Aluat sfaramicios

Aluat sfaramicios

Aluat sfaramicios din: faina, unt, smantana, galbenusuri, zahar, sare. Ingrediente: 400 g făină 200 g unt 100 g smîntînă 3 gălbe­nuşuri zahăr sare   Mod de preparare: Turnăm pe masă făina de grîu, facem în mijlocul ei o adîncitură în care punem smîntînă, gălbenuşurile şi sare după gust. Cu un cuţit amestecăm întîi gălbenuşu­rile cu […]

Cum se preprata aluatul de paine

Aluat de pateuri si placinta

Aluat de pateuri si placinta Ingrediente: 350 g făină 2 linguri untură 1 lingură ulei 1 lingură otet apă călduţă (cît cuprinde) sare   Mod de preparare: Punem făina pe masă şi facem la mij­loc o adîncitură în care adăugăm puţină sare, ulei, oţet, apă călduţă şi facem un aluat potrivit; îl lăsăm 1-2 ore […]

Alivenci la Bucovina

Alivancă (varianta)

Alivancă Ingrediente: 500 g brânză de vaci 4 ouă 1 lingură făină 1 lingură cu vârf de mălai 3 linguri pesmet 100 g unt 3 lin­guri smântână 2-3 linguri zahăr pudră sare   Mod de preparare: Treci brânza prin maşina de tocat, adaugi ouăle bătute, mălaiul, smântână şi sare după gust. Omogenizezi compoziţia, o torni […]

Pesmeti dobrogeni cu branza si iaurt

Pesmeti ardelenesti

Pesmeti ardelenesti din: faina, zahar, lapte, rom, drojdie, anason, unt.   Ingrediente: 400 g făină 80 g zahăr 165 g lapte rom 2 ouă 10 g drojdie 30 g anason 50 g unt topit   Mod de preparare: Facem un aluat din puţină făină, cu apă şi cu drojdie, mai mult moale. Amestecăm împreună laptele, […]

Mancare de spanac cu ciuperci

Aluat oparit

Aluat oparit din: faina, unt, apa, oua, sare. Ingrediente: l 1/2 pahar făină 1 pahar unt topit 1 pahar apă 6-7 ouă 1 linguriţă sare   Mod de preparare: Turnăm într-o oală un pahar de unt to­pit, adăugăm apă rece şi lăsăm să fiarbă. Cînd untul fierbe în clocot, răsturnăm în oală dintr-o dată toată […]

Muschi de porc cu omletă

Muschi de porc cu omletă

Muschi de porc cu omletă Ingrediente: 500 g carne de porc 5 ouă 2-3 felii de franzelă 2 cepe 1 cârnat de porc 1-2 linguri smântână 200 ml ulei verdeaţă sare piper puţin chimen pisat sau nucşoară   Mod de preparare: Toci carnea la maşina cu sita deasă, împreună cu feliile de franzelă înmuiate, cu […]

Budinca cu piept de pui si legume

Budincă rapidă

Budincă rapidă Ingrediente: 2 kg cartofi 1 legătură verdeaţă 150 g caşcaval 2 cutii de ciuperci 3-4 ouă 2 linguri smântână 100 g brânză telemea nu prea sărată 1/2 kg pipote de pui 1 gogoşar acru 1 castravete acru 1 mână de măsline verzi   Mod de preparare: Cureţi şi tai cartofii cuburi, îi pui […]

Vinete umplute

Vinete inăbuşite in smantană

Vinete inăbuşite in smantană Ingrediente: 3 vinete frumoase 2 linguri unt sau untură 1 lingură făină 1 pahar smîntînă 1 linguriţă mărar tocat sare   Mod de preparare: Se spală vinetele, se înlătură cotorul şi se taie în sferturi în lungime, apoi fiecare sfert în două (pe lăţime). Bucăţile de vinete se opăresc cu apă […]

Taitei cu nuci

Tăiţei cu nuci

Tăiţei cu nuci Ingrediente: 5 mîini de tăiţei 4 linguri zahăr 5-6 linguri nuci pisate puţină vanilie sau scorţişoară pisată   Mod de preparare: Se fierb tăiţeii în apă puţin sărată. Se strecoară, se spală cu apă rece, lăsîndu-i să se scurgă bine. Se amestecă apoi cu zahărul, nucile, scorţişoara sau vanilia. Tăiţeii se pot […]

Blinele de cartofi

Blinele de cartofi

Blinele de cartofi Ingrediente: 500 g cartofi 1/2 pahar făină 25 g drojdie 2 linguri ulei sau untură 1/4 pahar lapte 1 lingură zahăr sare smîntînă   Mod de preparare: Cartofii curăţaţi şi bine spălaţi se dau prin răzătoare deasă. Se pun într-un castron, se adaugă zahăr, un praf de sare, droj-dia amestecată cu laptele […]

Gogoşi din cartofi

Gogoşi din cartofi

Gogoşi din cartofi Ingrediente: 4 cartofi mari 50 g drojdie 200 g smîntînă 3 gălbenuşuri sare făină cît cuprinde la frămîntat 1 pahar ulei pentru prăjit şuncă tocată brînză de oi   Mod de preparare: Se coc cartofii în coajă, apoi se curăţă şi se dau pe răzătoare sau prin sită (operaţia trebuie făcută cînd […]

