Ceai de crusin

Printeaza

Cruşinul (Rhamnusfrangula) Ceai_de_crusin

Descriere

Cruşinul este un arbust care poate fi întâlnit prin lunci şi la marginea pădurilor. Este cunoscut sub denumirea de lemn câinesc sau paţachină. în scopuri medicinale se foloseşte coaja.

Conţine heterozide antrachinonice, două gluco-frangulozide, antranoli, mucilagii, ceruri, steroli, flavonoide şi săruri minerale.

Utilizare

Creşte preistaltismul intestinal, stimulează contracţia vezicii biliare şi evacuarea bilei în intestin, coleretic, laxativ sau purgativ în funcţie de doză.
Se foloseşte în constipaţia cronică şi în insuficienţa hepatică. în asociaţie cu alte plante: anghinarea, păpădia – se recomandă în afecţiunile ficatului şi mai ales în constipaţiile datorite insuficieţei secreţiei biliare. Dă foarte bune rezultate în cazul obezităţii dacă se ia în fiecare dimineaţă câte un vârf de cuţit de pulbere de coajă de cruşin.

Intern: ca decoct: peste o linguriţă de coajă se toarnă 350 ml apă clocoti¬tă, după care se fierbe încă 15 minute; se bea seara la culcare. Cantitatea de coajă folosită pentru ceai este în funcţie de starea de constipaţie.

Contraindicaţii

Nu se bea în cantităţi mari deoarece provoacă colici puternice şi scaune lichide. Nu se consumă planta proaspătă deoarece provoacă greţuri şi vărsături; se foloseşte numai după un an de la recoltare.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.