Reteta gogosele cu branza

Reteta gogosele cu branza

 Reteta gogosele cu branza Ingrediente: 5-6 linguri cu vârf cu brânză de vaci 4 lin­guri de făină 100 g zahăr 1 ou 2-3 linguri griş 4-5 cartofi ulei coaja rasă de la o lămâie 2 linguri zahăr pudră   Mod de preparare: Pui la fiert cartofii în coajă şi când sunt gata îi cureţi, îi […]

Sufleu de vinete cu usturoi

Reteta sufleu de vinete

 Reteta sufleu de vinete Ingrediente: 800 g vinete 1 1/2pahar lapte 150 g unt 1 lingură de făină sare 4-5 ouă 100 g şvaiţer   Mod de preparare: Vinetele se toacă ca la salata de vinete. Se face un sos alb gros (din 100 g unt, făină, lapte) şi se amestecă cu gălbenuşurile, brînza rasă, […]

Plăcintă de peste cu praz şi creveţi

Placinta Cazinou

 Placinta Cazinou Ingrediente: 300 g făină 250 g unt sau margarină sare praf de copt 1,250 kg mere scorţişoară 150 g migdale 80 g stafide 200 g zahăr 150 g gem de caise 1 ou   Mod de preparare: Se face un aluat din făină, unt, ou, sare şi vanilie. Aluatul se împarte în patru, […]

Aluat simplu fara drojdie

Aluat fara drojdie

 Aluat fara drojdie Ingrediente: 400 g făină 3 gălbenuşuri 1/2 pahar apă sare Mod de preparare: Cernem făina pe masă, facem la mijloc o adincitură în care punem sarea şi găl­benuşurile. Adăugăm apă rece şi ames­tecăm atent cu cuţitul. Cînd gălbenuşu­rile s-au amestecat’cu apa, începem să adăugăm treptat făina, lucrînd întîi cu cuţitul sau cu […]

Cum se preprata aluatul de paine

Aluat pentru prajit

 Aluat pentru prajit Ingrediente: 125 g făină 2 ouă 1 lingură unt (sau ulei) puţin lapte cald (său sifon) zahăr sare Mod de preparare: Punem toate produsele într-un castron, afară de albuşuri, şi le amestecăm bine cu o lingură. Batem albuşurile pînă se fac ca o spumă şi la urmă le amestecăm cu aluatul. In […]

Vinete cu mere la cuptor

Vinete tocate

Vinete tocate Ingrediente: 5 vinete mari 250 g ulei 1 lingură de smantana 1 ceapă sare 1 lin­gură de oţet 12 ardei graşi 250 g roşii   Mod de preparare: Vinetele se coc pe jeratic sau la flacără, apoi se pun pe un tocător aple­cat (să se scurgă zeama). Se mai storc puţin, se curăţă […]

Gogosi (crafle)

Gogosi (crafle)

 Gogosi (crafle) Ingrediente: 6 linguri făină 1/2 lingură ulei 15 g drojdie putină sare apă (cit cuprinde compoziţia) ulei pen­tru prăjit Mod de preparare: După ce amestecăm bine produsele, lă­săm aluatul să crească. Cînd a crescut, îl batem din nou şi îl lăsăm să crească, încingem uleiul într-o tigaie şi cu o lin­guriţă luăm bucăţele […]

Reteta prajitura cu gutui

Reteta briose

 Reteta briose Ingrediente: 500 g făină 250 g unt 50 g zahăr 15-20 g droj­die 6 ouă 1 ceaşcă lapte 10 g sare Mod de preparare: Desfacem drojdia în lapte cald sau în apă călduţă. Amestecăm 125 g de făină cu drojdia şi lăsăm la cald timp de o oră, să crească. Punem restul de […]

Aluat pentru tarte

Aluat de baba

Aluat de baba Ingrediente: 250 g făină 150 g unt 10 g drojdie 4 ouă 75 g zahăr 1 ceşcută (50 g) lapte călduţ 100 g stafide 8 g sare Mod de preparare: Procedăm la fel ca la cozonac. La sfîrşit punem zahărul şi untul, apoi stafidele. Cînd aluatul a crescut, ungem cu unt o […]

Cozonac cu branza de burduf

Cozonac cu branza de burduf

 Cozonac cu branza de burduf Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 500 g brînză de burduf 125 g unt 150 g smîntînă 3-4 ouă vanilie coajă de lămîie 1 lingură făină Mod de preparare: Frecăm brînză de burduf într-un vas de piatră sau într-un castron, cu o lin­gură de lemn ; spargem cîte un ou […]

Varza acra calita

Varza acra calita

 Varza acra calita Ingrediente: 1,200 kg varză acră 1ceapă 150 g untură de porc sau gîscă piper cim­bru 1/2 pahar vin   Mod de preparare: Se aleg foile de varză, se scot din cotor şi se lasă 30 minute în apă rece. Se storc şi se taie fideluţă, apoi se pun intr-o cratiţă cu grăsimea […]