Varză de Bruxelles cu unt

Varză de Bruxelles la cuptor

Varză de Bruxelles la cuptor Ingrediente: 750 g varză 2 linguri unt 2 linguri brînză 2 ouă 2-3 linguri lapte sare pesmet   Mod de preparare: Se aleg verzişoare mici, se curăţă de frunzele galbene, se spală bine în cîteva ape şi se pun la fier la foc iute, în apă sărată 20 min. Se […]

Budincă de fidea cu fructe

Budincă de fidea cu carnaţi

Budincă de fidea cu carnaţi Ingrediente: 200 g fidea 1 ou 100 g smântână 2 linguri unt 3 cârnaţi afumaţi sare piper 50 g caşcaval   Mod de preparare: Pui fideaua la fiert în apă cu sare şi când e gata, o strecori, apoi o amesteci cu smântână şi oul. Potriveşti gustul de sare şi […]

Chiftelute de linte

Chifteluţe de vinete (varianta)

Chifteluţe de vinete Ingrediente: 2 vinete mari 2 linguri brînză 2 ouă 2 linguri făină ulei pentru prăjit sare salată verde   Mod de preparare: Se coc vinele, se curăţă fierbinţi şi se lasă să se scurgă. Se toacă cu tocătorul de lemn, se pun într-un castron adăugînd sarea, brînza, ouăle şi făina. Se amestecă […]

 Pilaf la tava cu legume

Pilaf bulgăresc cu măruntaie de miel

Pilaf bulgăresc cu măruntaie de miel Ingrediente: măruntaiele şi intestinele de la un miel potrivite de mare 2 linguri untură 11/2 pahar orez 2 cepe 3 pahare apă sare 1/2 lin­guriţă piper   Mod de preparare: Intestinele se spală, se rad, se întorc pe partea interioară,se mai spală în cîteva ape, se freacă cu sare […]

Colţunaşi cu branză de vacă

Colţunaşi cu branză de vacă

Colţunaşi cu branză de vacă Ingrediente: 350 g făină 1 ou 1/2 pahar apă sare 250 g brînză de vacă frămîntată cu 1 ou şi puţină sare 2 linguri unt 1 pahar smîntînă   Mod de preparare: Se cerne făina pe planşeta de aluat, se strînge cuib, se face loc la mijloc şi se pun […]

Salata de fasole cu praz si gogonele

Fasole boabe preparată greceşte

Fasole boabe preparată greceşte Ingrediente: 350 g boabe de fasole verde 1 mînă de mărar 1 mînă de pătrunjel 1 mînă de leuştean 10-15 fire de ceapă verde 1 linguriţă bulion 4 linguri sare piper   Mod de preparare: Se spalăşi se fierbe fasolea în apă sărată. Se strecoarăşi se lasă să se scurgă de […]

Galuste de cartofi umplute cu chiftelute fierte

Găluşte cu mălai

Găluşte cu mălai din: malai, zahar, sare, lapte, unt, zahar pudra. Ingrediente: 2 pahare mălai 1 lingură zahăr 1 linguriţă sare 700 ml lapte 100 g unt 3 linguri zahăr pudră   Mod de preparare: Dai laptele la fiert şi când dă în clocot adaugi mălaiul, sarea şi zahărul şi laşi pe foc. Când mămăliga […]

Tarte cu carne

Tarte cu carne

Tarte cu carne Ingrediente: 200 g făină + 1 lingură făină 100 g unt 6 ouă 500 g carne de porc 3-4 felii costiţă afumată 2 cepe 100 ml ulei 2-3 felii de pâine măghiran sare piper   Mod preparare tarte: Amesteci făina cu 2 gălbenuşuri, untul şi un praf de sare, frămânţi aluatul, apoi […]

Rulouri cu castraveţi acri, sos şi paste

Rulouri cu castraveţi acri, sos şi paste

Rulouri cu castraveţi acri, sos şi paste Ingrediente: 500 g pulpă de porc 10 castraveţi muraţi 2 cepe 4 linguri bulion 1 lingură condi­ment tip Vegeta ulei piper sare 200 g paste   Mod de preparare: Speli carnea, o tai felii pe care le baţi apoi ca pentru şniţele. Tai 5 castraveţi în jumătate pe […]

Placinta cu ciuperci si praz

Plăcintă cu ficăţei şi ciuperci

Plăcintă cu ficăţei şi ciuperci Ingrediente aluat: 300 g făină 100 ml ulei 100 ml apă drojdie cât o nucă sare zahăr Ingrediente umplutură: 500 g ficăţei de pasăre 2-3 cepe 200 g ghebe (din conservă) 3 ouă 300 g smântână 1 legătură mărar piper ulei Mod preparare aluat: Dizolvi drojdia în apă călduţă cu […]

