mai la margine, să fiarbă foarte încet. De aceea nu acoperim com­plet vasul.

Cand peştele este gata, scoatem grăta­rul din apă. Cu un cuţitaş curăţăm pielea neagră cu creasta de solzi mari, avand grijă să nu stricăm peştele. Lăsăm peştele pe grătar, pe vasul lui, la căldură.

Pregătim un sos olandez cald. Dacă cega nu este destul de, fierbinte, o ţinem cîteva minute îri zeama ei. O scoatem pe o farfurie lungă de peşte, apropiind grătarul şi lăsand peştele să alunece uşor. Potrivim, ajutand cu mana, ca peştele să vină cu burta în jos şi cu spinarea în sus. De asemenea putem lua cega cu amandouă mainile, aşezand-o în acelaşi mod.

Garnisim cu cartofi fierţi, opăriţi cu unt, pe care îi aşezăm împrejur. In gura peştelui punem pătrunjel şi presărăm pă­trunjel tocat deasupra.

Servim cu sos olandez cald în sosîeră.

Putem servi cega rasol rece, cu maio­neză sau cu sos tartar.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.