Cozonaci cu unsoare

Reteta cozonac cu nuca

 Reteta cozonac cu nuca  Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 250 g nuci 1/2 pahar lapte 50 g unt 150 g zahăr puţină vanilie Mod de preparare: Punem la fiert laptele. Adăugăm untul, zahărul şi puţină vanilie. Lăsăm să fiarbă împreună produsele pînă se topesc bine. Apoi punem nucile trecute prin maşină şi aşezăm cratiţa […]

Sufleu de sparanghel

Sparanghel gratinat

 Sparanghel gratinat Ingrediente: 1,200 kg sparanghel 1/4 l lapte 11/2 lingură smîntînă 11/2 lingură făină sare 150g unt 100 g caşcaval şvainţer sau parmezan 4 ouă   Mod de preparare: Sparanghelul se curăţă, se taie bucăţi scurte atît cît este fraged şi se fierbe în apă puţină, sare şi 15 g unt circa 25 minute. […]

Reteta bors de urzici

 Reteta bors de urzici Ingrediente: 500g urzici 6 fire de ceapă verde sare 1/2 l borş 1 l supă 11/2 l apă 30 g orez 3 linguri de ulei 1 legătură de leuştean   Mod de preparare: Urzicile se spală bine şi se opăresc. Se strecoară şi se taie mărunt. La fel se procedează şi […]

Varza dulce cu taitei de casa

Varza dulce cu taitei de casa

 Varza dulce cu taitei de casa Ingrediente: 1 kg varză dulce 300 g tăiţei de casă tăiaţi mai gros 1/2 l supa sare piper 1 lingură de oţet 150 g unt untură de porc sau de gîscă   Mod de preparare: Varza tăiată felii se pune la înăbuşit cu supă şi unt şi cînd este […]

Pilaf de orz cu arome marine

Pilaf taranesc la tava

 Pilaf taranesc la tava Ingrediente: 2-3 cepe 500 g orez 2-3 lin­guri pastă de tomate 2-3 cartofi mari 2-3 ardei graşi din borcan sau 2-3 răci (ardei gras roşu, uscat, înşirat pe aţă) sare piper leuştean   Mod de preparare: Orezul îl speli şi îl pui la fiert. Ceapa o tai julien şi o căleşti […]

Mancare de cartofi cu naut

Mancare de cartofi la cuptor

 Mancare de cartofi la cuptor Ingrediente: 1/2 kg cartofi 2 cepe potrivite 2-3 roşii din conservă sau 3 linguri pastă de roşii 2 linguri orez 2 ardei de la con­gelator sau 2 linguri de pastă de ardei pătrunjel tocat 2-3 foi de dafin 4-5 boabe de piper sau un praf piper măcinat condiment ulei   […]

Sufleu de sparanghel

Reteta sufleu de sparanghel

 Reteta sufleu de sparanghel Ingrediente: 800 g sparanghel 1/2 l lapte 150g unt 120 g brînză (telemea, caşcaval, şvaiţer sau parmezan) sare piper 1 lingură de făină 3-4 ouă   Mod de preparare: Capetele de sparanghel se fierb în apă cu sare. Cotoarele se fierb separat şi se dau prin sită, apoi se amestecă cu […]

Spanac tras la tigaie

Spanac gratinat

 Spanac gratinat Ingrediente: 1.500 kg foi de spanac 150 g tăieţei de casă 1 1/2 pahar lapte sare 150 g unt 1 1/2 lingură smîntînă 3 /4 linguri făină 80 g caşcaval   Mod de preparare: Spanacul spălat se opăreşte 1 minut, se strecoară şi se încălzeşte în 60 g unt. Se pune într-un vas […]

Sparanghel cu pesmet

Sparanghel cu pesmet

Sparanghel cu pesmet Ingrediente: 1,200 kg sparanghel 150 g unt 3 linguri pesmet de casă sare 2 ouă   Mod de preparare: Sparanghelul se prepară ca la sparanghelul cu sos mousseline. Se fierbe 25 minute, se strecoară şi se aşază pe un platou (fără şervet). Separat se topeşte untul in tigaie, se pune pesmetul şi […]

Sparanghel cu sos

Sparanghel cu sos mousseline

Sparanghel cu sos mousseline Ingrediente: 1,200 kg sparanghel 200 g unt sare sos mousseline 1 legătură pătrun­jel   Mod de preparare: Sparanghelul se curăţă de pieliţa exterioară, începînd de la vîrf spre cotor, în aşa fel încît vîrfurile să rămînă intacte. Se spală cu apă şi se fac 2 buchete care se leagă cu o […]

