Ceai de cerentel

Printeaza

Cerenţelul (Geum urbanum) Ceai de cerentel

Descriere

Este cunoscută şi sub denumirea de crinceş sau ridichioară. In scopuri medicinale se foloseşte rădăcina.
Cerenţelul conţine eugenol, tanin, uleiuri volatile, o heterozidă, amidon şi substanţe amare.

Acţiune

Acţiune farmacodinamică. Astringent, dezinfectant şi calmant intestinal, hemostatic. Extern se foloseşte ca antiseptic.

Utilizări

Intern se utilizează în diaree, gastrite şi ulcer gastro-duodenal. Datorită eugenolului, care are proprietăţi antiseptice şi calmante, se foloseşte în enterite infecţioase.
Decocţia de cerenţel are acţiune dezinfectantă şi calmantă. Ceaiul se bea neindulcit, pe stomacul gol. Intră în compoziţia ceaiului antidiareic şi a ceaiului pentru gargară.

Extern: Datorită taninului este utilizat în: hemoragii hemoroidale, metroragii şi menoragii, gingivite. In amestec cu muşeţelul, menta, sunătoarea îşi măreşte efectul.
Sub formă de decoct: 2 linguriţe de rădăcină mărunţită la 300 ml apă rece; se fierbe 30 minute; se utilizează în trei reprize, după mesele principale.

Contraindicaţii

Afecţiuni cronice hepatice şi renale.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.