Ceai de fructe de catina

Printeaza

Cătină-Fruct (Hippophae Rhamnoides) Ceai de fructe de catina

Descriere

Denumire populară: cătină, cătină de râu, cătina albă. Cătina este un arbust care poate creşte pănă la 5-6 metri înălţime. Ramurile prezintă numeroşi ţepi lungi,foarte ascuţiţi, iar frunzele sunt înguste, de culoare verde-argintiu. Florile, brun-gălbui, sunt mici şi apar în lunile martie – aprilie. Principala parte folosită în fitoterapie sunt fructele. Principala parte folosită în fitoterapie sunt fructele de cătină, bogate în vitamina C şi cu un conţinut bogat în ulei, extrem de benefic în afecţiunile pielii. De asemenea, sucul de fructe presate poate fi consumat ca atare sau transformat în sirop, cu multiple beneficii petnru sănătate.

Fructul este bogat în vitamina C (de doua ori mai mult decât măceşul şi de 10 ori mai mult decât cictricele), precum şi alte vitamine E, K,F,P, complexul B (B2,B6,B9,colina, inozitol), carotenoide (beta caroten, xanthophila), minerale şi oligoelemente, acizi graşi polinesaturati, uleiuri complexe (din care se obţine uleiul de cătină, oleum hippophaes), serotonina, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, aminoacizi, enzime, fitosteroli.

Indicaţii

Preparatele pe bază de cătină sunt recomandate în caz de afecţiuni hepatice, oculare, răceli, viroze respiratorii, pojar, afecţiuni gastroduodenale, urticarii, eczeme, surmenaj, ulcer gastric, ateroscleroză.

Acţiune

Cătina are efect antioxidant, emolient, citoprotector, imunostimultor, vitaminizant, depurativ, antiinflamator, cicatrizant.

Administrare

Siropul din fructe de cătină se prepară din miere şi suc de fructe sau fructe în părţi egale puse în borcane închise ermetic şi pastrate la frigider; este deosebit de valoros deoarece păstrează proprietăţile nealterate ale plantei proaspete şi toate subsţantele active terapeutic; se administrează câte 1-2 linguri înainte de mesele principale.

Infuzia din fructe de cătină uscate şi zdrobite se prepară din 1- 2 linguriţe peste care se toarnă 250ml (o cană) de apă clocotită, lăsându-se la infuzat acoperite, o jumătate de oră; se poate consuma în anotimpul rece fiind un ceai puternic vitaminizant.

Tinctura din scoarţă de cătină se obţine punând la macerat scoarţa cojită de pe crenguţele de cătină, în alcool de 60-70 de grade timp de 2 săptămâni; se administrează câte 30 de picături de 3 ori pe zi.

Uleiul din fructe de cătină se poate prepara acasă prin macerarea timp de 21-30 de zile a fructelor de cătină în ulei vegetal (floarea soarelui sau măsline).
Extractul de muguri de cătină (gemoderivat), se administrează 30-50 de picaturi (1-2 ml) de 2 ori pe zi pentru creşterea imunităţii, tonifierea sistemului nervos, afecţiuni respiratorii, cardio-vasculare.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.