Diverse brânzeturi din lapte de capră se fabrică în Franţa, si toate au ca nume generic Chevre. Chevre de Montrachet este originară din departamentul Sâone-et-Loire din Burgundia
Branza Gouda
PrinteazaBranza Gouda
Gouda este una dintre brânzeturile care se produc în prezent în numeroase ţări, însă originalul provine din Olanda.
Cea mai mare parte a producţiei are loc în Olanda de Nord şi reprezintă în jur de două treimi din totalul producţiei olandeze de brânză, cu toate că oraşul Gouda, care i-a dat numele, se află în sudul Olandei.
Gouda este o brânză tare, din lapte de vacă, vândută de obicei într-un strat protector de ceară de parafină galbenă.
Are o textură fermă, deseori destul de uscată şi este străbătută de goluri nu foarte adânci. Interiorul are o culoare galbenă intensă şi se vinde în stadii de învechire foarte variate.
Cele mai tinere sortimente nu sunt mai vechi de o lună, însă cele mai bune au o vechime între 2-3 ani. Acestea au o culoare mai închisă şi un gust puternic, de unt sau chiar de muştar.
Sortimentele nepasteurizate au cuvântul „Boeren” („ţăran”) imprimat pe coajă.
O versiune a brânzei Gouda cu un gust deosebit de bogat este cea cunoscută sub numele de Roomkaas, care este fabricată din lapte îmbogăţit cu smântână, conţinutul de grăsime ajungând la aproape 60%.
Există şi variante care conţin ingrediente aromatizante, precum seminţe de muştar, boabe de piper, ierburi aromate sau usturoi.
poate te intereseaza si:
Branza Danish Blue
Brânza Roquefort, regina brânzeturilor albastre, a fost victima mai multor tentative de copiere de-a lungul vremii, nici una dintre ele nefiind mai explicită decât Danish Blue sau Danablu.