Ceai Negru

Printeaza

 Ceai Negru (Camellia sinesis) Cocktail_cu_ceai_negru_02

Descriere

Ceaiul negru este unul dintre cele mai consumate ceaiuri din lume. Acesta este cbţinut din frunzele arbustului „Camellia sinesis”, denumit „Planta de ceai”, din care se obţin şi alte ceaiuri (verde, alb, Oolong), ceaiul negru fiind cel mii oxidat şi cu cea mai puternică aromă dintre toate aceste soiuri. Este produs prin metode diferite de alte varietăţi de ceai.

Frunzele şi tulpinile mature sunt culese şi puse la uscat, după care sunt rulate şi puse în încăperi umede şi reci până când sunt oxidate (fermentate) în totalitate.

Numele îi este dat de culoarea închisă pe care o are, dar privit cu atenţie, se observă că de fapt, culoarea este roşu-portocaliu închis, motiv pentru care chineziil-au denumit ceai roşu.

O cană de ceai negru conţine jumătate din cantitatea de cafeină pe care o găsim într-o cană de cafea. Ceaiul negru se utilizează pentru: inmi- resmarea picioarelor; cearcane şi ochi umflaţi; strălucirea parului; petele de pe fata; mancarimi şi usturimi; hidratarea buzelor; arsurile solare (sub formă de bai şi comprese).

Cea mai importanta caracteristica nutriţionala a ceaiului negru este nivelul teinei care este mult mai ridicat decât în cazul altor tipuri de ceaiuri. Numărul caloriilor încadrate în 100 de grame de ceai negru este de 1kcal; acest tip de ceai nu conţine nici grăsimi, nici proteine, însă conţine carbohidrati: raportat la 100 de grame de ceai negru, carbohidratii ocupă 0,300 de grame.

Consumul a 100 de grame de ceai negru îmbogăţeşte organismul cu 37 mg de potasiu, 3 mg de sodiu şi magneziu şi 1 mg de fosfor. în conţinutul a 100 de grame de ceai negru se mai găsesc 5 mg de acid folic sau vitamina B9.

Indicaţii

Ceaiul negru ajuta la prevenirea apariţiei cancerului. Conţinutul ridicat de cafeina avantajează capacitatea de concentrare şi rezistenţă la oboseală. Consumul regulat distruge viruşii orali (spre exemplu, herpesul). Măraşte rezistenţa naturală împotriva diferitelor infecţii ale pielii, diareei, pneumoniei şi cistitei.

Conţinutul de tanin face din ceaiul negru un astringent benefic în tratarea sistemului digestiv şi a inflamaţiilor. Este benefic inimii, întrucât consumul regulat, în cantităţi limitate lupta împotriva colesterolului. Imbunătăţeşte sistemul cardiovascular (flavonoidele, manganul şi polifenolii prezenţi în ceaiul negru menţin muşchii inimii sănătoşi, îmbunătăţesc fluxul sanguin, previn formarea cheagurilor de sânge, reduc riscul apariţiei bolilor cardiace şi scad nivelul colesterolului LDL.).

Previne cancerul (antioxidanţii din ceaiul negru previn apariţia mai multor tipuri de cancer: de stomac, colorectal, de sân, ovarian, pulmonar, de prostată şi de vezică urinară, iar compusul TF-2 inhibă dezvoltarea celulelor canceroase în organism.

De asemenea, reduce riscul apariţiei cancerului oral la fumători).

Elimină radicalilor liberi (antioxidanţii ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism şi la menţinerea tinereţii). Stimulează sistemul imunitar (taninul protejează organismul de boli precum răceala, gripa, dizenteria, hepatita, infecţii şi altele).

Menţine sănătatea orală (catechinele reduc riscul apariţiei cancerului oral, taninul şi polifenolii inhibă bacteriile care pot cauza apariţia cariilor dentare, iar fluorul luptă cu respiraţia urât mirositoare şi cu bacteriile dăunătoare din cavitatea bucală).

Stimulează sistemul nervos (cofeina ajută la stimularea memoriei şi protejează împotriva bolii Parkinson).

Imbunătăţeşte digestia (taninul combate bolile intestinale şi arsurile gastrice, este un bun antidiareic, iar polifenolii ajută la scăderea inflamaţiei intestinale care provoacă sindromul de colon iritabil). Intăreşte oasele (fitochimicalele ajută la întărirea oaselor şi a ţesutului conjunctiv).

Oferă energie (cafeina conţinută de ceaiul negru este de calitate mult mai bună decât cea conţinută de cafea sau de băuturile de tip cola, aceasta stimulând pozitiv creierul. In plus, conţine şi teofilină, o substanţă care stimulează inima, rinichii şi sistemul respirator). Ajută la slăbire (stimulează metabolismul şi poate înlocui cu succes băuturile nesănătoase bogate în calorii). Scade colesterolul (reduce colesterolul LDL şi nivelul de trigliceride).

Contraindicaţii

Se recomandă nedepăşirea a două ceşti de ceai negru pe zi pentru ca a-l consuma în exces înseamnă a diminua absorbţia fierului la nivelul intestinelor, fenomen dăunător femeilor însărcinate şi anemicilor.

Dacă există o lipsă de calciu şi se consuma ceai negru, poate apărea senzaţia de pierdere a cunoştinţei sau ameţeli. Este nerecomandabil ceaiul negru copiilor întrucât are efecte asupra sistemului nervos.

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.