Spanac cu orez

Spanac cu manatarci

 Spanac cu manatarci Ingrediente: 1,500 kg foi de spanac 400 g mînătărci 120 g file 120 g ulei 3fire de praz 11/2 pahar supă 12 crutoane prăjite 6 căţei usturoi sare 1 /2 lămîie   Mod de preparare: Spanacul spălat se opăreşte 1 minut, se strecoară şi se pune într-o cratiţă cu prazul sotat, supa, […]

Budinca fiarta de spanac

Reteta budinca de spanac

Reteta budinca de spanac din: spanac, oua, cascaval, sare, nucsoara, faina, unt, lapte.   Ingrediente: 1,500 kg spanac 6 ouă 120 g caşcaval sare nucşoară 1 /2 lingură făină 150 g unt 1 pahar lapte   Mod de preparare: Spanacul se spală, se alege, se fierbe cu apă cu sare şi se toacă puţin. Separat […]

Mic dejun cu oua si branza

Sfecla sote

 Sfecla sote Ingrediente: 1,200 kg sfeclă nouă sare 120 g unt puţin zahăr 200 g smîntînă   Mod de preparare: Sfecla întreagă se fierbe 1 1/4 oră, apoi se curăţă şi se taie julien gros. Se sotează cu unt, sare şi puţin zahăr, apoi se pune in legumieră. Separat se serveşte smintînă. Sfecla se mai […]

Costita afumata cu cartofi

Costita afumata cu cartofi

 Costita afumata cu cartofi Ingrediente: 1 kg cartofi 300 g costiţă afumată 2 căţei de usturoi 4 lin­guri ulei 1 cană cu lapte 3 linguri fănă sare piper   Mod de preparare: Cureţi cartofii şi i pui la fiert în apă cu sare şi când sunt gata îi scurgi, îi tai felii pe lungime şi […]

Rosii umplute cu pasta de ou si unt

Rosii umplute cu oua

 Rosii umplute cu oua Ingrediente: 12 roşii mari 7 ouă sare piper 3 linguri de pesmet 3 linguri sos alb 1 legătură de pătrunjel 120 g unt   Mod de preparare: Roşiile se trec prin apă clocotită, se curăţă de pieliţă şi se prepară pen­tru umplut. Separat se fierb 6 ouă, se toacă şi se […]

Budinca de macaroane cu carne tocata de vita

Budinca de macaroane cu sunca si ciuperci cu sos de rosii

Budinca de macaroane cu sunca si ciuperci cu sos de rosii Ingrediente: 350 g macaroane 180 g unt 60 g şuncă 60 g limbă afumată fiartă 150  ciuperci 100 g caşcaval 1-2 pahar lapte sare puţin zahăr pesmet de casă   Mod de preparare: Macaroanele se fierb, se taie bucăţi şi se încălzesc în unt […]

Rosii in aluat

Rosii in aluat

 Rosii in aluat Ingrediente: 800 g roşii tari sare ulei pentru prăjit 1 legătură de pătrunjel 300-600 g cartofi   Mod de preparare: Roşiile se trec prin apă clocotită, se curăţă de pieliţă şi se taie felii (fie­care roşie în trei bucăţi) şi se dă sare. După 30 minute se storc şi fiecare bu­cată se […]

Garnitura aromata de mazare

Mazare natur

 Mazare natur Ingrediente: 700 g mazăre curăţată sare zahăr 80 g unt   Mod de preparare: Se pune apă într-un vas mare şi cînd clocoteşte se pune mazărea fină şi proaspătă cu puţină sare. Se fierbe la foc iute circa 15 minute. Apoi se stre­coară şi se pune în legumieră. Untul se taie rondele şi […]

Carote glasate

Morcovi inabusiti

 Morcovi inabusiti Ingrediente: 800 g morcovi 60 g zahăr 100 g unt sare   Mod de preparare: Morcovii se curăţă şi se taie julien mai gros şi se pun într-o cratiţă cu capac cu unt, zahăr, sare şi 1 pahar apă. Se bagă la cuptor circa 35 minute pînă ce au scăzut şi s-au sotat. […]

Omleta cu spanac

Omleta din carnati afumati si telemea de oaie

Omleta din carnati afumati si telemea de oaie Ingrediente: 300 g cârnaţi afumaţi 300 g tele­mea de oaie 6 ouă 3 cepe 50 ml ulei sare piper   Mod de preparare: Cureţi ceapa, o toci mărunt, o căleşti puţin în ulei încins şi adaugi cârnaţii tăiaţi felii. Intre timp, baţi ouăle spumă, fărâmiţezi telemeaua, le […]

Praz cu smantana de casa

Praz cu smantana de casa

 Praz cu smantana Ingrediente: 900 g praz 150 g unt sare 3 /4 lingură făină 1/2 l supă 4 linguri de smîntînă 3 ouă   Mod de preparare: Prazul se curăţă, se spală şi se taie bucăţi, apoi se pune intr-o cratiţă cu supă, sare, 80 g unt şi se dă la cuptor timp de […]