Branzeturi sanatoase si gustoase

Printeaza

BRÂNZĂ DULCE DE VACI

– este un sortiment obţinut din lapte nefiert, ţinut la acrit şi apoi strecurat. Este o brânză foarte uşoară, care se păstrează neapărat la frigider pentru a nu se acri.

Se poate folosi în preparate dulci dar şi în unele sărate. Este un aliment uşor digerabil şi de aceea se recomandă în alimentaţia convalescenţilor, a bătrânilor şi copiilor.

CACCIOCAVALLO – brânză italienească din lapte de oaie sau vacă, pomenită încă de pe vremea romanilor în Sudul Siciliei. In acel timp se spune că se prepara din lapte de iapă, dar nu există nici o dovadă în acest sens.

Acum se prepară din lapte de vacă, oaie sau capră şi există mai multe variante: dulce, picantă, afumată. Se mănâncă în stare proaspătă sau maturată.

Maturarea poate dura chiar doi ani, la temperatură constantă. Are formă de lacrimă şi este asemănătoare la gust cu alt sortiment – Provolone, cu coaja greu digerabilă.

CANTAL – Reţeta de preparare a acestui sortiment de brânză este foarte veche, încă din vremea galilor.

Se fabrică din lapte de vacă în amestec cu lapte bătut încălzit şi acest amestec se ţine apoi la fermentat de la 3, la 9 luni. Această brânză se poate adăuga în sosuri şi supe-cremă.

Are o aromă care aminteşte de Cheddar, un gust puternic, picant care creşte odată cu vârsta. Un Cantal maturat îndelungare are un gust puternic, în timp ce o brânză tânără, proaspătă mai păstrează dulceaţa laptelui crud, mirosul acestuia este de pământ şi de păşune.

CAMEMBERT – A fost numită adesea “verişoara brânzei Brie” cu care se aseamănă. Este un produs specific al Norman-diei, este o brânză moale, cre-moasă. Camembert se face din lapte nepasteurizat.

Maturarea este de cel puţin trei săptămâni şi se face într-o baie de mucegaiuri.

Camembert se mănâncă de obicei nepreparat pentru că la temperaturi mari îşi pierde aroma subtilă şi textura. Cel mai adesea se însoţeşte cu fructe proaspete, alune, nuci şi migdale, dar şi cu carne, sau doar în compania unui vin şi a pâinii ţărăneşti.

Nu se mănâncă rece, ci la temperatura camerei.

CAŞCAVAL AFUMAT

Caşul proaspăt se lasă la scurs şi la uscat în forme rotunde, apoi se pune la afumat. Fumul se face cu lemne de esenţă tare.

In acest fel se prepară în mod tradiţional în Ţara Bârsei, Munţii Bucegi.

 

Branzeturi sanatoase si gustoase

Branzeturi sanatoase si gustoase

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.