Catina – beneficii si proprietati medicinale

Printeaza

Catina – beneficii si proprietati medicinale. Catina (Hippophae rhamnoides) este o planta cu frunze subtiri si ascutite care produce fructe mici, de culoare portocalie sau galben stralucitor.

Fructele de catina sunt cunoscute pentru proprietatile lor nutritive si medicinale si sunt folosite in numeroase culturi din intreaga lume.

Acestea sunt adesea utilizate pentru a produce ulei de catina, dar pot fi si consumate proaspete sau prelucrate intr-o varietate de produse alimentare si bauturi.

Fructele de catina sunt bogate in vitamina C, vitamina E, vitamina A (sub forma de beta-caroten), vitamina K, acid folic si minerale precum potasiu, calciu si magneziu. Ele contin, de asemenea, acizi grasi esentiali, inclusiv acizi grasi omega-3, care sunt benefici pentru sanatatea inimii.

Ce face: are un conţinut bogat în vitamina C (ajută ia fortificarea sistemului imunitar), complexul de vitamine B (ceea ce face din cătină un remediu excelent în bolile hepatice), vitamina P (puternic antioxidantă, pune în valoare vitamina C), vitamina E (vitamina tinereţii).

Preparatele din cătină asociate cu orice fel de tratament alopatic măresc efectul acestuia din urmă, are efect imuno-modulator, ceea ce o recomandă ca adjuvant în tratamentul cancerului.

Catina

(Hippophae rhamnoides) este un arbust intalnit pe tot teritoriul Europei si Asiei, fiind nativ din Mongolia si Siberia si intalnit inclusiv la altitudini mari din regiunea de nord-vest a muntilor Himalaya. Este un arbust spinos, care ajunge in mod normal la 2 – 4 metri inaltime, rezistand foarte bine la conditiile de sol arid si umed, dar si la fluctuatii termice si variatii ale pH-ului.

Cum se ia: zilnic, şase linguri cu sirop.

Alte boli tratate cu…

… suc: o jumătate de pahar cu suc proaspăt (din fructe zdrobite), în combinaţie cu o cană de decoct de ramuri (se pun 3-4 linguri de ramuri uscate şi mărunţite la 11 de apă, se fierb 15 minute şi se strecoară),are efecte regenerative hepatice extraordinare: se beau două pahare zilnic, timp de două luni.

… amestec cu ouă de prepeliţă: amesteci bine două linguri de sirop cu cinci ouă de prepeliţă, laşi şase ore la rece, apoi bei seara, înainte de culcare, dintr-o dată; este un afrodiziac de invidiat şi, totodată, leac împotriva sterilităţii.

Contraindicaţii: colecistită acută, pancreatită, diaree cronică.

 

 

 


poate iti place si:

Greengage jam with almonds

Gem de catina cu lamaie

Gem de catina cu lamaie din: catina, zahar, lamaie. Ingrediente: 1 kg cătină 500 g zahăr 1 lămâie   Mod de preparare: Speli fructele, le alegi şi le rupi codiţele. Le pui într-o cratiţă, torni apă cât să le acoperi şi le laşi să clocotească 5 minute. Le scurgi, le pasezi şi le treci printr-o […]

catina

Ceai de fructe de catina

Cătină-Fruct (Hippophae Rhamnoides)  Descriere Denumire populară: cătină, cătină de râu, cătina albă. Cătina este un arbust care poate creşte pănă la 5-6 metri înălţime. Ramurile prezintă numeroşi ţepi lungi,foarte ascuţiţi, iar frunzele sunt înguste, de culoare verde-argintiu. Florile, brun-gălbui, sunt mici şi apar în lunile martie – aprilie. Principala parte folosită în fitoterapie sunt fructele. […]

catina

Ceai de catina

Cătina (Hippophae rhamnaides)  Descriere Creşte pe malul apelor curgătoare, zone râpoase şi este numită în unele regiuni şi cătină albă. Acţiune Acţiune farmacodinamică. Sursă importantă de vitamine, antidiareic. In compoziţia chimică a fructelor predomină vitamina C, o serie de pigmenţi care dau culoarea portocalie, vitaminele Bl şi B2, acid folic, acizi graşi şi fitosteroli. Datorită […]

 

 

Sirop_de_catina

Sirop de catina natural

Pune boabe de catina curatate si zdrobite intr-un vas de sticla sau de portelan. Toarna deasupra miere naturala astfel incat sa acopere boabele. Lasa la loc uscat si racoros (cel mai bine in frigider), amestecand, timp de o saptamana, in fiecare zi. Sirop de catina natural             Savurati!     […]

 

Despre Uleiul de carola (rapita)

Ulei de catina

O reteta simpla de ulei de catina din: fructe de catina si ulei de floarea soarelui. Uleiul de cătină este indicat în trata­rea acneei, a bolilor de piele, a iritaţii- lor provocate de arsuri, a insolaţiilor. Rănile se acoperă cu cataplasme înmu­iate în acest ulei. Mai mult, el este fo­losit şi pentru producerea unor creme […]

Dulceata de cactus

Dulceata de catina

O reteta simpla de dulceata de catina din: catina, zahar si apa. Dulceaţa de cătină îţi oferă energie şi vita­litate. Acest preparat este delicios şi are un efect mai puternic decât cel al cafelei. Ingrediente: 2 kg cătină 2 kg zahăr 2 căni apă   Mod de preparare: Fierbe un sirop din apă şi zahăr, […]

 

 

 

Savurati!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.