Tocanita de vita cu tarhon

Tocăniţă oletenească

Tocăniţă oletenească Ingrediente: 800 carne de porc 100 g untură 2-3 cepe 500 g roşii (din conservă) sare piper 1 legătură pătrunjel     Mod de preparare: Tai carnea în bucăţi potrivite şi o rumeneşti în untura bine încinsă. Cureţi ceapa, o tai solzişori, o adaugi peste carne, pui şi roşiile tăiate mărunt şi potriveşti […]

Slănină cu sparanghel şi şofran

Slană cu mujdei de usturoi

Tranşezi slana şi o laşi două-trei zile la sare. O pui apoi la fiert cu zeamă de varză, foi de dafin şi piper. După ce zeama de varză dă în clocot, mai laşi 20 de minute pe foc, o încerci cu furculiţa şi dacă pătrunde cu uşurinţă în slană e gata. O dai deoparte, o […]

Pogăcele de jumări cu susan

Pogăcele de jumări cu susan

Pogăcele de jumări cu susan Ingrediente: 500 g jumări de porc 5 ouă 1 ceaşcă de apă 800-850 g făină 50 g drojdie de bere sare susan   Mod de preparare: Treci jumările prin maşina de tocat, apoi le amesteci cu făina, 4 ouă şi drojdia dizolvată în apa călduţă. Pui şi un praf de […]

Aperitiv in foi de napolitane

Aperitiv in foi de napolitane

Aperitiv in foi de napolitane Ingrediente: 1/2 kg came tocată de pasăre 1 ceapă mică 1 cutie ciuperci 4 ouă pătrunjel piper sare 2 foi napolitane ulei făină   Mod de preparare: Cureţi ceapa, o tai mărunt şi o căleşti în puţin ulei. Adaugi apoi ciupercile tăiate mărunt şi carnea tocată şi le căleşti împreună. […]

Tocăniţă cu mălai

Tocăniţă cu mălai

Tocăniţă cu mălai Ingrediente:  bucăţi de carne sau costiţă afumată ulei terci de mămăligă sare   Mod de preparare: Pui carnea la prăjit în ulei. După ce s-a rumenit, torni cir de mămăligă cât să cuprindă toată carnea şi laşi la foc mic 5 minute şi potriveşti de sare. Ai grijă să nu fie prea […]

Chiftelute cu sos rosu

Chifteluţe cu sos de castraveţi muraţi si hrean

Chifteluţe cu sos de castraveţi muraţi si hrean Ingrediente: 2 cartofi 500 g carne tocată de porc (sau de vită) 1 ou 1 ceapă verdeaţă sare piper ulei pentru prăjit Ingrediente sos: 2 cepe 500 g castraveţi acri 500 g roşii în bulion 2 linguri hrean ras 3-4 căţei de usturoi sare piper   Mod […]

Tartă cu ficăţei

Tartă cu ficat de porc

Tartă cu ficat de porc Ingrediente: 250 g făină 125 g margarină 1 lingură untură 50 ml apă sare 1 ou Ingrediente umplutură: 300 g ficat 3 ouă 60 g caşcaval 2 linguri unt 1 cană lapte 1 lingură făină sare piper ulei   Mod preparare aluat: Amesteci făina cu margarina, pui un praf de […]

Tocăniţă de viţel ardelenească

Tocăniţă din carne de viţel cu plăcinţele de cartofi

Tocăniţă din carne de viţel cu plăcinţele de cartofi Ingrediente: 750 g muşchi de viţel 200 g ciuperci (din conservă sau proaspete) 1 ceapă 50 g unt sau margarină 2 linguri făină 250 ml supă 125 g smântână, 1 pahar de vin alb piper sare zeamă de lămâie Pentru plăcinţele de cartofi ai nevoie de: […]

Colacel pentru dimineata de Paşte

Tsureki Colac impletit

Tsureki Colac impletit Ingrediente: 1 kg de făină bună 1 cană de lapte călduţ 1 lingură drojdie 1 lingură amestecătură (nucşoară, cuişoare, piper, coajă de lămâie şi portocală) 1 linguriţă scorţişoară 1 linguriţă chimion jumătate lingură sare de mare 6 ouă 5 linguri unt 5 linguri zahăr migdale Ingrediente glazura: 2 gălbenuşuri , 1 lingură […]

Ardei umpluţi cu brânza

Ardei umpluţi cu branză si cartofi

Ardei umpluţi cu branză si cartofi Ingrediente: 10 ardei graşi (de la congelator) 6-7 cartofi mari 200 g brânză telemea 1 lin­gură pastă de ardei 1 pahar ulei sau grăsime sare piper   Mod de preparare: Cureţi cartofii, îi dai prin răzătoarea mare şi îi prăjeşti până se rumenesc şi se înmoaie, apoi îi dai […]

Rasol de prepelita

Prepeliţe fripte vanătoreşte

Prepeliţe fripte vanătoreşte Ingrediente: 6 prepeliţe 3 linguri unt sau untură sare   Mod de preparare: Se pune într-un ceaun de tuci o lingură de unturăşi se lasă să se înfierbînte bine apoi se aşază prepeliţele frecate cu puţină sare şi se acoperă ceaunul. La fiecare 2-3 min se întorc prepeliţele. După ce s-au rumenit […]