Ceai de cerentel
PrinteazaDescriere
Este cunoscută şi sub denumirea de crinceş sau ridichioară. In scopuri medicinale se foloseşte rădăcina.
Cerenţelul conţine eugenol, tanin, uleiuri volatile, o heterozidă, amidon şi substanţe amare.
Acţiune
Acţiune farmacodinamică. Astringent, dezinfectant şi calmant intestinal, hemostatic. Extern se foloseşte ca antiseptic.
Utilizări
Intern se utilizează în diaree, gastrite şi ulcer gastro-duodenal. Datorită eugenolului, care are proprietăţi antiseptice şi calmante, se foloseşte în enterite infecţioase.
Decocţia de cerenţel are acţiune dezinfectantă şi calmantă. Ceaiul se bea neindulcit, pe stomacul gol. Intră în compoziţia ceaiului antidiareic şi a ceaiului pentru gargară.
Extern: Datorită taninului este utilizat în: hemoragii hemoroidale, metroragii şi menoragii, gingivite. In amestec cu muşeţelul, menta, sunătoarea îşi măreşte efectul.
Sub formă de decoct: 2 linguriţe de rădăcină mărunţită la 300 ml apă rece; se fierbe 30 minute; se utilizează în trei reprize, după mesele principale.
Contraindicaţii
Afecţiuni cronice hepatice şi renale.