Budinca de vinete

Printeaza

Budinca de vinete 

Ingrediente:Budinca de vinete

  • 4 vinete
  • 300 g carne
  • 8-9 roşii
  • 3-4 linguri unt sau untură
  • 1 lingură sos alb
  • 2-3 linguri caş­caval ras
  • sare
  • piper
  • pătrunjel verde

Pentru tocatura:

  • 100 g carne de vacă
  • 100 g carne de viţel
  • 100 g carne de porc

Mod de preparare:

Tăiem vinetele în felii lungi, subţiri. Presărăm puţină sare şi le lăsăm 1-2 ore să li se scurgă apa amăruie. Zvantăm feliile intr-un şervet, le presărăm cu făină şi le prăjim în unt, untură sau ulei, după gust. Ungem cu unt o cratiţă de budincă şi presărăm cu puţin pesmet.

Tăiem ceapa mărunt, o prăjim în gră­sime, adăugăm tocătură şi o linguriţă de făină, o lingură de bulion de roşii sau 4 roşii proaspete fără pieliţe şi fără se­minţe. Punem sarea şi piperul, ameste­căm bine tocătură şi cînd a scăzut zea­ma ei, adăugăm un polonic de zeamă de carne sau apă clocotită. Lăsăm să fiarbă pînă scade din nou. Potrivim gustul. Pu­nem apoi în tocătură 1-2 linguri de sos alb, nu prea gros, precum şi puţin pătrunjel tocat, şi amestecăm toiul.

Alegem din fiecare vanătă cîte două felii cu coajă şi le aşezăm cu coaja în afară, pe pereţii unei cratiţe. Pentru fund alegem patru felii cu coajă  şi două rondele (una din coada vinetei şi alta din vîrful ei). Cu aceste felii şi cu ron­delele prăjite tapisăm fundul cratiţei şi completăm lipsurile de pe pereţi.

Punem o lingură de tocătură, o întin­dem, aşezăm apoi un rînd de felii de vi­nete, iar tocătură, şi aşa mai departe. Deasupra punem vinete. Feliile mai lungi, puse în picioare în jurul pereţibr cra­tiţei, le îndoim peste budincă.

Coacem budinca la un cuptor nu prea tare. Este gata în 3/t de oră. O scoatem din cuptor şi o lăsăm puţin să sa răco­rească.

In acest timp pregătim cinci roşii tă­iate în două, fără pieliţe şi fără seminţe, Infierbîntăm unt proaspăt într-o tigaie, punem roşiile presărate cu sare şi cu piper, întoarcem repede pe o parte şi pe alta, lăsîndu-le numai să se moaie pu­ţin, fără să-şi piardă forma.

Răsturnăm budinca pe o farfurie ro­tundă. Cea mai frumoasă jumătate de roşie o punem în vîrf, iar cu celelalte jumătăţi garnisim budinca de jur împre­jur.

Fierbem sosul rămas în tigaie pană scade şi îl turnăm deasupra.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.