Ceaiul verde
PrinteazaSpre deosebire de ceaiul negru, apreciat oriunde în lume, ceaiul băut cel mai frecvent în Asia de Est este preparat din frunze prelucrate termic, înainte de a fi rulate şi uscate.
Frunzele nu sunt fermentate, ceea ce înseamnă că aroma ceaiului este mult mai puternică. Ceaiurile verzi au un gust cu care trebuie să te obişnuieşti. Nu se adaugă lapte sau lămâie, ci se prepară doar cu apă fierbinte.
Există numeroase soiuri de ceai verde, obţinute din diferite soiuri ale plantei de ceai şi venind din regiuni diferite. Unul dintre cele mai apreciate ceaiuri verzi din China este Longjing (Fântâna Dragonului), care provine din Hangzhou, din provincia estică Zhejiang.
Printre ceaiurile verzi japoneze se numără Gyokuro (Rouă de jad), ale cărui frunze au întotdeauna în infuzie o culoare verde strălucitoare, intensă.
Mai mult decât oricare altă băutură caldă, ceaiul se prepară şi se bea şi astăzi în numeroase ţâri după metode ritualizate.
Cel mai faimos dintre ritualuri este chonoyu, ceremonia japoneză de servire a ceaiului. Aceasta poate dura câteva ore şi este o festivitate extrem de formală, al cărei scop este punerea în valoare a băuturii înseşi.